"A zene az egy élő csoda" - Chopin-est a JMSZK-ban


2018-10-03 22:10:59  | cikk: ha  | 


"A zene az egy élő csoda" - Chopin-est a JMSZK-ban főképe

A zene világnapja alkalmából egy Chopin-estre invitálta az érdeklődőket a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ. Felejthetetlen zenei élményt jelentett Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész koncertje, aki a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája. 1980-ban zongoraművész és tanári diplomát kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, tanárai Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna voltak. Tanulmányai befejezése után gyakran vett részt Bruno Leonardo Gelber és Vásáry Tamás mesterkurzusain. Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja, előadóművészi pályájának majd 40 éve alatt már túl van a 3000. fellépésén, ez évente 70-80 koncertet jelent. Vendégszerepelt már Európa szinte minden országában, illetve Ausztráliában, Japánban, Dél-Koreában, Kanadában és az Egyesült Államokban.

A művész virtuóz játéka lenyűgözte a közönséget

Mint mesélte, a zene már szülétésétől fogva jelen volt az életében. Esténként szülei muzsikáltak, édesanyja szépen énekelt. Az első lépései is a zongorához vezettek, alig érte fel a hangszert, de már elvarázsolták a fekete-fehér billentyűk. A hődmezővásárhelyi zeneiskolában kezdte tanulmányait, majd a szegedi konziban folytatta, ahonnan egyenes út vezetett a Zeneakadémiára. Hegedűs Endre vallja, hogy a zene szeretete nála már a kezdeteknél eldőlt, s azóta is tart ez a szerelem. 13 évesen döntötte el, hogy zongoraművész akar lenni. Szülei mindenben támogatták, s ő is mindent megtett azért, hogy szép sikereket tudhasson magáénak.

- Számomra szinte felfoghatatlan, hogy hogyan nyertem meg a nemzetközi versenyeket, ahol rendkívül erős mezőny volt - mondta a művész -, de valahogy minden jött a magától. Sokat gyakoroltam, dolgoztam, de ma is azt gondolom, hogy nem attól jó egy művész, ha pontosan, gépiesen eljátssza a darabokat, hanem ha érzelemmel tölti meg a műveket. A zene az egy élő csoda. Nekünk is rá kell csodálkoznunk azokra a gyönyörű mesterművekre, amiket ránk hagytak a zeneszerzők. Ezekhez aztán minden előadónak hozzá kell tenni saját felfogását, lelkét, érzéseit, intuíciókat, a zene ajándékát.

Hegedűs Endre minden műről mondott néhány gondolatot

A leginkább keresett és kért zeneszerző Chopin, mondta Hegedűs Endre. - Chopinhez nem szükséges tolmács, megmozgatja a szíveket melankóliájával. Borongós szláv lélek volt, élete is csak részben volt diadalmenet. Életművében ennek ellenére nincsen rossz mű, ő volt a zongora legnagyobb zeneköltője. S műveivel megvigasztal minket, ha orvos lennék, és az ő zenéjét írnám fel receptre, mert gyógyít és nincs mellékhatása - mondta tréfásan a művész.

A koncerten elhangzott több polonéz, az F-moll ballada, de keringők és noktürn és a H-moll szonáta is.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!