A szépkorúakat köszöntötték a Vörösmarty Otthonházban


2018-10-03 17:22:39  | cikk: Babos Petra  | 


A szépkorúakat köszöntötték a Vörösmarty Otthonházban főképe
Az idősek világnapja alkalmából szervezett központi ünnepséget Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye szerda délután a Vörösmarty Otthonházban. A szép számban összegyűlteket Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető köszöntötte, aki mint mondta, 1991 óta október elsején ünnepelik az idősek világnapját. Ez az ünnep az idősekért van, róluk szól.
-A legkülönfélébb életutakon jutottak el idáig: Szép és keserű tapasztalatok, örömök és csalódások nyomán az élet igazságát biztosan többféleképpen fogalmaznák meg. Az idősek világnapja jelzi, hogy belátjuk és vállaljuk: az öregedés, az öregkor beláthatatlanul sokféle, amely sokféle előnyt, ugyanakkor sokféle feladatot, kihívást, felelősséget jelent a fiatalok számára is. Az idős embereket tisztelnünk kell. Ez magába foglalja elfogadásunkat, támogatásunkat, szeretetünket és annak érzését, hogy értékeljük őket. Igyekszünk odafigyelni idős társainkra, törekszünk egymás mélyebb megértésére, jobb megismerésére, hogy lássuk meg és keressük egymásban az értékeset, az elsajátításra, a követésre méltót. Minden életkornak megvan a maga szépsége, megvannak a sajátos feladatai. Valamennyi életszakaszban megtesszük, amit vár tőlünk környezetünk, családunk, munkahelyünk. Így tették ezt szüleink, nagyszüleink, idős barátaink és ismerőseink is - emelte ki az intézményvezető, majd hozzáfűzte, a bennünket felnevelő generációk tisztelete, megbecsülése manapság minden korábbinál fontosabb. Az idősek világnapján mondunk köszönetet azoknak, akik hosszú éveken át rakták le azt az utat, amelyen most mindannyian járunk. Végezetül Móra Ferenc soraival zárta beszédét, mi szerint: „Az ember akkor öregszik meg, mikor mosolyog azon, amin valaha sírt, és nevet azon, amiért valamikor a fogát csikorgatta.”
A város vezetősége nevében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a szépkorúakat. Mint mondta, az idősek életét meghatározza és élteti, a munka, a család és a szeretet.
-Az idősek világnapja emlékeztet bennünket arra a kötelességünkre, ami a szépkorúak felé kell, hogy sugározzon. Köszönetet kell mondanunk azért a munkáért, amit egész életükben tettek, hiszen az ő munkájuk nélkül a város nem olyan lenne, mint most. A világnap másik célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a szépkorúak helyzetére, kilátásaira. Hála Istennek, egyre hosszabb életutakat láthatunk, s egyre hosszabb azoknak az éveknek a száma, amit a szépkorúak nyugállományban tudnak tölteni. Egyre bővülnek azok a feltételek, amivel biztosítani tudjuk az életüknek ezen szakaszában a lehetőséget a kibontakozásra, a hétköznapjaik hasznos eltöltésre. Mi, az önkormányzat azért munkálkodunk, hogy ezen feltételek meglegyenek - tette hozzá Unger Tamás, majd boldog, hosszú, egészségben gazdag éveket kívánt minden lakónak.
Ezt követően dr. Vörös Ibolya, a Pápai Gróf Eszterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő orvosigazgatója és Szalainé Tihanyi Andrea az otthonház két legidősebb tagját köszöntötte, a 94 éves Matók Jánosnét és a 96 éves Miholics Vincéné Rozika nénit.
Bálint Henrietta részlegvezető a legrégebben beköltözött lakókat köszöntötte, akik 19 éve laknak már a Vörösmarty utcában. Ők Meidl Dezsőné, Kádi Gizella, Kisgyörgy Jánosné.
A meghitt rendezvényen a Pápai Kurjantók műsorát láthatták és hallhatták az egybegyűltek, a Pápai Bartók Béla zeneiskola diákjainak előadásában, valamint Kiss Kata előadásában hallhatták Aranyosi Ervin: Imádkozás című versét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!