Borongós piacnap


2018-10-02 08:46:38  | cikk: HuHa  | 


Borongós piacnap főképe
Esős, záporos hidegfrontot ígért a meteorológiai előrejelzés mára, ez meg is látszott a mai, első olyan piacnapon, amelyen már a ruha- és iparcikk árusok is a Fő téren kínálták termékeiket.
Még sötét volt, amikor a piacosok kezdtek kirakodni

A Városgondnokság munkatársai hajnali 5 órától várták a piacozókat, a zöldség- és gyümölcskereskedők, őstermelők és virágárusok többsége meg is érkezett a kocsikért és rendben elfoglalták helyüket a templom előtti területen, a ruhások azonban hosszan tanakodtak, kirakják-e portékáikat, elveri-e az eső a vásárt. Ez persze számukra nem szokatlan, hiszen régi helyükön is hasonlóan cselekedtek, esős időben csak kevesen maradtak. Most is volt, aki inkább hazament, mások el sem jöttek, s végül tucatnyi ruhaárussal indult a főtéri teljes vásár, bár volt, aki csak 8 órakor csomagolta ki az áruját a bizonytalan idő miatt.
A berakodás egyébként rendben ment, a piacozók figyeltek egymásra, a rendőrkapitányság munkatársai jelenlétükkel ügyeltek a rendre, a Városgondnokság dolgozói pedig segítettek az árusoknak.
A zöldség- és gyümölcsárusok mellett 15 ruhakereskedő is megjelent a vásáron

Gulyás Péter a közeli Nórápról jár be piacozni, a kereskedő férfi és gyermek alsóneműt, zoknit árusít, azt mondja, ő állandó darab a pápai piacon. A szelet nem szereti, mert viszi az apróárut, de az eső számára nem okoz gondot.
-Ez a lenti piacon is így volt, ha rossz volt az idő, sok árus nem jött el, volt, amikor egyedül voltam a soron - mesélte, hozzátéve - reggel nyugodt volt a hangulat, rendben el tudtuk foglalni a helyünket, nem volt fennakadás.
A fiatalember a főtéri piac sikerével kapcsolatban nem találgat, úgy fogalmazott, ő tele van reménnyel, pozitívan áll az új helyhez.
Gulyás Péter állandó árusa a pápai piacnak, pozitívan áll az új helyszínhez

Vajda Csaba pápai cipőkereskedő szerint is rendben lezajlott a reggeli kezdés, az árusok - igaz ma nagyon kevesen vannak - de jól elfértek egymás mellett, nem volt probléma.
-Ilyen időben nem mindegyikünk szokott kirakodni. Én más vagyok, ebből élek, ez a munkám, hát itt vagyok. Ha rossz az idő, akkor 8 óráig szoktam várni, kirakodjak-e. Nem tudom, hogyan lesz itt az az új helyen, majd kialakul.
Ez a munkánk, ebből élünk, itt vagyunk mindig - mondta Vajda Csaba cipőárus

A Fő tér elrendezése ugyan kissé foghíjas és nem túl látványos így, hiszen a kiosztott helyek egy része üresen maradt, az árusok pedig még a saját sátraikkal, pultjaikkal vonultak fel - az egységes sátrak néhány hét múlva állnak majd rendelkezésükre -, ám így is változatos kínálatot vonult fel a vásár. A szezon valamennyi zöldsége és gyümölcse mellett, méz, tojás, füstölt húsáru sorakozik a kék-fehér csíkos ponyvával borított kocsikon, de déligyümölcsöt is lehet kapni, a temetőbe, kertekbe való őszi virágokból, virághagymákból, magokból pedig igen nagy a választék. A sátrakban mindenféle felsőruházati terméket, fehérneműt, cipőt kínálnak, de divattáskát is lehet kapni, és ismét folyamatosan sül a lángos a Fő utca sarkán.
Mindenféle ruhaneműt lehet kapni, bár ma csak 15 kereskedő jött el

Bakó István, a Városgondnokság igazgatója kissé szomorúan mosolyogva mondta, ez a nap éppolyan, mint a szeptemberi első főtéri piacnap, az időjárás nem kedvez a vásárnak. Ennek ellenére 28 őstermelő, zöldség-gyümölcskereskedő és virágárus jelent meg és 15 ruhakereskedő jött el. Mint megtudtuk, a tér berendezését sikerült úgy megoldani, hogy egyelőre ne kelljen a Korvin utca felső végét lezárni, inkább az amúgy is forgalomkorlátozás alatt álló Fő utcán terjeszkednek kicsit tovább a tervezettnél.

Képek:


Címkék: piac
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!