Addig iszunk, míg egy korty lesz - a borvasárnapi program is sokakat vonzott


2018-09-10 10:49:36  | cikk: HuHa  | 


Addig iszunk, míg egy korty lesz - a borvasárnapi program is sokakat vonzott főképe
Tegnap éjjel ért véget a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál az Esterházy-kastély udvarán. A szervezők az utolsó napon is változatos programokkal gondoskodtak a vendégek szórakoztatásáról, a közönség pedig ezúttal sem maradt el, már a délutáni kezdéstől nagy volt a tömeg a rendezvényen. A látogatók az étel- és italkínálatból válogatva, vidám borozgatással, jókedvű beszélgetéssel múlatták az időt a rendezvénysátorban és a faházak környékén, sokan a különböző zenei műfajokat felvonultató műsorok miatt jöttek el a borvasárnapi programra, de legalább ennyien voltak azok, akik már a rendezvény első napjától itt voltak esténként, élvezve a gasztronómiai és zenei kavalkádot.
Sokan töltötték a vasárnap estét a fesztiválon

-Én gasztrovadász vagyok, így elsősorban az étel- és italkínálat vonzott ide - mesélte egy pohár borral a kezében Szabó Kraker László, aki barátjával látogatott el a kastélyudvarba - a cicegét és a bort kóstoltuk meg, hiszen ezek jelentik a rendezvény alapjait. Mint minden becsületes borfogyasztó, elsősorban a száraz borokat kedvelem, nagyon örültem, hogy Stubánné még mindig ilyen lelkesen jelen van a Somló gyöngyével, de a másik végletet, a Wunderlich Pincészet díjnyertes borait is megkóstoltam. Jó élmény volt a különböző ízeket, karaktereket érezni.
-Ez a rendezvény nagyszerű alkalom a barátokkal való időtöltésre, fenomenális a hangulat, az ízek kavalkádja, a borok nagyszerűek. Én a Mokos Pincészet testes borai közül választottam, de igyekszünk a teljes választékot végigkóstolni - tette hozzá barátja, Bella András. Arra a kérdésre, hogy egy este alatt, hogy fog sikerülni a több mint kétszázféle bort megízlelni, mosolyogva mondták, már csütörtök óta itt töltik estéiket.
-A tempót tartjuk és rutinosan szelektálunk, de ma este lesz a katarzis - nevetett László.
Bella András és Szabó Kraker László módszeresen, nagy rutinnal kóstolták végig a borkínálatot

Baki Lajos feleségével és vendégeikkel érkeztek a fesztiválra a közeli Dákáról. Azt mesélték, minden évben eljönnek a rendezvényre, nagyon tetszik nekik, jól érzik magukat.
-A bor, a cicege és a csülök vonzott bennünket ide, hamarosan indulunk vacsorázni. Tegnap este nagyon finom cicegét ettünk, ma én vagyok a sofőr, így a bor kimarad, de tegnap a feleségem vezetett, akkor én ihattam - mondta derűsen Baki Lajos. Párja a nőies, édes desszertborokat kedveli, az estét egy pohár meggyborral kezdte, de az eperbort is megkóstolta. Mint mondta, visszajáró vendégek, minden évben eljönnek, de nemcsak az étel- és italkínálat kedves számukra, a színpadi műsorokat is szívesen megnézik.
-Most egykori dákai barátainkat hoztuk el, de lépten-nyomon találkozunk itt is ismerősökkel.
A dákai vendégek barátaikat is magukkal hozták

-Munka közben nem fogyasztunk alkoholt, de a cicegét megkóstolom és a csülökből is fogok enni, koncert után pedig talán egy jó rozét is elkortyolok - ezt már az Anna and the Barbies zenekar hangmérnöke, Pinyon mondta, akivel az egyik vendéglátó pavilonnál találkoztunk. Úgy mesélte, a név nem volt ismerős számára, az étel viszont igen, ők tócsniként, lapcsánkaként fogyasztják a krumplis finomságot. Azt is elárulta, csak alkalomszerűen fogyaszt bort, így kedvencről nem tud mesélni.
-Sok ilyen boros rendezvény van így ősz elején, sok koncertet is adunk ezeken, mi, akik dolgozni jövünk ide, nem nagyon mulatunk, de a zenekar a fellépés után azért megkóstolja a borokat és elemzi az ízeket - tette hozzá.
A gasztronómiai kínálatot a zenekar is megnézte, az Anna and The Barbies hangmérnöke kedveli a csülköt és cicegét is

Langallót majszolva, az esti koncertre várva találkoztunk Molnár Győzőnével és társaságával. A fesztivál újdonsága nagyon ízlett nekik.
-Édesanyámék, nagyanyámék, amikor sütötték a kenyeret mindig készítettek langallót is, és örülünk, hogy az ételkínálatot ez is bővíti. Nagyon szeretjük egyébként a csülköt is. Minden finom, ízlenek a borok is, mindenből kóstolunk egy kicsit - mesélték. Mint megtudtuk, a pápai hölgyek minden évben ellátogatnak a fesztiválra, jól érzik magukat, ha tehetik, minél több estét itt töltenek. Az idén az asszonyok csak a borvasárnapi programra tudtak eljönni, lányuk, Edit Emília azonban borszerdától kezdve ellátogatott a kastélyudvarba. Meglátása szerint nagyszerű ez a rendezvény, jók a borok és az ételek és a műsorok is elnyerték tetszésüket.
Gyorsan kedvenc lett a langalló, a fesztivál új íze

A fesztivál új ízét, a langallót nagyon sokan megkóstolták, a siker egyértelmű volt. Nem csoda, hogy Ferenczi Donát pékmester vasárnap este már kissé fáradtan mesélt a hagyományos ételről.
-Langallót már a régi magyarok is készítettek, krumplival, tejföllel, hagymával sütötték a kenyértésztát, akkor a szegényes életmód jellemző étke volt - idézte fel a múltat, hozzátéve, mára nagyon népszerű fesztiválétellé vált.
-Én saját recepttel dolgozok, több át nem aludt éjszakán dolgoztuk ki, hogyan is készüljön - mondta titokzatosan és természetesen nem árulta el a receptet, annyit azonban megtudtunk tőle, hogy a kenyértészta szalonna, sajt, tejföl és vöröshagyma feltétet kap, így lesz legjobb az íze.
-Nagyon ízlett a vendégeknek, bármenyire is siettünk, nem értük utol magunkat, annyit kellett sütni. Örülünk, hogy ilyen jók a visszajelzések - osztotta meg velünk tapasztalatait és azt is, hogy a langallóhoz jól illik a bor. A könnyű, illatos fehérborokat ajánlotta, de mint mondta, ugyanígy passzol hozzá a rozé is, sőt a vörösborok közül is a nem túl testes nedűk.
Jól fogytak a borok vasárnap este is

Persze a fesztivál névadói is nagyon jól szerepeltek az ötnapos rendezvényen, cicegéből és csülökből rengeteg fogyott, a Galéria Bisztro vezetője például úgy nyilatkozott, hogy vasárnap reggel már pótolniuk kellett az alapanyagokat, hiszen addigra minden elfogyott.
-A cicegéből mindenféle feltéttel nagyon sok fogyott, de ugyanezt mondhatom a csülökről is, nagy kedvence volt a vendégeknek. Ennél jóval kisebb mennyiségben fogyott a csirkemell, amit cukkínivel, padlizsánnal, lilahagymával sütöttük meg, sőt pácoltunk joghurtban is csirkehúst az egészséges táplálkozás jegyében. Ezeket főleg a hölgyek keresték, körükben ezeknek az ételeknek is nagy sikere volt - összegezte Orbán László. Úgy fogalmazott, lokálpatriótaként úgy állították össze az ételek kínálatát, hogy a somlói bor mindenképpen illeszkedjen hozzájuk, így bármelyikhez jó szívvel ajánlotta a Somló nedűit.
Idén is cicege és a csülök volt a sláger Orbán Lászlóéknál

Jó tapasztalatokról számolhatott be Szabó István is, a Quinquin Kávézó és Étterem vezetője, akinek pavilonjában sült és füstölt csülökkel töltött cicege készült. A forró sütőlapon készült vékony tésztát még savanyúkáposztával, borban párolt hagymával is ízesítették, de friss salátát is választhattak hozzá az ínyencek. Pavilonja előtt hosszú sorok kígyóztak, a kezdeti bizonytalanság után a vendégek egyre szívesebben kóstolták meg ezt a különlegességet is, így nála is megállás nélkül folyt a munka, az étteremvezető pedig örömmel látta, hogy nap, mint nap visszatérő vendégeket is üdvözölhettek, akik az első kóstolás után újra a csülkös-cicegés étellel laktak jól.
Tornai Tamás egyik prémiumkategóriás borát ajánlja

Nem panaszkodhattak a borosgazdák sem, hiszen a finom ételek mellé jól fogyott a bor, s annak is minden fajtája. Tornai Tamás, a somlói Tornai Pincészet vezetője elégedetten nyilatkozott boraik sikeréről.
-Amióta ez a rendezvény létezik, amióta Pápa a somlói borok városa, mindig itt vagyunk. Az idén is a legkedvesebb borainkat hoztuk el, azért dolgozunk, hogy egy kis örömet szerezzünk a pápaiaknak és mindazoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre - mondta, sorolva a rendezvényre hozott boraikat, többek között a juhfarkot, a hárslevelűt, a furmintot és az olaszrizlinget. Örömmel tapasztalta, hogy a klasszikus fajták mellett a prémiumkategóriás borok is jól fogytak.
A Somló nedűi is nagyon népszerűek voltak a rendezvényen

A pincészet tulajdonosa arról is mesélt, nagyon sokat változott, fejlődött a somlói borászat az elmúlt években, borászatuk sikerét pedig nemzetközi elismerések is bizonyítják. Az International Wine Challenge-en, az egyik legnagyobb és a kereskedelem szempontjából a legfontosabb nemzetközi megmérettetésen az elmúlt három évben pincészetük juhfarkja a legmagasabb díjat hozta el. A versenyen 67 ország 15 ezer bora mérettetett meg, s az aranyérmes borok versenyén legjobbnak minősülők kapták meg a trófeát. A Tornai Pincészet sikere azért is egyedülálló, mert olyan, hogy ugyannak a pincészetnek, ugyannak a borvidéknek, ugyanaz a fajta bora - más-más évjáratból - háromszor is trófeát kapjon, még nem fordult elő.
Textilházikó, kalapos ablakdísz és perec készült vasárnap a kastélyban

A gasztronómiai kalandozások mellett borvasárnap is változatos szórakoztató program várta a fesztiválozókat. A kastély foglalkoztató műhelyét sok család felkereste, hogy közös alkotással tegyék tartalmassá a rendezvényen töltött időt. A perecsütés ezúttal is nagyon népszerű volt, de tucatjával készült a kalapos ajtódísz és a textilházikó is. Ezeket a kedves díszeket is könnyen elkészíthették a gyermekek, de kreativitást is kívánt tőlük a munka és az alkotás örömét adta. A Hári házaspár két gyermekével érkezett ezúttal is a kastélyba, ők minden évben ezért keresik fel a rendezvényt. A szanyi család szívesen tölti itt az idejét.
-Minden évben eljövünk a fesztiválra, gyermekeink nagyon szeretnek itt kézműveskedni. Kedvelik a kreatív tevékenységeket, szívesen kipróbálnak mindent. De nemcsak a gyermekeim jönnek ide örömmel, pedagógusként volt már, hogy az osztályomat is elhoztam - mesélte Hári Pethő Adrienn. Kislánya textilházikót készített és perecet sütött, de a perecsütést kipróbálta kisfia is. A gyermekek ügyesen sodorták hosszú kígyóvá a tésztát, aztán pedig formás pereccé alakították és sós mázzal ízesítették.
Pereceznek a Hári gyerekek, apuka érdeklődéssel figyeli a tésztasodrást

-A házikó anyagát összevarrtam, kitömtem vattával és díszítettem, a szobám ajtajára fogom kitenni - avatott be a 11 éves Zsófia a házikókészítés rejtelmeibe.
-Természetesen arra is szakítunk időt, hogy a fesztivál borkínálatába is belekóstoljunk ilyenkor - ezt már édesapja, Hári Tamás mondta el érdeklődésünkre. Úgy fogalmazott, nagyon ízlenek a felvonultatott borok, ezúttal egy villányi pincészet száraz vörösborát kóstolta meg.
- Nagyon szép itt minden, jók a programok és finomak az ételek, italok, gratulálok a szervezőknek - tette hozzá.
Kossuth Gergő dalolásra csábította népes közönségét

A rendezvénysátorban is nagy volt a nyüzsgés már délutántól. Elsőként Kossuth Gergő lépett színpadra, vagyis színpad elé, hiszen a fiatal énekes legszívesebben a közönség közvetlen közelében dalolt, éneklésre buzdítva mindenkit, de táncolásra is invitált néhány vendéget. Műsora rendkívüli tetszést aratott, az ismert dalokat és a kedves előadásmódot vastaps jutalmazta. A pápai énekestől megtudtuk, az itthoni fellépések mindig különlegességnek számítanak.
-Pápán fellépni mindig egy kicsit nehezebbnek tűnik, de aztán idejövök, látom a sok kedves ismerőst, a mosolygós arcokat, a szeretetet, amivel várnak és azonnal megszűnik ez az izgulós érzés. Nagyon szeretek idejönni, bízom benne, sokszor lesz még alkalmam rá.
Műsorában régi slágerek, táncdalok csendültek fel, de néhány saját dalt is előadott, amikből hamarosan egy album is megjelenik. A pápai rendezvényt ő is nagyon sikeresnek találta.
A fiatal énekes műsora megalapozta a borvasárnapi jó hangulatot

-Nem vagyok nagy borfogyasztó, de kedvelem a bort és persze a csülköt és a cicegét is. A Somlón érett szőlőből készült fehérbort kóstolom meg legszívesebben, a cicege már gyermekkoromban is kedvelt étel volt, és csülköt is örömmel megeszem, bár ezt a hétvégi fellépések idején nem nagyon tehetem meg - árulta el.
Kossuth Gergőt a NeoFolk zenekar követte, akik Edit Piaf estjüket hozták el a rendezvényre, majd az egyre népesebb tömeget Szórádi Gábor és Horváth Gábor szórakoztatta.
Jó dalokhoz, jó borok 

Ekkora már teljesen benépesült a kastélyudvar, a faházakban újabb és újabb palackokat nyitottak ki a pincészetek munkatársai a vendégeknek, gőzerővel sült a cicege, csülök, langalló, perec és kürtőskalács, kisebb-nagyobb társaságok vidám beszélgetései olvadtak össze hangulatos hangkavalkáddá és szemmel láthatóan jókedvbe burkolózott a kastélyudvar. A nagy érdeklődés nemcsak a gasztronómiai kínálatnak szólt, hanem az este sztárjának, az Anna and the Barbies zenekarnak is, mely a borvasárnapi program fő produkciója volt, így a nagyszínpad előtti területet újra rajongók és érdeklődők hada töltötte meg.
Az Anna and The Barbies koncertje várta borvasárnap este a rajongókat

A remek koncert után még késő esti borozgatásra várták a szervezők a legkitartóbb fesztiválozókat, amihez Szórádi Gáborék szolgáltatták a zenét, a vendégsereg pedig tán az idei Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál sikerére is ürítette poharát. 

Képek:


Címkék: bornapok
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!