Éles viták a kastélykerítésről a testület ülésén


2018-09-28 18:26:28  | cikk: HuHa  | 


Éles viták a kastélykerítésről a testület ülésén főképe
Költségvetésről, önkormányzati gazdálkodásról, belvárosi közlekedésről tárgyaltak többek között a városatyák a tegnap délutáni képviselő-testületi ülésen. A munkaértekezlet éles hangú vitáktól sem volt mentes.
Rendeleteket módosítottak, pályázatokról döntöttek

Már az első napirendi pont tárgyalásán indulatos szóváltás folyt, melyet a kastélykerítés és kapu helyreállításának beruházása váltott ki. Az elsőként ugyanis a költségvetési rendelet módosítása volt napirenden, a módosítás intézményi többletbevételekről és kiadásokról, helyi adóbevételek előirányzatainak módosításáról, önkormányzati támogatásokról, finanszírozási pénzügyi műveletekről, működési célú kiadásokról és a fejlesztési feladatokhoz kapcsolódó többletigényekről szólt. Ez utóbbiak között szerepelt az Esterházy-kastély kerítésének és kapuinak rekonstrukciójához szükséges többletforrás is. Az eredetinél magasabbra rúgó kivitelezési költségek indokoltságáról a rekonstrukció tervezője, Kaló Judit tájékoztatta a testületet. Kiemelte, a kastélykerítés rekonstrukciója rendkívül bonyolult kutatási és építészeti feladat, az előzetes szakértői vizsgálatok az esetleges kivitelezési problémák nagyobb részét prognosztizálták, ennek ellenére a növényzet és a burkolat megbontása után sok olyan műszaki gond került napvilágra, amire nem számíthattak előre. Ugyanakkor a rekonstrukcióhoz szükséges téglák, fedőelemek olyan egyedi paramétereknek kell, hogy megfeleljenek, ami szintén drágítja a pótmunkák költségét. Az eredetileg tervezetthez képest ugyanis a nyugati oldalon is újjá kellett építeni egy falszakaszt, amiről a burkolat megbontásakor kiderült, hogy rendkívül rossz állapotú, így ezt pótmunkaként kell elvégezni. Süle Zsolt a tájékoztatóhoz kapcsolódó hozzászólásában horrornak nevezte a többletköltségeket és tételesen kérte a pluszmunkák felsorolását.
Kaló Judit műemlékvédelmi egyetemi szakmérnök adott tájékoztatást a kastélykerítés pótmunkáiról 

Kaló Judit válaszában elmondta, többek között 122 négyzetméter egyedi burkolótéglával többet kell legyártatni, de a másik burkolóelemből is 87 négyzetméterrel több kell, 187 folyóméter díszítőelem többlettel számolnak és az új kerítés védelmére a dréncsövezést is hosszabb szakaszon kell elvégezni. Molnár István városfejlesztési osztályvezető a tervezett járdaépítés költségeiről tájékoztatta a képviselőt. Dr. Hermann István megjegyezte, örül, hogy a labilis és néhány év múlva összeomló kerítésszakaszt inkább már most újjáépítik és dr. Bányai Katalin is úgy vélekedett, természetes, hogy egy műemléki építménynél sok előre nem látható hiba merül fel. A kastélykerítés rekonstrukciójáról szóló vitában Áldozó Tamás polgármester felvetette, a közszereplőknek illene felelősséggel nyilatkoznia a témáról, nem pedig részt venni a közösségi médiában zajló negatív hangulatkeltésben, majd hozzászólásokat olvasott fel egy facebookos zárt csoport oldaláról, ahol trágár szavak kíséretében kritizálják a városi beruházást. Ezek között a beruházási pénzek lenyúlásától, a városháza munkatársainak tisztességtelen eljárásairól és zsebretett pénzekről is szó van. Hozzátette azt is, az oldal adminisztrátora Süle Zsolt, viselkedését pedig méltatlannak nevezte. Süle Zsolt válaszában úgy fogalmazott, a polgármester visszaél pozíciójával és már sokadik alkalommal zaklat magánembereket a Facebookon. Unger Tamás alpolgármester felháborítónak nevezte a Jobbikos képviselő szavait és megemlítette, több olyan oldal is létezik a közösségi médiában, ahol Jobbikos helyi és regionális vezetők adminisztrálása mellett zajlik a város lejáratása. Süle Zsolt kétszínűnek nevezte a polgármestert és az alpolgármestert, és mint mondta, a városban minden beruházást ugyanazon személyekhez, ugyanahhoz a párthoz kötődő kivitelezők végeznek. Erre válaszul a polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást a piac építésére, a verseny nyitott, így minden kritizáló nyújthat be árajánlatot, fél-, harmad- vagy negyedáron, aztán lehet fogni a kalapácsot, a talicskát és lehet dolgozni, csak örülni fog a város ha egy-egy beruházást kevesebb forrásból megvalósíthat. A hosszúra nyúlt, indulatos vita végén végül 3 tartózkodás mellett elfogadták a költségvetési rendelet módosítását.
Süle Zsolt Jobbikos képviselő indulatos szavakkal reagált az általa moderált Facebookos oldallal kapcsolatos bírálatokra

-Ez a vita jó látlelet volt a mai közélet állapotáról - mondta Áldozó Tamás polgármester az ülést követő sajtótájékoztatóján - adott egy önkormányzati képviselő, Süle Zsolt, akinek minden lehetősége megvan arra, hogy a beruházások részleteiről tájékozódjon. Minden lehetősége megvan arra, hogy tudjon arról, ami az egyes szerződésekben, ajánlatkérőkben szerepel, amiket az egyes beruházások lebonyolításánál ismerni lehet. Ha Süle Zsolt - aki naponta 4 órát dolgozik - érezné a felelősségét, vagy meg akarna dogozni legalább a tiszteletdíjáért, amit a várostól kap, s meg akarna felelni a képviselői esküjének, akkor körülnézne maga körül a világban és elolvasná ezeket a dokumentumokat. Ha pedig elolvasná ezeket a dokumentumokat, megnyugtató válaszokat tudna adni álságos kérdések helyett, amiket a saját maga által moderált oldalakon feltesz és utána abban gyönyörködik, hogy erre az uszításra őrjöngenek a követői.
A polgármester kiemelte, ebben az a szörnyű, hogy Süle Zsolt a saját követőit csapja be leginkább.
-Ebbe sajnos nem gondolnak bele azok, akik minősíthetetlen stílusban megnyilvánulnak - hiszen van ott cigányozás, akasztás és egyéb megszólalás -, hiszen Süle Zsolt olyan helyzetet teremt, ahol elhallgatások, titkolózások vannak a háttérben, pedig ő lenne a hivatott arra, hogy ezeket eloszlassa. Ezt a fajta kommunikációt következetesen visszautasítom! Azt szeretném, ha egyenesen, világos kérdésekkel, világos válaszokkal működne a helyi közélet - jelentette ki.
Áldozó Tamás azt is hozzátette, örülne, ha Süle Zsolt átérezné a felelősségét.
-Leginkább annak örülnék, ha Süle Zsolt közösen dolgozna ennek a városnak a sikeréért. Mert ő és az ő követői azt nem hajlandók megérteni, hogy attól, hogy a városnak jobb, nekik nem lesz rosszabb. Ők is ennek a városnak a részei, ők is ennek a megváltozott, jobb életminőséget kínálni tudó városnak a polgárai lesznek ezen túl is.
A polgármester szerint Süle Zsoltnak együtt kellene dolgozni a város sikeréért

Az első féléves gazdálkodásról szóló beszámolót 1 tartózkodással szavazták meg a képviselők, erről a városvezető sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, pillanatképet ad a költségvetési folyamatok állásáról.
-Jó látni, hogy azok a folyamatok váltak valóra, amikkel a tervezéskor számoltunk, így állíthatjuk, hogy a város költségvetését év végéig teljesíteni tudjuk. Jól alakulnak a bevételeink és a tervezettnek megfelelőek a kiadásaink. A bevételek alakulása azt is lehetővé tette, hogy további forrásokat tudunk a város beruházásokhoz rendelni az idei évben és 2019-re is.
A belváros közlekedési rendjét szabályozó rendelet módosításáról is döntöttek az ülésen. Eszerint a belvároshoz sorolták a Jókai utcát egészen a Budai Nagy Antal utcai kereszteződésig, és ez a szakasz október 15-től a fizető parkolási övezetbe fog tartozni. A Jókai utcán a 30 km/h-s sebességkorlátozást is életbe léptetik, a belváros közlekedési rendjéhez igazodva. Süle Zsolt azt kérdezte, mennyi bevételt tervez a város a fizető parkolási zóna kiterjesztésétől, hiszen a cél biztosan az, hogy tovább sarcolják az autósokat. Azt is hozzátette, hogy a szépen felújított Jókai utca pont a funkcióját nem tudja teljesíteni a sebességkorlátozással, pedig éppen a gyorsabb haladás lehetősége lett volna a cél. Molnár István városfejlesztési osztályvezető elmondta, nem a bevételszerzés volt a módosítása célja, hanem a parkolási rend szabályozása, a sebességkorlátozást pedig a kórház, iskolák, üzletek és vendéglátó helyek miatti nagy forgalom indokolja. Áldozó Tamás hozzátette, a sebességkorlátozás a biztonságot szolgálja, és nem tartja indokoltnak, hogy a Jókai utcán működő vállalkozásoknak ingyen parkolást biztosítson a város. Süle Zsolt szerint, emiatt majd nem fognak a Jókai utcai üzletekben vásárolni az emberek. Javasolta, hogy a forgalomkorlátozás és a parkolási zóna módosítását vegyék külön, így a lassúbb sebességet el tudja fogadni a szavazáskor. Módosító indítványát a képviselők többsége nem támogatta, így a két változásról egy napirendben döntöttek, 10 igennel és 3 tartózkodással. A vitás kérdés lezárását követően dr. Péntek Árpád Fideszes képviselő a közelmúltban bekövetkezett balesetek miatt azt javasolta, hogy a Korona utcán és a Fapiac tér környékén is vezessenek be sebességkorlátozást. Ezzel a felvetéssel az ülésen résztvevő rendőrkapitány is egyetértett. A módosítást következő ülésén tárgyalja a testület.
A munkaértekezletet követő sajtótájékoztatón Áldozó Tamás hangsúlyozta, a város nagyon sokat költött arra, hogy jó minőségű parkolók legyenek a Jókai utcán, ezeknek az a feladata, hogy az ott működő intézményeket, üzleteket szolgálják, de ahhoz az kell, hogy legyen egy ösztönző, ami forgatja a gépjárműveket, hiszen nem az a cél, hogy néhány autó egész nap ott parkoljon, hanem hogy a vásárlók, ügyintézés miatt érkezők mindig találjanak parkolási helyet.
Módosították a helyi tanulmányi támogatási rendszert kiírását és emeltek a támogatási összegen

A Pápa Város Önkormányzata Tanulmányi Támogatási Rendszeréről szóló határozatot legutóbbi ülésükön már tárgyalták a képviselők, akkor módosítási javaslatokat fogalmaztak meg, így most újra a városatyák elé került a téma. A helyi támogatási rendszert most úgy módosították, hogy a tanulmányi eredményt, mint befolyásoló tényezőt eltörölték a pályázati kiírásból, így csak szociális alapon folyósítják a támogatásokat.
-A támogatás mértékén is változtattunk, az eddigi támogatási összegekről már nagyon régen döntöttünk, most lényegesen megemeltük ezeket. Azt gondoljuk, aki ebbe a támogatási rendszerbe be tud kerülni, komoly segítséget kap felsőoktatási tanulmányaihoz - ismertette a polgármester.
Döntött a testület egy olyan pályázat benyújtásáról, mely a Városi Sportcsarnok felújításához járulhat hozzá. A város már korábban nyert a Magyar Kézilabda Szövetség pályázatán 70 millió forintot az épület korszerűsítésére, most újabb pályázati felhívást tettek közzé, amin szintén indul a város. Az I. Komplex sportcsarnok-felújítási programban 70-130 millió forint közötti támogatást nyerhet el az önkormányzat, 30 százalék önrészt kell hozzá vállalni, a nyertes pályázó azonban nem a pénzt kapja meg, hanem az elnyert támogatás értékében az MKSZ által kiválasztott vállalkozás végzi el a munkát.
-Ha ez a pályázat is sikeres lenne, akkor a Városi Sportcsarnok felújítására csak a Magyar Kézilabda Szövetséggel való együttműködésben 200 millió forintot, európai uniós forrásokból pedig további 10 millió forintokat tudunk fordítani.
Két pályázat benyújtásáról döntöttek, mindkettő sportcélokat szolgál

Sportcélokat szolgál egy másik pályázat is, aminek benyújtásáról szintén a tegnapi ülésen döntött a testület. Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány Nemzeti Ovi-Sport Program címmel írt ki pályázatot kimondottan óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű, multifunkcionális, műfüves sportlétesítmény építésére. Ehhez a pályázathoz is vállalta az önrészt a önkormányzat.
Zárt ülésen hozott újabb döntést a testület a Pápai Ipari Park Kft. és a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. összeolvadásáról. A folyamatot már korábban elindították, de a jogszabályoknak megfelelően még több lépés van hátra az egyesülésig. A cél az, hogy január elsejétől már egy cégként működhessen tovább a két önkormányzati gazdasági társaság.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!