Készül a kastélykerítés


2018-09-18 22:29:01  | cikk: HuHa  | 


Készül a kastélykerítés főképe
143 méter kerítésrekonstrukció és 190 méter kerítésrestaurálás - az Esterházy-kastély kerítésének megújítása a déli és nyugati oldalon ezt jelenti. A beruházáshoz - mely a kastély díszes kapuinak újjáépítését is tartalmazza - a Miniszterelnökség több mint 160 millió forint támogatást nyújtott, a projekt azonban ennél jóval többe kerül majd - erről is tájékoztatta a sajtó képviselőit Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert ügyvezető a mai helyszínbejáráson.
A kastélykerítés egy szakaszát rekonstruálják, másik részét restaurálják

A régi fotókon impozáns kerítés és gyönyörű kovácsoltvas kapu áll a kastély előtt, jövő ilyenkorra várhatóan ismét ez a kép fogadja majd az egykori főúri épület felé közlekedőket. Egyelőre a kerítésépítési és felújítási munkák zajlanak, ezek azonban már most is látványosak.
Most még egy galamb ül a kauptartó pillér tetején, egy év múlva már a griffmadarat látjuk rajta

A kivitelező az elmúlt hónapokban a déli oldalon a kerítés hátfalát elkészítette, ez téglaborítást kap majd, a fedőelemeket pedig műkövesek készítik el. A nyugati oldalon a tervező a meglévő kerítés felújítását írta elő 190 méter hosszan, a felújítás közben azonban kiderült, hogy a kerítés egy része nagyon rossz állapotú, így részben le kellett bontani, részben pedig magától leomlott egy szakasz.
-Jelenleg ennek a visszaépítését végzi a kivitelező - mondta el Rádi Róbert. A kapu pillére elkészült és megvan a beton áthidaló elem is, mely a kaput tartja majd. Fontos eleme a beruházásnak a kerítés víz elleni védelmének kialakítása, a dréncsövet már mindenütt beépítették. A munkálatok jelenleg 55-60 százalékos készültségi fokon állnak. Az év hátralévő részében - míg fagypont alá nem süllyed a hőmérséklet - a déli oldalon, a kaputól az őrházig teljesen elkészül a kerítés, vagyis rákerül a téglaburkolat és a műkőfedés is.
-A nyugati oldalon leomlott és lebontott kerítésrész miatt pótmunkát kellett előírni, az építkezés azonban a téli időszakban nem folytatható, mert a kerítést burkoló téglákkal télen nem lehet dolgozni, így 2019 októberére tolódik ki a befejezési határidő. Ez az idő azonban éppen szükséges ahhoz, hogy az egyedi, speciális műszaki követelményeknek megfelelő téglákat legyártsák - tájékoztatott Rádi Róbert.
A tervezettnél nagyobb szakaszon kell újjáépíteni a kerítést, Áldozó Tamás és Rádi Róbert a leomlott, lebontott területnél

-Ez a beruházás is a város egy olyan értékét érinti, amit annak idején jóval könnyebben és gyorsabban tönkretettek, mint amennyi energiába és időbe telik az újjáépítése - fogalmazta meg Áldozó Tamás polgármester. Hozzátette, Lázár János miniszter ígéretének megfelelően fedezetet biztosított a munkákra, a támogatás összege meghaladja a160 millió forintot.
-Akkor azt hittük, hogy ez a pénz elég lesz a teljes munkára, de kiderült, hogy körülbelül a 40 százalékát fedezi. Ugyanakkor mindenképpen érdemes ezt a munkát a maga teljességében elvégezni, torzót, félbehagyott munkát nem szabad végezni, így a további szükséges forrásokat a város biztosítani fogja - közölte. A kovácsoltvas kapuk elkészítése 104 millió forintba kerül, a kerítésépítés költsége 142 millió, a szükséges pótmunkák pedig 40 millióval növelik meg a költségeket. A városvezető további munkákról is szót ejtett, hiszen a kerítés mellett futó járdák is felújításra szorulnak. Ezt a várkerti bejáróról tervezik: onnan a Nepomuki szoborig környezetbe illő térkövet használnak majd, a szobortól a Fő térig pedig a főteret is borító gránitburkolót. A kovácsoltvas díszkapu környékén is lesz még munka, hiszen a kapu nyithatóságához vízszintes felületet kell létrehozni és a kerítés környezetén is igazítanak majd, mert az elmúlt évtizedekben indokolatlan feltöltések zajlottak. Jeleneleg az látszik, hogy a teljes beruházás értéke meghaladja a 300 millió forintot - tudtuk meg.
Kívülről a kerítés hátfala látszik, erre megy a speciális, egyedi gyártású téglaburkolat, a kép közepén ez látható

A polgármester arról is szólt, ezt a projektet is sok rosszindulatú megjegyzés kíséri. Mint mondta, a kerítésépítés a választási kampány idején indult és ez akkor nagyon jó témát szolgáltatott azoknak, akiknek más mondanivalója nem volt az ország helyzetéről.
-Akkor az volt a cél, hogy ezt a munkát befeketítsék, negatív légkörrel vegyék körbe, sőt vannak, akik erre már csoportot is létrehoztak. Szeretném kérni ez esetben is a közszereplőktől, visszavonult közszereplőktől és minden érdeklődőtől, hogy kérdezzen, és minden kérdésére megnyugtató választ fog kapni. Az pedig méltatlan, hogy magát mezőgazdasági szakembernek mondó ember kerítésárakat kezd összehasonlítani. Ez nem a fonott drótkerítés kategóriája, amit a hétvégi ház köré húzunk! - reagált a városvezető a közösségi médiában megjelent véleményekre. Hangsúlyozta, jobb, ha erről párbeszédet folytatnak, és mindenki választ kap a kérdéseire, csak attól kell kérdezni, aki a választ meg tudja adni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!