A belváros közlekedési rendjéről is tárgyaltak


2018-09-16 20:54:11  | cikk: HuHa  | 


A belváros közlekedési rendjéről is tárgyaltak főképe
Beszámolók, rendeletmódosítások, támogatások, pályázatok - többek között ilyen témákat tárgyalt a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A szeptember 13-án tartott munkaértekezlet 10 képviselő részvételével zajlott. A napirendek megtárgyalása előtt Áldozó Tamás polgármester Pro Publico elismeréssel tüntette ki Mészáros Mártont, a Türr István Gimnázium tanulóját, aki a közelmúltban ezüstérmet szerzett az IGeo-n (Földrajzi Tudományos Olimpia), felkészítő tanárainak pedig virágcsokorral mondott köszönetet munkájukért.
Két pályázat benyújtásáról is döntöttek, központi támogatást vár a város a közösségi közlekedéshez és a városműködtetéshez

Az ülésen módosították a város helyi építési szabályzatát és a településszerkezeti tervet, melyre a TOP-os barnamezős beruházás miatt volt szükség. Ezzel a módosítással lehetősége nyílt az önkormányzatnak arra, hogy azokban az esetekben, amikor a kisajátítást helyettesítő adás-vételi szerződés megkötését nem tudja véghezvinni, akkor a kisajátítás eszközével is élhessen egy-egy ingatlantulajdonos egyes ingatlanrészeivel kapcsolatban. A cél természetesen nem a kisajátítás, hanem, hogy a megvalósítandó projekthez építési engedélyt szerezhessen az önkormányzat a pályázati támogatásból megépítendő létesítményekhez.
Tárgyalták a képviselők a pénzbeli és természetbeni szociális juttatásokról szóló rendeletet, itt a temetési segélyhez való hozzáférést könnyítették meg.
A belváros közlekedéséről szóló rendeletet két pontban módosították

A belváros közlekedéséről szóló rendeletet két pontban módosították, biztosították a Fő utcán lévő elektromos gépjármű töltőállomás megközelíthetőségét és szabályozták a piacosok közlekedését a behajtási korlátozás alá eső utcába. Az ülést követő sajtótájékoztatón Áldozó Tamás úgy fogalmazott, a közösségi médiában nagyon sok „hozzáértő szakértő” véleményét lehet olvasni.
-Ismét oda jutottunk, hogy sokan mondtak ítéletet és hülyézték le a várost, ahelyett, hogy kérdeztek volna. A töltőállomás kiépítése nem az önkormányzat projektje volt, még csak köze sem volt hozzá, csupán annyi, hogy szívességi helyhasználatot biztosított a töltő létesítéséhez. A Fő utcán lévő töltőállomáshoz való behajtást korábban egyértelmű KRESZ szabályok határozták meg. Az az eset, ami megtörtént, egyértelmű provokáció volt, hiszen a jármű tulajdonosa maga mondta el, hogy ő tudta, hogy számolnia kell a következményekkel, de így akarta felhívni a figyelmet ere a helyzetre. Megtehette volna, hogy megkérdez minket, de a mai világban úgy látszik, ez alaptalan elvárás! - közölte.
A polgármester kiemelte, a töltőállomás létesítőjével úgy egyezett meg a város, hogy a kiépítést követően a behajtási rendeletet módosítják, a töltő elkészülése óta ez az volt első testületi ülés, a rendeletet pedig ezen módosították is. Eszerint elektromos gépjármű töltési céllal be lehet hajtani a Fő utcára a korlátozás idején is. A másik módosítással a piacon kereskedők számára biztosítják jogszerűen a bejutást és kihajtást, számukra idősávokat jelöltek ki a Fő utcai, Fő téri közlekedésre.
-A városi piacon árusító kereskedő és őstermelő kizárólag az áru be- és kiszállítás időtartamára, piaci napokon 4.45 és 7.45 óra között, továbbá 11.30 és 13.00 óra között behajthat - ismertette a módosítást a polgármester. Hozzátette, mivel az őstermelők számára minden nap piacnap van, így ők ezt bármelyik napon megtehetik, a ruhakereskedők pedig kedden és pénteken.
Provokáció helyett kérdezni kellett volna - mondta a városvezető a Fő utcai töltőállomással kapcsolatban

A közlekedéssel kapcsolatban több hozzászólást is tettek a képviselők, többségük a közlekedési kultúra hiányosságaira hívta fel a figyelmet, de volt, aki a Fő utcán kialakuló torlódástól tart a reggeli órákban. Dr. Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elismerte, a reggeli belvárosi csúcsforgalom okoz problémát, a rendőrség szükség esetén forgalomirányítással segíti a közlekedőket, ám legtöbbször ez is problémát okoz, mert a járművezetők nem ismerik a rendőri karjelzéseket. Ugyanakkor minden kereszteződésbe képtelenség rendőrt állítani. A piaccal kapcsolatban elmondta, a Városgondnokság kérésének megfelelőn minden piacnapon jelen vannak a rendőrök a vásáron, a be- és kirakodás rendben zajlik és a közlekedéssel sem volt probléma. Ezt erősítette meg Bakó István, a Városgondnokság igazgatója is, aki köszönetet mondott a kapitányságnak a segítségért.
A Települési Értéktár Bizottság beszámolóját egyhangúan fogadták el

Egyhangú szavazással fogadta el a testület a Települési Értéktár Bizottság tevékenységéről és a városban működő bölcsődék munkájáról szóló beszámolókat. Ez utóbbiakkal kapcsolatban a városvezető megjegyezte, a pápai bölcsődék jó színvonalon, sok férőhellyel működnek, lakosságszám arányosan a város megállja a helyét bármely településsel való összevetésben.
Az ülésen döntöttek arról, hogy pályázatot nyújt be az önkormányzat a belügyminiszter és a pénzügyminiszter által kiírt pályázatra települési önkormányzatok rendkívüli önkormányzati támogatására. Ilyen pályázaton a múlt évben is nyert el forrást a város. Ugyancsak pályázatot nyújt be az önkormányzat a helyi közösségi közlekedés költségvetési támogatására.
Az önkormányzati tanulmányi támogatási rendszer átdolgozását javasolta Grőber Attila

Elfogadta a testület a Pápai Vízmű gördülő fejlesztési tervének módosítását, majd a felsőoktatásban tanulók támogatási rendszeréről tárgyaltak. Az önkormányzat ezúttal is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, Pápa Város Önkormányzata Tanulmányi Támogatási Rendszerének módosítását azonban levették a napirendről. Ennek oka, hogy a képviselők a rendszer további átdolgozására, életszerűbbé tételére tettek javaslatot.
-Ezt a rendszert átdolgozva a következő ülésen újra tárgyaljuk, egyrészt, mert szeretnénk hatékonyabbá tenni, másrészt pedig azért, mert a városnak vannak olyan lehetőségei, hogy akár bőkezűbben támogassa a tehetséges pápai fiatalokat - közölte a polgármester.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!