Szélesebb jogosultsági kör, magasabb támogatás a felsőoktatási intézményekben tanulóknak


2018-10-08 12:07:59  | cikk: HuHa  | 


Szélesebb jogosultsági kör, magasabb támogatás a felsőoktatási intézményekben tanulóknak főképe
Az önkormányzat legutóbbi ülésén döntött a helyi Tanulmányi Támogatási Rendszer módosításáról, azzal a céllal, hogy bővítsék azoknak a körét, akik jogosultak a támogatásra felsőoktatási tanulmányaikhoz. A rendszert több ponton is módosították a képviselők, ezekre hívta fel a figyelmet Áldozó Tamás polgármester.

A városvezető emlékeztetett, az önkormányzat által kialakított Tanulmányi Támogatási Rendszer önkéntes vállalása a városnak, erre semmiféle jogszabályi kötelezettsége nincs. A támogatási rendszer évtizedek óta működik, azonban úgy gondolták, ideje lenne a merev feltételrendszeren enyhíteni, hogy több támogatási kérelmet fogadhassanak be.
-A legfontosabb változás, hogy a pályázónak nem kell a tanulmányi eredményét igazolni, nem kell megfelelni a 4,01-es átlagnak, elsősorban szociális szempontokat veszünk figyelembe a bírálatnál - emelte ki. Továbbra is feltétel, hogy a pályázó állandó pápai lakcímmel rendelkezzen legalább egy éve, ezen túl pedig, hogy a családon belül az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 85 ezer forintot.
-Ez a nyugdíjminimum háromszorosa, eddig a kétszeresénél húztuk meg a határt. Ezzel a módosítással többen tudnak majd pályázni a támogatásra.
Az új rendszer magasabb összegű támogatás nyújtását teszi lehetővé, eddig 3 000 forint volt az alapösszeg, mostantól azonban ez 6 000 forintra emelkedett.
-Egy sajátos számítási pontrendszer alapján ez az összeg lényegesen magasabb is lehet - hangsúlyozta. A pontrendszerben az egy főre jutó kereset mellett a családi helyzet, az egészségügyi problémák és a képzési hely Pápától való távolsága is módosító tényező lehet.

A polgármester kiemelte, az elmúlt években körülbelül 1 millió forintot fordított erre acélra az önkormányzat, tavaly például összesen kilencen igényeltek a helyi tanulmányi támogatást, az idén ennél többre számítanak és a támogatási keret akár 5 millió forint is lehet.
-A városnak természetesen rendelkezésére áll a szükséges forrás - közölte Áldozó Tamás, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvánvalóan képtelenséget tartalmazó jövedelemigazolás esetén el fogják utasítani a pályázatot. Erre sajnos a múlt évben is volt példa.

A pályázatok benyújtási határideje október 15., a Humánerőforrás Bizottság október végéig dönt a támogatásokról. A pályázati feltételekről Pápa város honlapján részletes információk olvashatók.

Részletek:
http://www.papa.hu/papaiak/palyazatok-projektek-hirdetmenyek/ifjusagi-palyazatok

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!