Bemutatták a véradó épületét az ellátottak hozzátartozóinak


2018-09-22 17:37:04  | cikk: HuHa  | 


Bemutatták a véradó épületét az ellátottak hozzátartozóinak főképe
90 százalékos készültségi fokú a volt véradó felújítása, vagyis az építkezés állása lehetővé tette, hogy jövőbeni lakóinak megmutassák az épületet. Az ígéret, hogy az ESZI Fogyatékkal Élők Nappali Intézete ellátottjainak hozzátartozói még az épület átadása előtt megtekinthetik a megújuló létesítményt, már a beruházás kezdetekor elhangzott Áldozó Tamás polgármestertől, tegnap pedig eljött az ideje az ígéret beváltásának, így az Egyesített Szociális Intézmény itt tartotta rendkívüli szülői értekezletét, melynek témája az új épület bemutatása volt.
A szülői értekezletet a nagy foglalkoztató teremben tartották

A megjelenteket Áldozó Tamás köszöntötte, aki emlékeztetett, az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program első körös kiírásán nyert 150 millió forintot a volt véradó épületének felújítására és korszerűsítésére, a megújuló épületben az ESZI Fogyatékkal Élők Nappali Intézete és a Család- és Gyermekjóléti Központ kap helyet. Előbbi a földszinten, utóbbi az emeleti terekben. Arról is szólt, bár a pályázható összeg maximumát nyerte el a város, a felújításra ez nem elegendő, a város további 40 millió forinttal járult hozzá a munkálatokhoz, egy külön beruházás keretében pedig - még legalább ennyi pénzből - az épület környezetét is rendezni fogják.
A városvezető kiemelte, fontosnak tartja, hogy a TOP-os projektek közül elsőként az egészségügyi és szociális ellátások fejlesztését tudják megvalósítani, az első projekt a Huszár lakótelepi orvosi rendelő volt, ez pedig a második lesz, ami elkészül.
-A projekt megvalósítását is egy szülői értekezlettel kezdtük és azóta is tartottunk már ilyet, hogy megerősítsük az ellátottak hozzátartozóit abban, fontos dolog számunkra, hogy komfortos helyen működjön az intézmény. Ez akkor is fontos volt, amikor nem volt lehetőségünk arra, hogy új helyszínen fogadjuk őket és egy másik helyen kellett biztosítani az ellátást. De amikor megtudtuk, hogy nyertünk ezen a pályázaton, különösen fontossá vált, hogy tájékoztassuk a hozzátartozókat arról, hogy hamarosan költözni fognak. Akkor ígértük meg, hogy amikor már látogatható állapotban lesz az épület, be fogjuk mutatni - mondta el a városvezető a sajtó érdeklődésére.
Az ESZI igazgatója mutatta be az egyes helyiségeket

A szülői értekezleten Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója felidézte, az ellátottak közül többen még a Kisfaludy utcában kezdtek, aztán most a Komáromi úti épületbe járnak. Az első helyszínről való továbblépés is minőségi változást jelentett, a volt véradó épülete azonban még ennél is jelentősebb előrelépésnek számít az ellátás infrastrukturális körülményeiben.
-Volt szerencsém látni ezt az épületet a felújítás előtt, jelen voltam, amikor a tervezőasztalnál alakítottuk ki az új tereket, figyelembe véve, hogy mire van szükségünk és mik a törvényi előírások - mondta el a hozzátartozóknak.
Az igazgató az új épületrész tereit is bemutatta: a bejárattól jobbra található a nagy foglalkoztató terem, mely két részre osztható, előtte pedig egy kisebb pihenőszobát létesítenek. A földszint bal oldalán egy tálalókonyhát alakítanak ki, ezen az oldalon található a tornaszoba, valamint a vizesblokkok is. A terek tágasabbak, szebbek és világosabbak, mint a Komáromi úton rendelkezésükre álló tér, arról nem is beszélve, hogy egy szépen felújított, modern épületrészt kapnak az ellátottak.
A megjelentek végigjárták a véradó földszinti helyiségeit - ez lesz a fogyatékkal élők új otthona

A szóbeli tájékoztatókat követően a hozzátartozók tehették fel kérdéseiket, a jelenlévők többsége tetszését nyilvánította ki, ám voltak, akik aggodalmunkat fejezték ki a hely méretével és használhatóságával kapcsolatban. A szülők a helyiségeket is bejárták, kérdéseikre pedig választ kaptak.

Az építkezéssel kapcsolatban Rádi Róberttől, a projektet koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjétől kértünk tájékoztatást. Mint megtudtuk, az épületkülső színezése befejeződött, a lift elkészült, műszaki átadás-átvétele megtörtént, a belső terekben a hidegburkolatok csaknem mindenütt a helyükön vannak, a vizesblokkok szerelvényezése is megtörtént, jelenleg a gyengeáramú rendszer kiépítése és a festési munkák zajlanak. A folytatásban a melegburkolatokat fektetik le, felszerelik a lámpákat, kapcsolókat, konnektorokat és a végső festési munkákat végzik el. Az utolsó munkafázisok között a földszinti folyosó burkolása és a lépcső javítása is megtörténik majd. A tervek szerint a november végi határidőre elkészül az épület, ám a gázbekötés időpontját még nem ismerik, ez pedig kell a kazán és a fűtési rendszer üzembe helyezéséhez. Az ügyvezető azt is elmondta, a projekt bútorok, berendezési tárgyak beszerzésére is lehetőséget adott, ezek már meg is érkeztek.
A tornaszoba is készül

Áldozó Tamás ehhez kapcsolódva elmondta, amint a kész épület minden szükséges engedéllyel rendelkezik, felkínálják a költözés lehetőségét az intézménynek, és ha ez még karácsony előtt lesz, az még nagyobb öröm lesz, hiszen akkor, az ellátottak karácsonyi ajándékként kapják az új helyüket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!