Edward nap


2018-09-14 14:50:19  | cikk:  | 


Edward nap főképe
Az európai közlekedési rendőrségi hálózat (TISPOL) 2018-ban is meghirdette az EDWARD Napot. Az Európai Bizottság által is támogatott kezdeményezés célja, hogy szeptember 19-én senki ne veszítse életét Európa közútjain. Az „EDWARD” mozaikszó, az European Day Without a Road Death (Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül) szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

Az EDWARD Nap európai kezdeményezéshez a mai naptól egészen 2018. szeptember 19-ig lehetősége van bárkinek csatlakozni, és fogadalmat tenni annak érdekében, hogy egyetlen ember se veszítse életét a közutakon ezen a napon!

A fogadalomtétel során az érintett ígéretet,  szándéknyilatkozatot tehet arra vonatkozóan, hogy:

- emlékezteti családtagjait, barátait és kollégáit arra, hogy különösen óvatosan közlekedjenek az utakon,
- figyelmének központjába állítja a biztonságot,
- olyan biztonságosan vezet, amennyire csak lehet, akár a gépjármű, motorkerékpár, vagy kerékpár kormánya mögött ül,
- különös figyelmességet és óvatosságot tanúsít, amennyiben közlekedése során gyalogossal, kerékpárossal, gyermekekkel, idősekkel, vagy lovasokkal találkozik,
- olyan sebességgel közlekedik, mely a jogszabályi előírásoknak és a biztonságosság követelményeinek egyaránt megfelel,
- elvégzi a gumiabroncsok megfelelő biztonsági ellenőrzését,
- fokozott figyelemmel vezet, amennyiben iskola mellett, vagy olyan hely közelében halad el, ahol sok gyermek található,
- soha nem vezet szeszes ital fogyasztását követően és vezetése előtt nem szed kábítószert/gyógyszert, mely befolyásolhatják a biztonságos közlekedést,
- mindig használja a biztonsági övét és biztosítja azt, hogy a vele utazók is mindannyian védetten utazzanak,
- olyan körültekintően vezet, amennyire csak lehetséges és megtartja a biztonságos követési távolságot,
- nem engedi, hogy a járműből, illetve a környezetből érkező ingerek, valamint saját gondolatai elvonják a figyelmét a vezetéstől
- nem használ mobil telefont vezetés közben,
- utasai felé jó példát mutatva nyugodtan és biztonságosan vezet.

A programhoz való önkéntes regisztrálásra, és ez egyéni csatlakozásra a roadsafetydays.eu honlapon nyílik lehetőség.

A TISPOL a https://projectedward.eu/pledge/ internetes felületen egy fogadalmat is elérhetővé tett (Pledge), mely aláírására bárkinek lehetősége van, aki a program céljaival egyetért, és saját magatartásával kíván hozzájárulni a közúti áldozatoktól mentes nap megvalósulásához. 

A csatlakozás gyors és egyszerű, melyet követően mindenki le is töltheti és ki is nyomtathatja saját fogadalmát és azt a dolgozószobájába, munkahelységbe, vagy bármely más helyre kifüggesztheti. A kinyomtatott fogadalom egyrészt jelzi az érintett önkéntes csatlakozását e nemes célhoz, kifejezi szándékát a közúti közlekedésbiztonság javítása iránt, továbbá megismerteti közvetlen környezetét (barátai, családtagjai, hozzátartozói, ismerősei, munkatársai körét) az EDWARD projekt lényegével, célkitűzéseivel.

A TISPOL az EDWARD Napot megelőző időszakban azt szeretné elérni, hogy valamennyi úthasználó - akár csak néhány percig is - gondolkodjon el azokkal a kockázatokkal kapcsolatban, amelyekkel a közúti közlekedése során szembesül, továbbá gondolja át, hogy az ő magatartása milyen veszélyhelyzeteket idézhet elő mások számára, és hogyan lehet ezeket a kockázatokat csökkenteni.

A TISPOL arra kér mindenkit - legyen szó nemzeti kormányokról, állami szervezetről, privát szervezetről, intézményről, iskoláról, főiskoláról, egyetemről, vagy magánszemélyekről, mint egyéni közúthasználókról, akiket érint és érdekel a közúti biztonság nemes ügye - hogy csatlakozzon hozzájuk, tegyen fogadalmat, és ezáltal - valamint felelős közlekedési magatartás tanúsításával - támogassa az EDWARD projektet.

A TISPOL együttműködők százezreivel kívánja megvalósítani, hogy 2018. szeptember 19-én valóban egyetlen tragédia se következzen be az európai utakon.

Eddigi eredmények

Az első, azaz 2016. szeptember 21-én megtartott EDWARD projekt során több mint 103.000 szervezet és magánszemély írta alá a fogadalmat a TISPOL honlapján, továbbá több mint 80 közlekedésbiztonsági intézkedést, eseményt és rendezvényt szerveztek Európa-szerte, beleértve az iskolákban és vállalatokban végrehajtott tájékoztató és figyelemfelkeltő tevékenységeket, workshopokat, konferenciákat és versenyeket. Emellett az EDWARD projekt anyagai a közösségi média kampány több mint 19 millió embert ért el.

A 2017. szeptember 21-ére meghirdetett második EDWARD Nap idején összesen 43 fő vesztette életét a kontinens közútjain (egyéb napokon 70 haláleset a napi átlag), míg 15 országban egyáltalán nem regisztráltak halálos balesetet. A rendezvény Twitter felületét 25 millióan látogatták meg, és az EDWARD számos országban bekerült a Top5 témakörök közé! Egy közlekedésbiztonsági esemény ekkora nemzetközi sikert még soha nem ért el!

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is javasolja, hogy csatlakozzon Ön is az EDWARD projekthez és idén szeptember 19-én legyen aktív részese annak, hogy aznap valóban mindenki biztonságban érje el az úti célját.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: rendőrségi