Zsidó Kulturális Napok


2018-09-16 23:48:24  | cikk: ha  | 


Zsidó Kulturális Napok főképe

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület évek óta igyekszik élettel megtölteni a zsinagógát, hagyományokat, kultúrát, vallást és közösséget formálni a falak közt. Nyári ismeretterjesztő előadássorozatuk megerősítették a szervezőket abban, hogy szükség van a nyitott kapukra, a tanulásra, a beszélgetésekre. 1846. szeptember 11-én avatták fel a pápai zsinagógát, ezért az egyesület úgy döntött, az első őszi hónap idusa kiváló alkalom a méltó emlékezésre, a hagyományteremtésre: megszervezték az első pápai Zsidó Kulturális Napok rendezvényét. A program a művészetek, az előadások és a játék segítségével közelebb hozta egymáshoz az embereket, akik együtt tanultak, közös élmény részesei lehettek.

Schmidt Orsolya elnök köszöntötte a fesztivál vendégeit és résztvevőit

A szombat délután induló rendezvény első fellépői a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai voltak, akik Anne Frank naplójából idéztek fel részleteket. A műsort az iskolai holokauszt megemlékezésre állította össze Rozgonyiné Csepregi Annamária tanárnő. A bemutatót Babos Tibor szavalata tette teljessé.

A munkácsys diákok nyitották a fesztiválprogramot

Budapestről érkezett Pápára a Naim Klezmer Band. A 12-15 éves növendékekből álló zenekar tagjai 2013 óta muzsikálnak együtt. Nagy Anna harmonikaművész, csoportvezető a Budapest Klezmer Band tagja. Mint mondta, az 1990-es években lett ismét népszerű a klezmer, jelenleg közel húsz ilyen zenekar van, s mindegyik csoport a saját hangzásával, stílusával gazdagítja a muzsikát. A klezmer megnevezés eredetileg héber hangszeres zenészt jelentett. A kelet-európai zsidók körében lakodalmak alkalmával fellépő népszerű zenekarok voltak ezek. Az igazi klezmer Romániában, Moldvában alakult ki a török hódítás ideje alatt, de a cigány, török, román, görög és ukrán zene is hatott rá. Igazi világzene, ami folyamatosan formálódik. A Naim zenekar tíz tagú, zongorán, szaxofonon, hegedűn, fuvolán, ütőhangszereken és basszusgitáron játszanak - nem mindegyik hangszer autentikus a klezmerben, de ettől lett egyéni a Naim hangzásvilága. A közönség visszatapsolta a tehetséges fiatalokat, akik valóban lendületes, magával ragadú koncertet adtak.

A Naim zenekar koncertje hatalmas siker volt

A rendezvényt dr. Hermann István önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy az egyesület megrendezte az első zsidó kulturális fesztivált, mely lehetőséget ad arra, hogy a város egykori színes társasági életében fontos szerepet játszó közösség értékei ismét a középpontba kerüljenek. Dr. Hermann István személyes élményeket is idézett, azoknak a zsidó mestereknek, kereskedőknek az emlékét, akik emblematikus alakjai voltak a városnak. - Remélem, hogy ezzel a kulturális rendezvénnye sikerül továbbadni ezeket az emlékeket, ismereteket, tudást azoknak, akik erről kevesebbet tudnak. Remélem, hogy a zsidó kultúra ismét szerves része lesz a pápai kultúrának - mondta a képviselő.

A Drágakő című meseoratórium középpontjában a hagyományok tisztelete, a hit és a vallás áll

A szombat estét egy különleges zenei alkalom zárta: Havas Judit és a Chagall Band közös műve, a Drágakő című klezmer meseoratórium. Közel egy évizede jelent meg a Drágakő című könyv, melyben haszid történetek olvashatók. A címadó történetben az új lakásba költöző férfi egy drágakövet talál a kertben, de nem árulja el senkinek, attól való félelmében, hogy az új környezetben, ha gazdagoknak vélik őket, nem fogadják be őket. A férfi inkább elássa a drágakövet, s rátesz egy kovakövet, megjelölve így a helyet. Időközben mindig újabb és újabb kövek kerülnek egymásra, s egyre nyomasztóbbá válik a kőrengeteg. Havas Judit elmondta, hogy az előadás mai problémákat vet fel: a beilleszkedés, a befogadás, a pletyka, az irigység problámáját, mindennapi félelmek, aggodalmak jelennek meg a darabban. A Drágakőben a zene és a szöveg egymást segíti, kiegészíti. A zenét Vincze Pál, a Chagall Band tagja komponálta kifejezetten a szövegekhez; a muzsika hol aláfesti, illusztrálja a történeteket, hol pedig egyenrangú társként szegődik melléjük.

A finom zsidó édességek pillanatok alatt elfogytak

A vasárnap délelőtt a családoké volt elsősorban, hisz a gyerekeket játszóház várta a zsinagógában: kirakóval, ügyességi feladatokkal, melyek zsidó szimbólumokkal ellátott elemei kifejezetten erre az alkalomra készültek a Pegazus Színháznak köszönhetően. Később dr. Róna Tamás rabbi vezette be az érdeklődőket a zsidóság izgalmas világába. Szó esett többek közt arról, hogy a zsidó hagyományban felmerül a kérdés, hogy melyik a legnagyobb bűn, amit önmagunkkal szemben el tudunk követni. Nos, a legnagyobb bűn a boldogtalanság, mert azért lettünk teremtve, hogy a boldogságunk útját keressük. Ezt úgy tudjuk megtalálni, ha az ékkövünket, a lelkünket három erős pillér tartja: a test, a szellem és a hit hármasa. Arra kell figyelnünk, hogy ez a három harmóniában legyen. A rabbi ismertetője végén a sófárt is megfújta. A sófár ősi zsidó hangszer: egy egyszerű kosszarv, melyet kürt módjára szólaltatnak meg. A Talmud szerint ez a kosszarv emlékezteti a zsidókat arra a kosra, amelyet Ábrahám feláldozott fia helyett. Ezt a hangszert azért fújják meg a zsidó közösségekben mindenhol a világban, hogy az Örökkévalót kérjék: ahogy megmentette egykor Izsákot, úgy mentse meg minden emberi teremtményét a világon. A vasárnap délelőttre süteménykóstoló tette fel az édes koronát: flódni, pogácsa és Hámán-táska várta az ínyenceket - egészen rövid ideig, hisz hamar elfogytak az ízletes finomságok.

Benny Gamlieli Eilatról beszélt az érdeklődőknek

A zsidó kultúra fontos eleme a folyamatos tanulás. (Hisz a rabbi sírfelirata is ez: Tanulmányait befejezte.) Ennek jegyében négy előadást hallhatott vasárnap délután a közönség. Simon Zsolt a pápai jehsivákról, azaz iskolákról szólt, dr. Hodásziné Pingitzer Andrea a Türr Gimnázumban működő oktatási projektről számolt be diákok közreműködésével, dr. Oláh János, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem tanára a zsidó és keresztény ünnepek közti párhuzamokról beszélt, s ellátogatott a fesztiválra Benny Gamlieli is Eilatból, aki az izraeli partnervárost mutatta be. Ő már negyedik alkalommal jár Pápán, s nagyon örül, hogy itt lehet az első kulturális zsidó fesztiválon. Benny Gamlieli idegenvezető, sokfele megfordult már a világban, de mint mondta, a pápai zsinagógába belépni lenyűgöző élmény volt számára már az első alkalommal is, most pedig leírhatatlan érzés, hogy benépesül az épület a programnak köszönhetően. Benny Gamlieli tagja az eilati kórusnak, s örülne, ha a csoport a következő pápai zsidó fesztiválon felléphetne.

A gyönyörű hangú Bíró Nóra és zenésztársai

A fesztivál utolsó vendége a Norina Trió volt. Bíró Nóra és két zenésztársa szefárd dallamokkal varázsolták el az érdeklődőket. A repertoárban zsidó imák, izraeli dalok szerepeltek, újszerű feldolgozásban. Az énekesnő elmondta, hogy sok zsinagógában járt már, de a pápai egészen különleges és reméli, hogy sikerül forrást szerezni a felújítására. Amennyiben jótékonysági alkalmakat szerveznek a cél érdekében, ő szívesen jön fellépni, tette hozzá mosolyogva.

A fesztivál ismét élettel töltötte meg a még romos állapotában is lenyűgözően szép zsinagógát

Schmidt Orsolya, az egyesület elnöke elmondta, hogy a visszajelzések alapján nagyon jól sikerült a rendezvény. A felépők szívesen jönnek legközelebb is, az érdeklődők pedig megköszönték a színes programot. Az első Zsidó Kulturális Napok tehát beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a résztvevők értékes gondolatokat hallhattak útravalóul, a zene pedig segítette, hogy a boldogság útjára lépjenek, nehogy a legnagyobb bűnnek (lsd. fentebb) essenek áldozatul a látogatók. A fesztivál tanított, szórakoztatott, felemelt - és segített abban, hogy a zsidó kultúra szépsége ismét utat találjon a pápaiak szívéhez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!