Madármegfigyelő állomást kapott a Vajda Óvoda


2018-09-14 21:40:54  | cikk: Babos Petra  | 


Madármegfigyelő állomást kapott a Vajda Óvoda főképe
A Vajda lakótelepi óvoda nagyon különleges elhelyezkedésű óvoda, hiszen utcafrontja egy lakótelepre néz, udvara pedig szomszédos a Várkert fáival. Az idejáró gyerekek így közvetlen közelről láthatnak erdei állatokat: mókusokat, madarakat, alkalmanként még őzet is. Ma délután éppen ezért egy madármegfigyelő állomást avattak az intézmény udvarán.
Szabó Csilla tagóvoda-vezető elmondta, mai családi délutánjuk apropóját az adta, hogy Csákvári Judit intézményvezető kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával elkészülhetett madármegfigyelő állomásuk.
-Minden csoport nagy gondot fordít a madáretetésre, de a Rozmaring csoportos gyerekekkel az elmúlt évben a szokásosnál kicsit jobban elmerültünk ebben a témában, több hetet a madaraknak szenteltünk, cinkegombócot készítettünk nekik, a gyerekek otthonról is hoztak eleséget a kemény téli időben. Az etetés közben közel merészkedő madarakat volt lehetőségünk jól megfigyelni: a téma végére érve összesen 16 madárfajt tudtak megnevezni és felismerni a kisgyerekek. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik ettől az évtől a többi csoport is. Az épületet Mészáros József készítette, saját tervei alapján. A belső falakon található plakátok a saját fotói, a madárképek és a belőlük készült fejlesztő játékok alapját pedig Zsoldos Márton természetfestő és illusztrátor akvarell festményei adták. Nagyon hálásak vagyunk fenntartónknak, hogy birtokba vehetjük ezt a rengeteg lehetőséget magában rejtő madármegfigyelő állomást. Rengeteg ötletünk van, hogyan fogjuk majd kihasználni minél sokoldalúbban: testvéróvodai kapcsolatot kezdeményeztünk más óvodák csoportjaival, madarak karácsonyára, téli madárlesre várjuk majd őket. A fák, madarak napjára ismét családi délutánt tervezünk, ahova visszavárjuk a már iskolás gyerekeinket is, és remélhetőleg a fészekrakást, fiókanevelést is meg tudjuk majd figyelni a kihelyezett madárodúknak köszönhetően - tudtuk meg Szabó Csillától.
Mészáros József, a megfigyelő állomások készítője elmondta, nem egy kész madármegfigyelő állomást vásároltak, hanem egy jóval nagyobb faházat tudtak készíteni, mint az eredeti, gyári lett volna.
-A kilenc négyzetméteres faház sokkal több gyermeket képes egyszerre befogadni. Az ablakpárkány madáretető, így az ovisok bentről tudják majd figyelni a madarakat, ahogy mennek enni. Az óvoda területén eddig már 16 féle madárfajt figyeltek meg a gyerekek, s ezeket már mindet ismerik is. Ezért gondoltuk, hogy kialakítunk egy madármegfigyelőt. A faházban megtudhatják egy ismertető anyag segítségével, hogy milyen fajok jönnek ide, s azokat mivel lehet etetni - tudtuk meg a készítőtől, aki hozzáfűzte, a Vajda Óvoda kiváló környezetben helyezkedik el. A madármegfigyelő állomás a gyerekeket a természet szeretetére neveli, s arra, hogy hogyan kell viselkedni a természetben, s ezt már óvodás korban kell megtanulniuk.
Áldozó Tamás polgármester gratulált a kezdeményezéshez, s elmondta, a Vajdai Óvoda tökéletesen kihasználja azt a kiváló adottságát, hogy erdős területen helyezkedik el.
-Ezen a területen mindig volt lehetőségük az ovisoknak arra, hogy megfigyeljék az élővilágot. Megtanulhatják, hogy melyik madár milyen, mivel táplálkozik, milyen tulajdonságai vannak. Én is mindig etetem a madarakat, s bízom abban, hogy életre szóló élményeket fognak szerezni a kicsik is a megfigyelésükkel - fűzte hozzá.
Csákvári Judit hozzáfűzte, évek óta tervezték, hogy kialakítanak madármegfigyelő állomást. Örülnek, hogy Mészáros József a segítségükre volt, s remélik, hogy a gyerekek boldogan veszik birtokba. A madarak megfigyeléséhez természetesen zöld terület is kell, így a fásítást megkezdték már tavasszal, most pedig a cserjék ültetésével folytatják, ami szintén a közvetlen környezetükben megsokszorozza a madarak és a kisebb rovarok jelenlétét.
A délutánt a madarakhoz kapcsolódó játékos feladatok, barkácsolás, memóriajátékok, kirakók színesítették.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!