A protokoll szabályairól az Országos Könyvtári Napokon


2018-10-04 23:02:08  | cikk: Babos Petra  | 


A protokoll szabályairól az Országos Könyvtári Napokon főképe
Csütörtök délután zsúfolásig telt a Jókai Mór Városi Könyvtár előadóterme Görög Ibolya protokollszakértő érdekfeszítő előadására, melyet az Országos Könyvtári Napok keretében rendeztek meg. Görög Ibolya magyar írónő, protokollszakértő, akkreditált előadó, jelenleg a GProtokoll Szaktanácsadó Bt. ügyvezetője. 1987-től 1999-ig a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályának munkatársa,1992-től főosztályvezető. A szakma legkiválóbb szakértője, hét miniszterelnököt is szolgált. Karrierje során rengeteg állam- és kormányfő, miniszter, nagykövet, diplomata látogatását bonyolította le, emellett irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Jelenleg saját protokoll-tanácsadó vállalkozását irányítja, a viselkedéskultúráról, protokollról tart előadásokat egyetemeken és felnőttképzésben.
Az előadó a népes hallgatóságnak elmondta, a viselkedés szabályait minden ismeri, tudja, még akkor is, ha nem alkalmazza. Az emberek alapjában véve ismerik a normákat, csak épp nem mindig tartják be azokat. Idővel mindenki rájön arra, hogy a helyes viselkedés fontos.
-Az emberek kapcsolataiban az egyértelmű, hogy köszönnek, előre engedik a nőt. A kisebb városokban jobban figyelnek erre az emberek, mint a nagyobb helyeken. Én a verbalitásban találom a legnagyobb hibát. Sok durva szó jött a szókincsünkbe. Meghökkent, hogy nem egyszer a nők csúnyábban beszélnek, mint a férfiak. A magyar nyelv sérül ettől. Baj, hogy a közbeszédben is egyre gyakrabban jut szerephez a trágár beszéd. Igyekezni kell, a megfelelő szóval kijavítani a csúnya beszédet - emelte ki az előadó, majd hozzátette, az interneten való kommunikáció sem jó, igaz hasznos, mert ha távol élünk szeretteinktől, akkor ez a legkézenfekvőbb módja a beszélgetésnek. Ám sokkal fontosabb lenne a személyes találkozó. Természetesen az interneten is vannak illemszabályok. A legnépszerűbb szociális hálón a tegeződés a jellemző, és a beszélgetés tudománya is kikopik, mert általában csak magáról ír az illető és nem is kérdez vissza.
-Azt kell felvennem, amit el akarok hitetni magamról. Az ápoltság elengedhetetlen feltétel, a legkisebb hiányosság az alulkulturáltságot jelenti. A „sportos” külső akkor hiteles, ha a test, és nem az ész játszik döntő szerepet - tehát farmert csak munkaidőn kívül szabad hordani. A „tanult ember” külső a nőknél: a szoknya, blúz, blézer, kosztüm, top. A szoknya nem lehet rövidebb, mint a térden fölül 3 ujjnyi. A pulóver csak vékony nőnek áll jól. A nadrág csak hűvös, hideg időben hordható, de akkor is csak szövetnadrág, nadrágkosztüm formában. A cipő vékony talpú legyen, mindig külön sarkú és nem feltűnő színű, papucsot viszont tilos hordani. A „tanult ember” külső férfiaknál: az ing, a nyakkendő, a zakó, a szövetnadrág. A cipő és a zokni sötétebb legyen a nadrágnál. A cipő vékony talpú és fűzős, a zokni hossza 28 cm. Télen szövetkabátot hordjunk, ne dzsekit. Ha mégis pulóvert vennénk fel, az ing gallérját nem szabad kihajtani - mondta a protokollszakértő, de szó esett még a tegeződésről, a magázódásról, a helyes kézfogásról és testtartásról is.
Görög Ibolya rendkívül széleskörű tapasztalatát remek stílusban osztotta meg a közönséggel, a hallatlanul érdekes másfél órás előadás alatt gyorsan elrepült az idő. A program végén kérdéseket tehettek fel az érdeklődők, majd könyvvásárlásra is lehetőség nyílt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!