Jubileumi városrészi nap az Erzsébetvárosban


2018-09-16 13:31:29  | cikk: Babos Petra  | 


Jubileumi városrészi nap az Erzsébetvárosban főképe
A városrészi napok sorában az idei utolsó előttit tartották tegnap, s ezúttal elsősorban az erzsébetvárosiak élvezhették a változatos programokat és a kellemes kora őszi időjárást a Béke téren. A városrészben ez volt a tízedik év, hogy ilyen közösségi programra hívták az itt élőket. A rendezvény az előző évekhez hasonló koreográfia szerint zajlott itt is. A városrészi napok hagyományához hűen délelőtt itt is a jótékonysági főzőversenyé volt a főszerep. Az idei évben nyolc bográcsban rotyogott ízletes étel és sürgölődtek a lelkes szakácsok és segítőik. Az alapfeladat ezúttal is sertés pörköltkészítés volt, mint a többi hasonló programon, a főzőcsapatok ízlésük, fantáziájuk és tudásuk szerint variálták és bővítették az alapanyagokat és készítettek változatos ételeket.
Az Erzsébetvárosi Fiatalok minden évben szívesen jönnek a jötékonysági főzőversenyre

Az Erzsébetvárosi Fiatalok tízedik éve főznek a városrészi napon, amire nagyon büszkék. Földi Gábor, Gusty elmondta, a kis közösségük olyan, mint egy család, nagyon összetartóak. Elképzeléseik szerint, ha lesznek majd a csapat tagjainak gyermekei, ők is tagjai lesznek ennek a jó baráti társaságnak. Az idei évben pörköltet főztek, sertéslapockával, körömmel, farokkal és csülökkel bolondítva. Gusty kiemelte, a tízedik alkalomra egy barátját, Nagy Imrét felkérte hogy írjon egy verset a lelkes csapatról, mi szerint Papsi, Csaba és Gusty gondoltak egy nagyot és alapítottak egy klassz főzőcsapatot...
A csapatok között a Helyi Napközisek is főztek, akik második éve vettek részt a versenyen, idén a sertéshúst Stroganoff módra készítettek. A mustáros-tejszínes ételt hölgy tagjaikkal főzték, a jól összeszokott csapat máskor is szokott együtt bográcsozni, s remélik, jövőre is részt tudnak venni a jótékonysági programon, hiszen ezt fontosnak tartják - tudtuk meg Mészáros Balázstól.
Első ízben főzött a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ lelkes csapata a főzőversenyen. A Szín-Háziasszonyok négy tagú csapata Szabadkai Verita inspirálására nevezett a versenyre, mivel úgy gondolták, a program szervezésén túl, aktívan is részt kívánnak venni a jó hangulatú programon. A fantasztikus négyes csapata nem árulta el a titkos receptet, csak annyit mondhattak el, hogy pikáns ételt főztek - emelte ki Szanyiné Csepregi Ilona.
A Szín-Háziasszonyok

Az Erzsébetvárosi Napon minden évben főz az ESZI csapata is, akik a Vörösmarty Úti Otthonház dolgozóiból tevődnek össze. Bálint Henrietta elárulta, pörkölttel készültek a napra, s nagy örömükre, még el sem készült az étel, de addigra már több lakó is jelezte, hogy szeretne vásárolni az elkészült finomságból.
A versenyen természetesen az Erzsébetvárosi Óvoda dolgozói is indultak. Petri Lászlóné óvodavezető - aki maga is ott tevékenykedett kollégái között - elmondta, tízedik alkalommal vesznek részt a főzőversenyen az óvónőkkel és a dajkákkal, de nemcsak a főzésben indulnak, hanem a délutáni játszóházat is ők vezetik, az óvodások pedig fel is lépnek.
-Idén gulyást főztünk. Igyekszünk helyezést elérni, de a lényeg, hogy mindenkinek jól essen a főztünk - fogalmazott. A főzőverseny bevételét az idei évben az óvodának ajánlották fel a szervezők, amiért nagyon hálásak vagyunk. Legutóbb futóbicikliket vásároltunk, amelyek nagyon népszerűek voltak a gyerekek körében, így több elhasználódott, s ebből az összegből azokat szeretnénk pótolni, illetve trambulint és labdákat szeretnénk még venni - zárta gondolatait az óvoda vezető. Az óvónők ízléses dekorációval is készültek, őszi díszekkel.
A főzőcsapatok között ott volt még az önkormányzat, a nyugdíjasok csapata és a helyi Kocsis Büfé delegációja. Papp András, a Kocsis Büfé üzemeltetője elmondta, harmadik éve főznek együtt nagy lelkesedéssel a büfé törzsvendégeivel. Idén nyolcan képviselték a vendéglátó egységet. A különleges eljárásokkal készült pörköltet, közösen készítették, szívvel és lélekkel. Az alapot már előző nap megfőzték.
Délre aztán a főzőcsapatok is megpihentek, a vendégek pedig jóízűen ebédeltek - és a megvásárolt ételekkel hozzájárultak az óvoda támogatásához -, a zsűri tagjai pedig végigkóstolták a bográcsokban illatozó finomságokat, hogy eldönthessék, mely három csapat főzte a legfinomabbat.
Hunyadvári Lászlóné, a zsűri elnöke azzal kezdte értékelését, bizony nehéz dolguk volt a döntés meghozatalakor, hiszen minden csapat remekül teljesített.
Nagy munkában a zsűri

-A döntésnél az ételek mellett figyelembe vettük a csapatok megjelenését, és a terítést, a felszolgálást is. A kóstolásnál vizsgáltuk az étel ízét, illatát és állagát is. Szinte minden csapatnál tapasztaltuk a só szegénységet, egy kicsit visszafogták a használatát, az egészségesebb életmód miatt - emelte ki a konyha szakácsnője.
A zsűri végül a Kocsis Büfé csapatát hozta ki harmadik helyezettnek, a képzeletbeli dobogó második fokára az önkormányzat csapata állhatott fel, a verseny győztese pedig az Erzsébetvárosi Fiatalok csapata lett.
A legjobb pörköltet az Erzsébetvárosi Fiatalok főzték

Az eredményhirdetésen a zsűri egyik tagja, Áldozó Soma méltatta az elkészült ételeket, Venczel Csaba, a városrész önkormányzati képviselője pedig köszönetet mondott a versenyzőknek és mindenkinek, aki vásárolt a finomságokból. A főzőversenyen több mint 200.000 forint gyűlt össze, melyet az Erzsébetvárosi Óvodának adott át a képviselő. Az óvodavezető megköszönte a támogatást. Az eredményhirdetésen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is részt vett, aki szintén gratulált a főzőcsapatoknak, akik egyre jobb ételekkel kápráztatják el az érdeklődőket, s tapasztalat szerint pillanatok alatt elfogy minden étel, ahogy elkészül.
A délutáni forgatagban több helyszínen zajlottak az események. A színpadon Horváthné Szabó Andrea vidám gyermekműsora után az erzsébetvárosi ovisok adták elő zenés-táncos összeállításukat, majd Venczel Csaba önkormányzati képviselő szólt a jelenlevőkhöz, s kívánt jó szórakozást a délután hátralevő részéhez.
Mindeközben a téren trambulin, mászófal, pedálcarok várták a vendégeket, az óvónők közreműködésével pedig játszóházban ügyeskedhettek, alkothattak a gyerekek. A programról a nagy sikernek örvendő arcfestés sem hiányozhatott. A kézműves asztalok melletti járdán aszfaltrajzversenyen mérhették össze ügyességüket a kicsik, s sok-sok őszi ihletésű rajz született, amik közül a legszebb alkotásokat díjazták is. A programot rendőr-és tűzoltóautó bemutató is színesítette.
Németh Eszter unokatestvérével és anyukájával látogatott ki a rendezvényre, immáron hatodik éve. A mosolygós kislány elmondta, nagyon jól érzi itt magát minden évben, s bár nem ebben a városrészben laknak, mégis mindig eljönnek, mert itt a legjobbak a programok, s a játszóházak.
Venczel Csaba önkormányzati képviselő a késő délutáni órákban hírportálunknak elmondta, öröm számára, hogy a szép kora őszi délutánon egyre többen jöttek össze a téren és mindenkin a vidámság, a jókedv látszott, hiszen a családok, baráti társaságok egyaránt jól érezték magukat.
-Köszönetemet fejezem ki a jótékonysági főzőversenyen rész vett csapatoknak, akik főztjükkel támogatták az óvodát, s az oda járó gyerekeket. A rendezvény kiváló alkalmat teremt arra is, hogy az itt élők kötetlenül elmondják észrevételeiket, esetleges panaszaikat a városrésszel kapcsolatban, tulajdonképpen tehát egy kis lakossági fórum is a program - emelte ki Venczel Csaba, majd köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult a nap sikeréhez.
Erzsébetváros kis hercegnői

Az önkormányzati képviselő hozzáfűzte, az itt lakók büszkék arra, hogy erzsébetvárosiak.
A nap fénypontja az Erzsébetváros kis hercegnője felvonulás volt, melyen idén tizenhárom szebbnél szebb és csinosabbnál csinosabb óvodás mutatkozott be, akik vidáman integettek a közönségnek, pörögtek-forogat a színpadon.
A jubileumi rendezvényen színpadi műsorban fellépett a Zafir Orientális Társulat és a Zsoodance Tánc-Sport Egyesület is.
A késő estig tartó Erzsébetvárosi napon Magyar Rózsa volt a sztárvendég, majd DJ. Béci sátor bulijával folytatódott és zárult a program.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!