Környezettudatos nevelési módszertani képzés Pápán


2010-05-21 23:07:52  | cikk: Babos Petra  | 


A TÁR-S Közművelődési és Környezeti Nevelési Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alap és Ökotárs Alapítvány pályázatán támogatást nyert el. A támogatott projekt neve: Környezeti Társas-Környezettudatos nevelési módszertan élménypedagógiával.
E program két vidéki helyszínen valósul meg: Pápán, a Jókai Mór Művelődési Központban és Szegeden.
- A TÁR-S Egyesület szakemberei több, mint egy évtizede kezdték el kialakítani azt az új tanulási formát, mely a komplex művészetpedagógia eszközeivel növeli az iskolai oktatás hatékonyságát az informális nevelés-oktatás területén. A komplex játszóházak (környezeti nevelési és történeti tematikák) az élményközpontú, cselekvő részvételen alapuló, játékos megközelítést és fejlesztést szolgálják. A pályázat keretében lehetőségünk nyílt e módszertan bemutatására és népszerűsítésére különböző szakemberek számára. A program két napos lesz, mely tartalmaz egy sajátélményű tréninget is. A tréningen résztvevőknek lehetőségük lesz akkreditált képzésben elsajátítani a játszóházi módszertant. A program első napján, vagyis ma bemutató játszóházat tartunk általános iskolás 1. osztályos gyerekeknek, Hulladékos játszóház címmel. Az egyesület célja és feladata, hogy környezeti nevelési, kulturális, művészeti, természetvédelmi és egyéb szabadidiős tevékenységek, gyermek és ifjúsági programok, az ehhez szükséges, vagy ezzel kapcsolatos információk rendelkezésre bocsátása, illetve azok cseréjének lehetővé tétele helyi, regionális és országos hatáskörrel - mondta el Pilinger Zsuzsa, a TÁR-S Egyesület elnöke.
- A Hulladék Munkaszövetséggel (Humusz) közösen kialakított játszóházunkban a gyerekekkel a mindennapi környezetünket vizsgáljuk. Megnézzük a vásárlási szokásainkat, fogyasztásinkat, s az ebből keletkező hulladék, szemét keletkezését, útját, hasznosítását. Játékos keretek között megismerkedhetnek a diákok a tudatos vásárlás, a szelektív hlladékgyűjtés és újrahasznosítás szempontjaival. Ma délelőtt 1. osztályos kisdiákoknak rövidebb formában kínájuk a játszóházat. Végül egy kézműves foglalkozásra is sor kerül, amikor saját díszítésű textil bevásárlótáskát, uzsonnás táskát készítenek- tette hozzá Földesi Dóra, a Humusz-Hulladék Munkaszövetség munkatársa.

Holnap délelőtt 9 órától tovább folytatódik a képzés. Sajátélményű első modulos képzésen, tréningen vehetnek részt az érdeklődők, ahol betekintést nyerhetnek és kipróbálhatják a különböző pedagógiai módszerek komplex alkalmazását. Valamint áttekintést kapnak a fenntartható fejlődés mikéntjéről és a civil szervezetek létéről. A tréningre való jelentkezés 5000 Forintba kerül.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!