A fiatal költők nemzetközi fesztiváljára küldte be saját versét a tarczys diáklány


2018-09-20 14:45:47  | cikk: Babos Petra  | 


A fiatal költők nemzetközi fesztiváljára küldte be saját versét a tarczys diáklány főképe
A vajdasági Szávaszentdemeter Sirmiumart Művelődési Központja 2018 tavaszán nyolcadik alkalommal hirdette meg a fiatal költők nemzetközi fesztiválja alkalmából a verspályázatot „Képzelet és álmok” címmel. A pályázó fiatalokat három korcsoportra osztották: 1-4., 5-8. osztályosok és középiskolások. A pályázók három, maximum 24 soros költeményüket küldhették be elektronikusan. A pályázatot nem kötötték témához, a fiatal költőknek abszolút szabadságot biztosítottak érzelmeik, hangulataik, gondolataik kifejezésére.
A legsikeresebb alkotásokat a szakzsűri szerb nyelvre lefordította, oklevéllel, könyvvel jutalmazta, valamint a fesztivál versantológiájában is megjelentette az alkotásokat. A legjobb művek szerzői részt vehettek májusban Szerbiában a fiatal költők nyolcadik nemzetközi fesztiválján.
Reményi Réka, a Tarczy Lajos Általános Iskolában a pályázat beadásakor 3. osztályos volt. Májusban értesítést kapott, hogy Az én vágyam című versét a legsikeresebbek közé sorolták.
Réka amióta tud írni, azóta szereti érzéseit, gondolatait papírra vetni

Szeptemberben postán kapta meg az oklevelet és a fesztivál alkalmából kiadott gyűjteményes verskötetet. Az antológia 49. oldalán olvasható szerb nyelven Réka verse: Moja zsela címmel.
- Sokszor fejeztem ki gondolataimat és érzelmeimet versekben vagy naplók írásával. Így adódott a lehetőség, hogy Az én vágyam című versemet beküldtük erre a pályázatra, amelyre az édesanyám hívta fel a figyelmemet. A magyarországi fiataloktól közel 200 mű érkezett, melyeket műfordító fordított le szerb nyelvre, s utána továbbították a pályázat kiírójának a verseket. A legjobb magyar versíró diákok költeményei bekerültek az idei szerb nyelvű antológiába. Magyarországról az alsó tagozatosok kategóriájából hét művet választott ki a szerb zsűri, köztük - nagy örömömre - az enyémet is. A nemzetközi mezőnyben kategóriámban a 41. helyen végeztem, amire büszke vagyok. Nagyon boldog vagyok, hogy az egyik versem szerepelhet egy könyvben - mondta Réka, aki hozzáfűzte, a jövőben is szeretne verseket írni, s talán ilyen jellegű pályán fog elhelyezkedni a jövőben.
Venczel Csaba igazgató elmondta, rendkívül büszkék Réka teljesítményére, bár ez nem meglepő számukra, hiszen a diáklány az elmúlt tanévekben számos szavalóversenyen ért el jó helyezést.
-Az iskolának szívügye a költészet megkedveltetése tanulóinkkal, hiszen erre kötelez minket a jogelőd, Nagy László iskola. Az intézmény ebben a tanévben harmincadik alkalommal szervezi meg a Nagy László szavalóversenyt. Örülök, hogy Rékának külföldön is sikerült helyt állnia és szép sikereket elérni, ezért gratulálok szüleinek is - fűzte hozzá az igazgató.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!