Magyar tábornokok a császári és királyi hadseregben


2018-09-25 20:43:54  | cikk: ha  | 


Magyar tábornokok a császári és királyi hadseregben főképe

Dr. Nagy-L. István elsősorban a Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatójaként ismert, pedig kutató-történészi tevékenysége is jelentős. Tavaly a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt témapályázaton sikerrel szerepelt, több mint 8 és fél millió forintos támogatást nyert. A témája: Császári és királyi hadsereg magyar tábornokai 1787 és 1815 között. A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör ülésén is erről tartott előadást.

- A teljes tábornoki kar létszáma 1247 fő volt, ebből 943 volt az, aki aktív katonaként szolgált. Jelenlegi kutatási állapot szerint közülük 216 fő tekinthető magyarnak. Abban az időszakban hungarus értelemben vett magyarságot szoktunk említeni, hiszen a magyar nemzetiség még nem a mai értelemben vett nemzetet takarta, akkor még a politikai nemzet fogalma volt előtérben, a nemzetiség háttérbe szorult. A tábornoki karban is számtalan olyan ember volt, aki nem tudott magyarul, mégis magyar identitással rendelkezett - mondta dr. Nagy-L. István.

A történész érdekes példákkal színesítette előadását

Az előadó bécsi hadilevéltárban kutatott a magyar tábornokok életére vonatkozó forrásokban. Voltak már, akik foglalkoztak korábban a témával, de ők nem az elsődleges, levéltári forrásokra hagyatkoztak, hanem másodlagos forrásokat, könyveket, névlistákat vettek figyelembe. Sajnos gyakori az elírás, a tévedés, s ezek a fals adatok éveken, évtizedeken át rosszul jelennek meg a hivatkozásokban. Ezeket a tévedéseket most javítja, pontosítja a pápai történész. Például Dévay Pál tábornokot egészen eddig a Vay családból azonosították, dr. Nagy-L. István fényt derített rá, hogy volt ugyan Vay nevű tábornok is, de a két család nem ugyanaz.

A levéltár mellett az internet is nagy segítség, hiszen már nagyon sok intézmény digitalizálja az anyagát és így hozzáférhető a kutatók számára. Dr. Nagy-L. István folyamatosan publikálja kutatási eredményeit, valamint hazai és külföldi konferenciákon is tartott már beszámolót.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!