Főhajtás az ellenálló és antifasiszta áldozatok emléke előtt


2018-09-27 16:13:03  | cikk: Babos Petra  | 


Főhajtás az ellenálló és antifasiszta áldozatok emléke előtt főképe
2010-ben avatta fel a Honvéd Bajtársi Klub a Huszár lakótelepen, az egykori honvéd laktanya parancsnoki épületében azt az emléktáblát, amelyet az ellenálló és antifasiszta áldozatok emléke előtt állíttattak.
A Himnusz hangjait követően Ruzsás Sándorné Pósa Lajos: A hazáért című versét olvasta fel, majd Gazda József nyugalmazott százados, a Honvéd Bajtársi Klub vezetőségi tagja mondott emlékbeszédet.
-Immár 74 esztendeje, hogy hazánkban a német megszállók támogatásával a nyilaskeresztes párt átvette a hatalmat. A háború az ország erőforrásainak teljes felhasználásával a lakosság végsőkig való igénybevételével folytatódott. A lakosságtól egyre távolabb állt az a gondolat, hogy az érdekeivel ellentétes parancsnoknak engedelmeskedjenek. A fajüldözés városunkat is elérte. Elrendelték a sárga csillag viselését. 1944 májusában elkészült a gettó. A Kossuth és a Bástya utcáknál magas deszkapalánkkal zárták el a városrészt. Ellenállási mozgalmak szerveződtek szerte az országban, így itt helyben is. Soha nem volt annyi zaklatásnak kitéve Pápa lakossága, mint 1944 utolsó és 1945 első hónapjaiban. 1945. február 2-án tartottak az egész városra kiterjedő kutatást. Körülbelül kétezer gyanús személyt találtak. Ezek között lógós katonaszökevény, levente, ejtőernyős, bujkáló munkaszolgálatos, zsidó ember egyaránt akadt. Az 1868-69-ben épült gyalogsági laktanya a mai Huszár lakótelep helyén volt, ahol most vagyunk, ez volt a parancsnoki épület. A 7. huszárezred törzse és első osztálya 1884 októberében érkezett Pápára. Magyarország első ejtőernyő zászlóalja is itt alakult meg és 1939-1945 között a laktanyában volt elhelyezve. 1945. február 9-én Turi József ejtőernyős őrvezetőt, február 17-én Becsváradi Sándort, Faulvetter Ernőt és Szeibert Lászlót, március 2-án Balázs Antalt, Gecse Károlyt, Háhn Istvánt és Pál J. Andort, március 16-án Pitzer János honvédet és két munkaszolgálatost, Bachrach Adolfot és Mandler Sándort végezték ki ezen a helyen.
Mindezen ismert és ismeretlen ellenálló és antifasiszta áldozatra kíván emlékeztetni a volt parancsnoki épület (ma társasház) földszintjén a Honvéd Bajtársi Klub által elhelyezett márványtábla, azokról, akiket az egykori Huszár laktanya udvarán végeztek ki - emelte ki a nyugalmazott százados, majd hozzátette, emléküket őrizze a tábla, tetteik mutassanak példát a jelenkor emberének.
Az ünnepély koszorúzással, mécses gyújtással és a Szózat közös eléneklésével zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!