Távoli világok üzenete


2018-10-05 20:08:05  | cikk: ha  | 


Távoli világok üzenete  főképe

Az Országos Könyvtári Napok pápai rendezvénysorozatának az egyik legnépszerűbb programja volt az az interaktív csillagászati bemutató, amit a Bakonyi Csillagászati Egyesület tartott a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Az egyesület elnöke, Ivanics Ferenc elmondta, hogy körülbelül három évvel ezelőtt alakult meg csoportuk, s aztán egyesületté váltak. Céljuk, hogy a megyében és megyehatárokon túl is megmutassák az érdeklődőknek a természettudományok szépségét, egyedi szemléltető eszközök segítségével. - Meteoritok, 3D-s nyomtatott modellek, különböző robotikai eszközök segítségével ismerhetik meg a látogatók az univerzum izgalmas világát - tette hozzá az elnök.

Ivanics Ferenc volt az előadó

A könyvtárban interaktív vetítéses előadás keretében tudhattak meg többet a résztvevők a bolygónknál is idősebb, világűrből érkezett kőzetekkel, a meteoritokkal. Feltárultak milliárdéves titkaik, ahogy kézbe véve vagy a mikroszkóp alatt tanulmányozták ezeket az érdeklődők. - A meteoritokat egy-két éve hoztuk be a köztudatba és mi tényleg kézbe adjuk ezeket a ritkaságokat. A mikroszkóp segítségével is megvizsgálhatók a kőzetek, közel hozzuk a távoli világűrt az emberekhez - mondta az elnök. - A meteorit a világűrből származó természetes eredetű test - amíg az űrben mozog, meteoridnak nevezzük. A legtöbb meteoroid a Föld légkörébe érve széthullik. Bár becslések szerint évente 500 darab eléri a felszínt, ezek mérete jellemzően egy üveggolyó és egy kosárlabda nagysága közé esik, ezek közül alig 5-6 példányt találnak meg és válik ismertté a tudósok számára.

Zsúfolásig megtelt az előadóterem

Bakonyi Csillagászati Egyesület hatalmas, robotizált (GoTo) rendszerű tükrös távcsövét is elhozta erre az alkalomra. A műszer teljesítménye megegyezik a bakonybéli Pannon Csillagda főműszerével. - A bemutató csillagvizsgálók teljesítményét hozzuk ezzel „házhoz” - hangsúlyozta Ivanics Ferenc. Pápa Ajka után a második város, ahol bemutatták ezt a távcsövet. Az egyesület nagyon szívesen látogat el iskolákba, kulturális intézményekbe, mert szívügyük az ismeretterjesztés.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!