A Szegfű Klub vendége volt Kiss Albert és felesége


2010-05-21 23:11:38  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Pápai Szegfű Klub vendége a Németbányán élő Kiss Albert, a híres magyar művésznő, Kiss Manyi unokaöccse volt. A soron kívüli előadás a klub vezetőjének, Kövér József személyes ismeretségének köszönhetően valósult meg. Kiss Albert és felesége több mint 300 képet és egy videót hoztak a művésznő életéről, melyeket saját élménybeszámolójukkal, emlékeikkel tarkítottak.

Kiss Albert azt mondta, őket, a rokonait máig büszkeséggel tölti el, hogy ez a nagy művésznő a család tagja volt. Az ő tiszte azonban nem az, hogy Manyika művészi életútját, szerepeit sorolja és elemezze – ezt megtették, megteszik helyette a színháztörténészek –, hanem unokaöccseként visszaemlékezni rá.

Részlet a filmből:

„Thália legrakoncátlanabb tüneményének nevezték: Tündér és boszorkány volt egy személyben. Tüneményes tehetség, egyszeri és megismételhetetlen. Színész zseni... Egyed Zoltán kolozsvári színikritikus, aki 1938 és 1944 között a Film Színház Irodalom című hetilap főszerkesztője volt, a magyar színpad páratlan csillogású drágakövének, Rajk András, a Népszava főmunkatársa pedig az élő magyar színművészek legnagyobbikának tartotta, s játékát megfejthetetlenül tökéletesnek nevezte. Olyan természetességgel játszott el mindent, ahogy más levegőt vesz. Nem gyötrődött szerepeivel, azonnal érezte, miként kell viselkednie a megformálásukkor. Imádta színházát, a Madáchot, és tűzön-vízen át kitartott mellette. Optimizmusát, segítőkészségét, életszeretetét nem ingatta meg semmi. Kiss Manyi már életében legenda volt.”


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!