Kerékpárút, körforgalom, új és megújuló utak az Ipari Parkban


2018-09-12 21:17:27  | cikk: HuHa  | 


Kerékpárút, körforgalom, új és megújuló utak az Ipari Parkban főképe
Elkészültek a Pápai Ipari Park fejlesztése című projekt tervei, ezeket egyeztették ma a Városházán. Mint ismeretes, az önkormányzat 800 millió forint támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program első körös pályázati kiírásán az iparterület fejlesztésére, és ez a fejlesztés a közlekedési infrastruktúra megújítását és bővítését tartalmazza.
Minden projektelemre elkészültek a tervek

Az egyeztetésen Áldozó Tamás arra emlékeztetett, a város két iparterület fejlesztésére nyújtott be pályázatot és nyert el európai uniós és hazai forrást: egyik a Szabó Dezső utcát és környékét érinti, a másik pedig a Pápai Ipari Parkot. Előbbi még a tervezés szakaszánál tart és később valósul meg, utóbbinál viszont már elkészültek a tervek és a jövő év elején várhatóan megkezdődik a kivitelezés.
-Az 1997-ben ipari parki minősítést kapott területen az elmúlt években jelentős foglalkoztatás-bővülés történt, több gazdasági társaság telepedett itt le, a letelepedett társaságok jelentős beruházásokat hajtottak végre. Ma már itt dolgoznak a legtöbben és innen származik a legtöbb iparűzési adóbevétel, ennek megfelelően felelősségünk is van ennek a területnek a további fejlesztésében. Az új közlekedési kapcsolatok, melyek a projekt keretében megépülnek új területeket tárnak fel, folyamatos az érdeklődés ezeknek a területeknek a hasznosítására, és bízunk abban, hogy az utak megépülésével egyidőben akár új beruházásokat is át fognak majd adni azon az ipari parkban.
Molnár István városfejlesztési osztályvezető (balra) arról tájékoztatott, októberre várható a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzés kiírása

Molnár István a fejlesztés terveiről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Megtudtuk, a projekt egyik legfontosabb eleme a Juhar utca, mely erősen leromlott állapotú. Itt a teljes burkolatot megújítják és szélesítik, a Veszprémi út és a Bocsor utca közötti szakaszon kerékpárút épül, a Bocsor utcai kereszteződésben pedig egy körforgalmat is kialakítanak autóbusz megállóval. A projekt másik eleme a Kopja utca meghosszabbítását és a 83-as főútra való kivezetését tartalmazza, ezáltal egy újabb összeköttetés létesül a főút és az ipari park déli része között. A 83-as főútra való kivezetést kanyarodósávokkal oldják meg. A projekt része a Mozsár utca meghosszabbítása és a Nagysallói út - mely most a Juhar utca és Kopja utca közötti szakaszon fut - megépítése a Mozsár utcáig. Az útfejlesztésekhez a szükséges közvilágítási rendszer és a csapadékvíz elvezetések kiépítése, javítása is hozzátartozik, így a beruházás komplexnek mondható.
A városfejlesztési osztályvezető azt is elmondta, a tervek elkészítésére egy közbeszerzési eljárást írtak ki, valamennyi tervet egy tervező készítette, így egyenletesen tudott dolgozni. Különbségek mégis vannak a projekt egyes elemeinek tervezési folyamata között.
-Vannak olyan projektelemek, melyek tervezéséhez a rendezési terv módosítására volt szükség, volt, ahol a Magyar Közúttal kellett egyeztetni, a kerékpárút tervezésnél pedig a kerékpáros tervzsűri véleményét is ki kellett kérni - magyarázta az osztályvezető, hozzátéve, az utcatervek engedélyezése megtörtént, a kerékpárút és a Kopja utca tervei engedélyezési folyamatban vannak.
Mindez azt jelenti, hogy októberben várhatóan a kiviteli tervek is elkészülnek, így a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás megindulhat.
Körforgalom is épül a Juhar utcában

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a tervek egyeztetésén úgy fogalmazott, régebben sosem volt lehetőség komplex útfelújításokra, melyek nemcsak az útpálya felújítását, hanem a kiegészítő elemeket is tartalmazták, ezért is örül, hogy az ipari parkban most erre lehetőség nyílik, a közlekedésbiztonság javítását pedig kiemelten fontosnak tartja.
-Megyei fejlesztési biztosként élharcosa vagyok a közlekedésbiztonság javításának, gondoljunk csak a városból sugarasan kiinduló utak felújítására, melyek jelentős része már elkészült. Úgy látom, ez a fejlesztés jól tervezhető és kivitelezhető, és a biztonságot jól szolgáló beruházása lesz a városnak.
Felidézte, polgármestersége idején nyerte el ez a terület az ipari park címet, akkor a Juhar utcát és a Nagysallói utat tették rendbe, a mostani fejlesztés egy újabb nagy előrelépést jelent a város ezen része számára.

Áldozó Tamás polgármester hangsúlyozta, az új közlekedési infrastruktúra lehetőséget biztosít arra is, hogy a dolgozni ide járók és az itt élők közlekedési útvonalait szétválasszák.
-Új kerékpáros közlekedési útvonalat kínálunk a kerékpárral közlekedők számára, hiszen az új kerékpárút a Nagysallói-Bocsor-Juhar utca kereszteződésében kialakítandó körforgalom kereszteződésétől a Veszprémi útig tart. Azt reméljük, hogy egyre többen fogják választani a Veszprémi út irányából ezt a biztonságos kerékpáros kapcsolatot és ezzel a Bocsor utcai közlekedési nehézségeken is enyhíteni tudunk. Ez a kereszteződés egyébként egyre nagyobb forgalmat bonyolít le, a körforgalom jelentősen javítja a közlekedésbiztonságot.
A projekt kivitelezése várhatóan a jövő év elején indulhat meg, az építőknek pedig egy évük lesz a munkálatok elvégzésére - tudtuk meg a mai egyeztetésen.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!