Karinthy Frigyesre emlékezett a Jókai Kör


2018-09-21 22:59:47  | cikk: Babos Petra  | 


Karinthy Frigyesre emlékezett a Jókai Kör főképe
Megtartotta nyári szünet utáni első összejövetelét a pápai Jókai Kör Egyesület, melyen Karinthy Frigyes halálának 80. évfordulójára emlékeztek, aki 1938. augusztus 29 - én hunyt el. A programnak a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont.
Az összejövetel elején Szabóné Juhász Klára, a kör alelnöke köszöntötte a szép számban összegyűlteket.
-„Kicsit mindenki pápai”- gyakran halljuk az elmúlt években ezt a szlogent városunkban. Karinthy Frigyes, bár ő maga soha nem járt Pápán, szintén pápai gyökerekkel rendelkezik. Az író apai nagyapját Kohn Lipótnak hívták és Pápán volt órásmester. Az ő és Glück Mária házasságából Pápán, 1846-ban született József nevű fia változtatta meg vezetéknevét. A pápai zsidóságról szóló kismonográfia említést tesz Karinthy Frigyes nagyapjáról, a régi pápai zsidó temetőben nyugvó Kohn bácsiról, aki az ókollégium udvarán állott szerény kis lakásában óra és esernyő javítással tengette életét. Karinthy édesapja tehát eredetileg Kohn József volt. Ő változtatta meg a vezetéknevét. Vagyis ő az 1870-es évek végén a Karinski vezetéknevet használta. Az 1878-ban történt házasságról és az 1886-ban történt kikeresztelkedésről szóló anyakönyvi bejegyzésekben már ezt a nevet olvashatjuk. Ebből előbb Karinthi, majd Karinthy lett - derült ki az összejövetelen.
A kör alelnöke hozzátette, egész irodalmunkban ő a leghíresebb, legnépszerűbb, a legtöbbször olvasott, idézett, emlegetett humorista. Egy izgatott, minden iránt érdeklődő filozófus, a XVIII. század felvilágosodásának legkövetkezetesebb és legtudatosabb utóda, a század tudományos igényű humanizmusának képviselője, aki bölcseleti életművet nem hagyott maga után, hanem kitűnő regényekben, gyönyörű novellákban, és nemegyszer mulatságos humoreszkekben fejezte ki különféle nézeteit és életfilozófiáját. A Nyugat nagyjaival egyenrangú költő, aki egész életében mindössze két vékonyka kötet költeményt írt, de annál több versparódiával jellemezte írótársait és az irodalomtörténetet.
Az est során Babos Tibor, Csukárdi Sándor, Janus Norbert, Nagy Imre és Szabó Szilárd működött közre, akik Karinthy alkotásaiból egy-egy részletet olvastak fel, illetve adtak elő.
A kör soron következő összejövetele októberben lesz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!