Elkészült a vadászgépet tartó szerkezet zsaluzata


2018-09-16 19:01:34  | cikk: HuHa  | 


Elkészült a vadászgépet tartó szerkezet zsaluzata főképe
Pénteken elérte legmagasabb pontját a MIG-21-es repülőgépet tartó szerkezet készítéséhez felépített zsaluzat és az azt tartó állványzat. A rendkívül látványos építmény utolsó, 8 méter magasba nyúló elemét is a helyére rakták. A készülő emlékművet Áldozó Tamás polgármester és Gangler László, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka együtt tekintette meg.Már a látszóbeton tartószerkezet elkészítéséhez szükséges építmény is monumentális

A városvezető felidézte az emlékmű létesítésének gondolatától közösen együtt dolgoznak a Magyar Honvédséggel, a bázisreptérrel, az építkezés közös megtekintése is ezt az együttműködést szimbolizálja. Mint ismeretes, a honvédség a vadászgépet biztosította, gondoskodott annak felújításáról, hogy kiállítható legyen és a Pápára szállítást is ők vállalták. A város feladata volt a terület megszerzése, az emlékmű megterveztetése és megépíttetése, ennek költségei meghaladják 20 millió forintot, amit az önkormányzat saját költségvetéséből biztosít.
Gangler László ezredes (balra) és Áldozó Tamás polgármester a kivitelezőkkel egyeztetett

-A repülőezred bezárását követően már felmerült az igény arra, hogy emlékművet állítsunk az itt dolgozók, repülők emlékére, ennek a tervnek a kivitelezése mostanra érett meg - idézte fel a reptérparancsnok. Gangler László kiemelte, a reptér dolgozói nagyon várják már az emlékmű elkészültét, a már a bázison állomásozó és a körforgalomba kerülő vadászgépet a régi katonák gyakran megnézik, emlékeket idézve.
-A jelenleg szolgálatot teljesítő állomány egy része még dolgozott ezen a típuson, ők nagy nosztalgiával néznek a gépre, ha elmennek mellette hozzáérnek, megsimogatják. Akik pedig 2000-ben befejezték itt a katonai szolgálatot, azoknak is fontos érzelmi köteléket jelent - osztotta meg a sajtóval Gangler László, hozzátéve a repülőgép orra pontosan a reptér felé fog nézni - a készülő szerkezeten ez már jól látszik -, ez számukra nagyon fontos.
Ezen a felső szakaszon nyugszik majd a MIG-21-es

A kivitelezőtől megtudtuk, az emlékmű zsaluszerkezete elkészült, ennek egyik oldalát hamarosan megbontják, hogy a vasszerkezetet a zsalu belsejében elkészítsék. A műszaki ellenőri jóváhagyást követően zajlik majd a 8 méter magas építmény betonozása, ez várhatóan a következő hét végén zajlik. A beton kötési idejének letelte után - ez 28 nap - folytatják majd a munkát, felszerelik a repülőgépet tartó vasszerkezeteket, amikre a MIG-et helyezik. A projekt részeként díszkivilágítást kap az emlékmű területe, rendezik a zöldfelületet és a repülőgép belsejét is kivilágítják.
Az emlékmű építését nagy érdeklődés kíséri a reptér állománya és a városlakók részéről is

A parancsnok és a polgármester arról is szólt, ahogy az emlékmű létrehozásának első gondolatától együttműködik a reptér és a város, úgy az átadási ünnepséget is közösen tervezik, várhatóan novemberben jön el ennek az ideje.

Képek:


Címkék: mig21
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!