Digitális Jólét Program Pont a könyvtárban


2018-09-25 16:41:59  | cikk: Babos Petra  | 


Digitális Jólét Program Pont a könyvtárban főképe
2003-ban hazánkban is elindult az eMagyarország Program. Az eMagyarország Programot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hívta életre azzal a szándékkal, hogy a közösségi internet hozzáférést biztosítsa és kiterjessze az ország teljes területére, különös tekintettel a hátrányos helyzetű térségekre és a kistelepülésekre. Hosszú távú célként fogalmazódott meg, hogy az ország egész területén elérhető, közösségi internet-hozzáférési pontok biztosítsák a világháló használatát mindaddig, ameddig az állampolgárok jelentős részének otthonában különböző okokból nincs lehetőség a nagy sávszélességű internet kialakítására. A programhoz a pápai Jókai Mór Városi Könyvár is csatlakozott. Erről tartottak ma sajtótájékoztatót a könyvtár olvasótermében.
Dr. Hermann István könyvtárigazgató a program kapcsán elmondta, a Jókai Mór Városi Könyvtár az elsők között csatlakozott a programhoz.
-A világ sokat változott, olyan technikai újdonságok jelentek meg, amelyek az 1990-es években nem voltak, ma viszont a mindennapok elengedhetetlen eszközei lettek. Az okosórák, telefonok, tabletetek használatában jeleskednek azok a nyugdíjasok, akik a könyvtár tanfolyamain részt vesznek. Ennek két fő motiváló tényezője van: egyik, hogy ne legyenek a négy fal közé bezárva, a másik, hogy az unokákkal egyszerűen tudják tartani a kapcsolatot - mondta az igazgató, aki hozzátette, nagy öröm számukra, hogy szívesen jönnek hozzájuk az idősek, hogy elsajátítsák az internet adta lehetőségeket.
Tóthné File Edina, a DJP közép-dunántúli regionális vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, fontos, hogy a digitalizációval foglalkozzanak emberközpontú módon, mivel mi, emberek vagyunk, akik ezt használjuk.
-A könyvtárak rendkívül fontos szerepet töltenek be a kultúra elsajátításában, külön öröm számomra, hogy megragadták ezt a lehetőséget és részt vesznek a Digitális Jólét Programban. Magyarország kormánya, széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetést követően, 2017 nyarán döntött a Digitális Jólét Program kibővítéséről, a Digitális Jólét Program elfogadásáról. A legfontosabb feladatunk annak biztosítása, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása felismerje a digitális átalakulás jelentőségét, és mindenki a folyamat nyertesei között szerepeljen. A hálózat az ország egész területén működik, összesen 1500 helyen - tudtuk meg a regionális vezetőtől, aki hozzátette, nagy büszkeség számukra, hogy 160 pályázatot nyújtottak be, amiből 150 pozitív elbírálást kapott. 50 helyen már telepítették az eszközöket. Veszprém megyében 60 pályázatot adtak be, melyből több mint 50 nyertes van. Az év végéig az összes sikeresen pályázónak át is adják az eszközöket.
-A kijelölt mentorok 70 órás képzésben vesznek részt. A képzés célja, hogy munkájukra felkészítsék őket, megfelelő kompetenciával rendelkezzenek. Veszprém megyében három tanfolyam indul, kettő Veszprémben, egy Sümegen. Így összesen 50 mentort tudunk kiképezni első körben, amit a jövő évben folytatunk - fűzte hozzá, majd sok sikert kívánt a pápai csapatnak.
Polovitzerné Antal Mónika, DJP mentor, könyvtáros elmondta, a magyar kormány kezdeményezésére létrejött a Digitális Jólét Program. A korábbi eMagyarország Pontok nem csak szellemiségükben, de küllemükben is megújultak. E hálózat tevékenységének lényege a helyi közösségek mozgósítása, a környezetükben élő hátrányos helyzetű, digitális kompetenciával nem rendelkező emberek bevonása, a digitális világ iránti nyitottság megteremtése. Ehhez nélkülözhetetlen volt a közösségi internet hozzáférési helyek infrastruktúrájának fejlesztése, korszerű info-kommunikációs technológiai eszköz állománnyal, és arra is, hogy a felkészült, segítő szakértelem minden DJP Ponton rendelkezésre álljon.
-A 2017 őszén jelent meg GINOP- Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése, és a DJP Wifi pályázati kiírás. A Jókai Mór Városi Könyvtár sikeresen pályázott, amelynek köszönhetően a Digitális Jólét Program Hálózat Pontjaként az IKT eszközök fejlesztésével és szolgáltatásaik bővítésével hozzáférést biztosít az informatikai eszközökhöz, és a DJP mentorokon keresztül megfelelő szakértelmet és hozzáértést ad. A projektnek köszönhetően három laptop, kettő tablet, kettő okostelefon, egy projektor, egy multifunkciós eszköz, beltéri wifi és kültéri wifi került beszerzésre. Ezek az eszközök nélkülözhetetlenek az elkövetkező időszakban tervezett kiscsoportos informatikai előadásokhoz, és a számítógép-, okoseszköz- és internet használati gyakorlati foglalkozásokhoz. Könyvtárunk DJP mentora segít a digitális világban eligazodni, hogy a digitalizáció adta lehetőségek kihasználásával a megszerzett digitális tudást mindenki saját életminősége javítására fordíthassa.
A szolgáltatásokat a könyvtár teljes nyitvatartási idejében igénybe lehet venni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!