Az Esterházy-kastély kápolnájába várják a zenekedvelőket


2018-09-26 21:41:11  | cikk: ha  | 


Az Esterházy-kastély kápolnájába várják a zenekedvelőket főképe

Különleges helyszínen különleges zenei élmény várja a művészetkedvelőket szombaton. Az Esterházy-kastély kápolnájában a diósdi Gellért Kórus lép fel. A koncerten felcsendül Esterházy Pál Harmonia Caelestis című műve is. A Diósdi Szent Gellért Vegyeskar 1993-ban alakult, repertoárjukban a kórusirodalom ismert művei, egyházi és világi darabok, spirituálék és népdalfeldolgozások szerepelnek. Fontos szerepet kap a kórus életében a hagyományok ápolása is. A vegyeskar Esterházy Pál halálának 305. évfordulójára emlékezve vette fel műsorába a Harmonia Caelestist, s szeretnék a művet minél több olyan kastélyban előadni, mely kötődik az Esterházy családhoz. Épp ezért megkeresték Boros Katalint, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetőjét is, aki örömmel mondott igent a kérésre.


A vegyeskar szeptember 29-én, szombaton 17 órakor lép fel a kastélykápolnában. A repertoárban szerepel Pachelbel, Webber, Young egy-egy műve, s természetesen a Harmonia Caelestis. - "A mennyei harmónia" 1711-ben jelent meg, a magyar barokk zene legjelentősebb alkotása. Tulajdonképpen ez egyházi énekek gyűjteménye, a mű létrehozásában valószínűleg többen is közreműködtek, de Esterházy Pál érdeme a mű szerkesztése és kiadása. A herceg kiváló költő és zeneszerző volt, ezt bizonyítja a Harmonia Caelestis - mondta Boros Katalin.

A koncertre a belépés ingyenes, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!