Dr. Csűrös Miklós volt a KÉSZ vendége


2010-05-21 23:10:04  | cikk: Tóth Tamara  | 


Dr. Csűrös Miklós, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem nyugalmazott tanára tartott ma előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének pápai csoportjának meghívására Nagy katolikus költők címmel a Szent Anna Templom hittantermében. Előadásában Sík Sándor, Mécs László, Pilinszky János és Rónay György nagy magyar katolikus írók irodalomtörténeti szempontból mutatta be műveiket felolvasva. A katolikus költészet nemcsak arra utal, hogy a költő maga katolikus vallású volt, hanem lehetett ez utalás arra is, hogy a költészete egyetemleges, hiszen a katolikus szó ezt is jelenti-derült ki dr. Csűrös Miklós előadásából. Ilyen értelemben minden költészetről el lehetne mondani, hogy katolikus - mondta a nyugalmazott egyetemi tanár. A katolikus kifejezés magába foglalja a spirituális, a vallási, a misztikus költészetet is, hiszen a katolikus költők, akik spirituális, elmélyült lelki életet élő emberek voltak, nem akartak leragadni a hétköznapok közönséges, prózaian mindennapi dolgaiban. Ők voltak azok, akik keresték az életben az anyagi vonatkozásokon túlmenő lelki és a nagy egyetemes kérdésekre, mint például, hogy mi van a halál előtt, mi történik utána, hová megyünk a választ. A földi élővilágon túli kapcsolatait vizsgáló költészetet értünk a katolikus költészet alatt. A katolikus költők művei által találkozhat az olvasó az isteni világgal, egy olyan érzéssel, amely anyagtalan és megnevezhetetlen.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!