Zöld út a hitelhez


2018-10-08 15:19:58  | cikk: HuHa  | 


Zöld út a hitelhez főképe
Mint arról már korábban hírt adtunk, Pápa Város Önkormányzata hitelt kíván felvenni a fejlesztéseinek teljessé tételéhez. Ez azt jelenti, hogy az elnyert TOP-os pályázatok által nem fedezett költségeket kívánja ily módon biztosítani, olyan kiegészítő beruházásokat finanszíroz belőle, melyek nem részei a TOP projekteknek, de a fejlesztés ezek által válik teljessé, vagy éppen a máshonnan érkezett támogatást egészítik ki a beruházás megvalósításához. A képviselő-testület 1,1 milliárd forint hitelfelvételről döntött még a februári ülésen, a pénzintézettel meg is állapodtak a feltételekről, a hitelfelvételhez azonban a kormány jóváhagyása is szükséges volt.
Sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester a kormány pozitív döntését

A hitelfelvételi kérelemről a közelmúltban döntött a kormány, döntése pozitív volt, a határozat a Magyar Közlöny október 3-ai számában jelent meg. Hasonló, fejlesztési célú hitel felvételének engedélyezését egyébként más önkormányzatok is kérelmezték, derül ki az 1480/2018.(X.3.) kormányhatározatból.
Áldozó Tamás polgármester mai sajtótájékoztatóján kiemelte, ezzel a kormánydöntéssel megnyílt a lehetőség arra, hogy a hitelből is finanszírozni kívánt projekteket megindítsák. Mint mondta, néhány előkészített projekt már van, melynek kivitelezése így heteken belül el is indulhat.
-Ilyen a kastélykerítés, kastélykapu rekonstrukciójából a kapuk elkészítése. A közbeszerzést már korábban lefolytattuk, 104 millió forintba fog kerülni a kovácsoltvas munkák elkészítése, ez az első kastélykaput, a főbejárat melletti kovácsoltvas részeket, a szabadtéri színházhoz vetető nagykaput és a mellette lévő gyalogoskaput jelenti. 40 millió forintba kerül a szerződés szerint a Tapolca övárok rekonstrukciója, a Tapolca vizének átvezetése a Bakonyér medrébe, így tavasszal már ott lesz a Tapolca vize a Bakonyérben. Ide tartozik a Hatodik utcai járdafelújítás, ez már megkezdődött, ez 30 millió forintos összeggel szerepel. A Várkertben a bajvívó téren parkolóépítést terveztünk, az előzetesen lefolytatott közbeszerzési eljárás szerint 112 millió forint a vállalási értéke, most ez a munka is megkezdődhet, hamarosan ott is munkaterület átadás következik. Korábban azt ígértük, hogy az egyes projektjeink esetében kiegészítő beruházásokat végzünk, például a Huszár lakótelepi orvosi rendelő esetében a környezet rendezését. Ezt a fejlesztést is előkészítettük, ebből a hitelből kívántuk finanszírozni, 37 millió forintba fog kerülni - sorolta a polgármester a fejlesztéseket, melyek megindulhatnak a hitelről szóló döntés nyomán.
Több önkormányzat hitelfelvételi kérelmének jóváhagyása is a közlöny október 3-ai számában jelent meg 

Hozzátette, a hitelkérelemben jelentős összeget ingatlanvásárlási célra jelöltek meg, ez a Zöld Város II. - a Külső-Várkert rekonstrukciója - projekt megkezdését alapozza meg, a területet a Pápai Termálvízhasznosító Zrt-től vásárolja meg a város. Erre a célra 270 millió forintot irányzott elő az önkormányzat.
A városvezető arról is szólt, a beruházások egy másik részénél kiegészítő forrásként hitelt jelöltek meg, ám az önkormányzat saját forrásból, hitel nélkül tudja pótolni a hiányzó összeget. Ilyen a Korvin utca újjáépítése, amihez 71 millió forintot tett hozzá a város a kormánytámogatás mellé, de ebbe a körbe tartozik a városi elektromos töltőállomás létesítése is a várkerti parkolóban. Ez utóbbihoz 20 millió forint kiegészítést vállalt az önkormányzat a pályázatban.
-A hitelfelvétellel más, előkészítés alatt álló projektjeink kiírása is megkezdődhet - emelte ki, példaként említve a Belső-Várkert rekonstrukcióját, és a piac projektet.

Áldozó Tamás azt is elmondta, nemcsak Pápa városa fordul hitelfelvételhez fejlesztési projektjeinek megvalósításához.
-A pápai önkormányzat helyzete nem egyedi, sőt inkább tipikusnak mondható, nagyon sok település fordult hitelkérelem jóváhagyásáért a kormányhoz, sőt sokkal nagyobb összegeket is kérnek a települések sokkal kisebb elnyert pályázatokhoz - jelentette ki.

Mint megtudtuk, a hitel felvételénél a pénzintézet nagyon szigorú hitelminősítést végzett, és azt állapította meg, hogy Pápa Város Önkormányzata számára az 1,1 milliárd forint - sőt ennél jóval nagyobb hitel - kezelése, visszafizetése sem okoz problémát. Hangsúlyozta, ezek a hitelkérelmek nem hasonlítanak a 2006-2008 közötti időszak hiteleihez, amikor az önkormányzatok tömegesen eladósodtak. A mostani hitelek forint alapúak, nagyon kedvező a kamatkörnyezet, ezt egyébként fix kamat kikötésével a jövőben is biztosítani lehet, a hitelfelvételek pedig nem működésre, hanem fejlesztésre szolgálnak jellemzően.
Áldozó Tamás megemlítette, az önkormányzat a további fejlesztések biztosítására további hitelfelvételt is tervez.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!