A Korvin utca lesz a hatodik


2018-09-16 18:05:19  | cikk: HuHa  | 


A Korvin utca lesz a hatodik főképe
Egyedi kormánydöntés alapján 650 millió forint támogatást kapott Pápa városa 2016 decemberében belterületi utak javítására, e forrás felhasználásával készült el a Várkert, a Török Bálint, a Vásár, a Korona és legutóbb a Jókai utca. Hamarosan a hatodik - utolsó - útfelújítás is elkezdődik, ami a Korvin utca teljes rekonstrukcióját jelenti. A helyszínt a minap járta be Áldozó Tamás polgármester munkatársaival.
A Korvin utca rekonstrukciójáról egyeztettek a helyszínen, hamarosan indul a munka

A városvezető a már elkészült útfelújításokra visszatekintve elmondta, a 650 millió forintot jóval meghaladja a hat utca felújításának értéke, hiszen közműkiváltásokat kellett végezni, az önkormányzat saját forrással is kiegészítette a projektet, így a végén legalább 1 milliárd forintnyi útfelújításról lehet majd beszélni.
-A 650 millió forintból megmaradt összeg kerül a Korvin utcára, a költségvetés tervezésekor úgy számoltunk, hogy hitelből egészítjük ki ezt a forrást, hogy az utca megépülhessen. A kivitelezői ajánlat azonban alacsonyabb volt a tervezői költségbecslésnél, a város gazdálkodása pedig olyan fordulatot vett, hogy nincs szükség hitelre, saját forrásból egészítjük ki a beruházást 71 millió forinttal.
Erre az utcára is nagyon ráfér a felújítás

A beruházás költsége 220 millió forint, ebből a pénzből újul meg a belváros legforgalmasabb utcáinak egyike.
-Nagyon nehézkes itt a gyalogos közlekedés, hiszen a Korona utca felőli részen nagyon keskeny a járda, így az egyik cél a gyalogos közlekedés biztosítása. Szeretnénk biztonságos közlekedési lehetőséget nyújtani a járművek számára is, és fontos volt, hogy minél több parkolóhelyet tudjunk kialakítani - fogalmazta meg a tervezésnél figyelembe vett szempontokat a polgármester.
Az útfelújítás itt is faltól-falig tart teljes hosszban, vagyis tartalmazza az útburkolat megújítását, a járdák újjáépítését, a közvilágítás és csapadékvíz-elvezetés felülvizsgálatát és szükség szerinti javítását, parkolóhelyek kialakítását, a Kuruc utcától a Korona utcáig tartó szakasz rendezését és a Korvin-Korona utcai kereszteződésben körforgalom kialakítását.
A Korona-Korvin kereszteződésben átjárható körforgalom épül

-Itt nagy körforgalom kialakítása nem lehetséges, így egy átjárható körforgalom épül, aminek a feladata a forgalomszabályozás - magyarázta Molnár István városfejlesztési osztályvezető. Hozzátette, a járdák térkőburkolatot kapnak, az úttest vonalvezetését pedig módosítják, csaknem kiegyenesítik az alsó szakaszon, így ott a járdaszélességet is bővíteni tudják. Az utca főútvonal jellege megmarad, gyalogos átvezetési helyeket pedig kiemelik.
Különböző típusú parkolók is készülnek az újjáépítendő utcában

A munkálatok néhány héten belül megkezdődnek, a munkaterületet a kivitelező átvette, jelenleg még a közműszolgáltatókkal folyik egyeztetés a szükséges közműátépítésekről, így a bontás akkor kezdődik meg, ha minden kérdés tisztázódott.
-Az építkezés szakaszosan zajlik majd, de természetesen minden munkafolyamatot nem lehet szakaszosan végezni, ilyen például az aszfaltozás is. A bontás az előzetes tervek szerint a Fő tér felőli oldalon kezdődik - tudtuk meg az osztályvezetőtől. Molnár István kiemelte, szakaszos útlezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell számítani a Korvin utcán, a körforgalom kialakítása idején pedig várhatóan a csomópontot teljesen le kell zárni, hiszen nagyon szűk helyen zajlik majd az építkezés.
Magánberuházásban épül újjá a Hermann-ház

Áldozó Tamástól megtudtuk, az utca felújításával a forgalmi rend nem változik majd, marad a mostani közlekedési mód. Arról is szólt, a Hermann-ház is visszaépül a közeljövőben. Lebontásakor azt határozták meg, hogy egy telekkel beljebb eredeti formájában kell visszaépíteni, így az utca visszakapja ezt az épületet, ugyanakkor a közlekedés számára is lesz elegendő hely. A telket az önkormányzat értékesítette, az új tulajdonos már benyújtotta a terveket egyeztetésre.
-Ez a ház a Hermann-ház lesz néhány újabb épületrésszel kiegészítve, így egy egész épülettömb épül fel - közölte, hozzátéve ez a rekonstrukció rá is fér a Bástya utca-Kuruc utca környékére.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!