Arany-busz a Mezőben


2018-10-01 13:14:09  | cikk: HuHa  | 


Arany-busz a Mezőben főképe
2017-ben, az Arany-emlékévben készítette el a Petőfi Irodalmi Múzeum az Arany 200 buszt, Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére. A különleges interaktív, mozgó kiállítás azóta is járja az országot és Kárpát-medencét, eleget téve a meghívásoknak, s e túra során a hétvégén érkezett Pápára.
Az Arany-buszt még a múlt évben hívta meg a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközép Iskola és Kollégium, hogy a Mező diákjai e különleges módon ismerkedjenek Arany János életével, munkásságával. A tavalyi körútba nem fért bele városunk, most azonban csaknem egy hetet tölt a busz Pápán - tudtuk meg Szalóky-Katóné László Mária könyvtárostanártól, aki nemcsak a tárlat Pápára érkezését szervezte meg, hanem arról is gondoskodott, hogy a városban minél több diák láthassa az összeállítást.
A Családi kört két körrel rakhatják össze a látogatók

-Nagyon örültünk, hogy egy év után sikerült idehoznunk ezt a tárlatot, próbáljuk ezzel is színesíteni az oktatást. A mai fiataloknak már nem elég a könyv, másképp gondolkodnak, mint a korábbi generációk és leginkább az interaktív és virtuális dolgok keltik fel az érdeklődésüket - mondta. Hozzátette, a középiskolás tananyagban is szerepel Arany János, így sok hasznos információt szerezhetnek a diákok tanulmányaikhoz. A Mezőben valamennyi osztály megtekinti a tárlatot az irodalomtanárok vezetésével, Szalóky-Katóné László Mária pedig a város összes oktatási intézményét is értesítette a lehetőségről, így folyamatosan lesz „utasa” a busznak.
Szalóky-Katóné László Mária (balra) és Németh Mária az Arany-busz előtt

-A mozgó kiállítást az Arany János Emlékbizottság támogatásával hoztuk létre a múlt évben, azóta úton vagyunk vele. Az ingyenesen látogatható tárlat fő célközönsége a fiatal korosztály, általános iskola hatodik osztályától felfelé ajánljuk a megtekintését, hiszen ekkor szerepel a tananyagban Arany János - ismertette Németh Mária, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa, az Arany-busz projektkoordinátora a Mező udvarán látogatható Arany-buszról.
Igényes kialakítású, sok információt hordozó, játékos és interaktív

A kiállítás nem hagyományos tárlat, ahol nem szabad a kiállítási tárgyakhoz nyúlni, sőt azt kérik a látogatóktól, hogy minél több minden fogjanak meg, próbáljanak ki, hiszen minden eleme interaktív. Az Arany-busz megismertet a költő életével és műveivel, főként balladáival. Így a Toldi mellett, A walesi bárdok, az Ágnes asszony, a Családi kör, a Tetemrehívás jelenik meg a mozgó tablókon, kivetítőkön játékos, ismeretterjesztő feladatok segítségével. A tárgyi emlékeket, így például Arany poharát, pipáját, kalapját hiteles másolatban tekinthetik meg az érdeklődők, de kipróbálhatják a malomkő emelést és a petrencerúd megtartását is, sőt a busz külső fala is feladatot kínál, a jármű oldalára festett Toldi képregény részletekhez kell a mágneslapra nyomtatott szövegrészeket hozzáilleszteni.
-A mai fiatalokat már nem lehet megszólítani hagyományos múzeumlátogatásra, ezért tartottuk fontosnak az interaktivitást és a különböző, gyakorlatban kipróbálható feladatokat - tette hozzá a projekt koordinátora.
Ma a Mező diákjai ismerkedtek a mozgó tárlattal

Ma délelőtt tekintette meg a kiállítást a 9/A osztály, az erdész szakmát tanuló Böröczky Barnabás tetszésének adott hangot a rendhagyó irodalomóra végén. A fiatalember mindent kipróbált a buszon, leginkább az interaktív számítógépes feladatok nyerték el a tetszését, de a hangos verseket is ötletesnek találta.
-Tetszik a kiállítás, sok érdekes és hasznos információt találtam itt - mondta.
Böröczky Barnabás szerint érdekes a kiállítás

Az Arany 200 busz 2018-ban kiérdemelte Az év kiállítása különdíját, a projekt keretében 400 helyszínre kapott meghívást, eddig már több mint 200 településen járt és közel 100 ezer érdeklődő tekintette meg a tárlatot. Pápára szombaton érkezett meg, a hétvégén a Városháza előtt látogathatták az érdeklődők, ott több mint 300 vendége volt a mozgó kiállításnak. Ma a Mezőben tölti a napot, csütörtökig pedig délelőttönként a környék településein: Ugodon, Mezőlakon és Nagyalásonyban lesz látható, délutánonként pedig visszatér a Mező udvarára, a hol a város többi oktatási intézményéből fogadják a diákokat. Az érdeklődés a többi pápai iskola részéről is nagy, folyamatosan érkeznek majd a diákcsoportok a tárlat megtekintésére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!