A Gellért Kórus koncertje a kastély kápolnában


2018-09-30 11:30:47  | cikk: Babos Petra  | 


A Gellért Kórus koncertje a kastély kápolnában főképe
Különleges helyszínen adott koncertet a diósdi Gellért Kórus. A vegyeskar Esterházy Pál halálának 305. évfordulójára emlékezve vette fel műsorába a Harmonia Caelestist, s járja az Esterházy kötődésű városokat. Így jutottak el a pápai Esterházy-kastélyba szombat délután. 
A csoportot a barátság és a zene szeretete tartja össze - vallják magukról.
-Kórusunk 1993-ban alakult, először csak női tagokkal, később pedig vegyes kar lettünk. Arra törekszünk, hogy egyre több zenei élményt és tapasztalatot szerezve folyamatosan fejlesszük énektudásunkat és színvonalas művek bemutatásával adjuk át az éneklés örömét közönségünknek - mondta Szabó Katalin karnagy, aki hozzáfűzte, a vegyeskar Esterházy Pál halálának 305. évfordulójára emlékezve vette fel műsorába a Harmonia Caelestist, s ellátogatnak vele minden olyan helyszínre, aminek van Esterházy kötődése. Így esett Pápára is a választás, ahol nagy örömmel fogadták a kezdeményezést.
-Ez koncertsorozatunk harmadik állomása, jártunk már Diósdon, Adonyban és a negyedik helyszín Fraknó lesz, az Osztrák Kórusok Éjszakáján. A pápai Esterházy-kastély kápolnájának csodálatos az akusztikája, öröm volt itt énekelni - hangsúlyozta a karnagy.
A több mint egy órás koncerten felcsendült többek között Pachelbel, Webber, Young egy-egy műve is, a Harmonia caelestis mellett.
A Harmonia caelestis vagyis „Mennyei harmónia” egy 55 kantátából álló gyűjtemény, melyet galántai herceg Esterházy Pál komponált. A mű, amely 1711-ben jelent meg, a magyar barokk zene zenetörténeti jelentőségű alkotása.
Szabó Katalin köszönetét fejezte ki a kastély vezetőségének, hogy bemutatkozhattak, hiszen gyönyörű város Pápa és egy Esterházy-kastélyban énekelni pedig felemelő érzés.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!