Vörösbort ittam az este - borszombati mulatozás


2018-09-09 13:12:08  | cikk: HuHa  | 


Vörösbort ittam az este - borszombati mulatozás főképe
Vörösbort ittam az este - szól a nóta, de borszombaton nemcsak a vörösbor, hanem a fehér és a rozé száraz, félszáraz, félédes és édes változata is jól fogyott, nem különben a gyümölcsborok, de legalább ilyen szívesen kóstolták meg a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál vendégei a pálinkákat is, s mindezen nemes nedűkkel pedig sokan párosították a pácolt, kemencében sült csülköt, a különböző feltétekkel kínált vagy töltött cicegét, a langallót és a frissen sült perecet, a sült kolbászt, a csirkeragut, desszertnek pedig a kürtőskalácsot majszoltak. Az Esterházy-kastély, fénylő ablakszemei már a faházak nyitásakor népes társaságra tekinthettek, az ódon falak hajdan volt főúri bálok hangulatát idézték emlékezetükbe a mulatozó tömeg láttán, a kora őszi napsugár pedig nyári délutánokra jellemző melegséggel a ragyogtatta sugarait a vendégseregre.
Már délután népes vendégsereg gyülekezett a kastélyudvaron

A tíz pincészet munkatársai a faházakban kitartóan állták a sarat, kedvesen kínálták boraikat, ajánlották különlegességeiket, s bontották ki az újabb és újabb palackokat, hogy megtöltsék a kastélycímerrel ellátott poharakat és a vendégek egészségére kívánják gyöngyöző szőlőnedűt. A vendéglátósátraknál is hatalmas volt az érdeklődés, már kora este hosszú sorokban álltak a finomságokra éhes fesztiválozók, a serpenyőkben, sütőlapokon és kemencékben pedig megállás nélkül készültek a különböző ételek.
Mindenféle bor jól fogyott, a vendégek szívesen megkóstolták a különlegességeket is

A csülök, a bor, a cicege vagy a jó programok vonzották a rendezvényre a vendégeket? - erre a kérdésre kerestük a választ a látogatók körében.
-Mindegyik - mondta mosolyogva Tóthné Bálint Beatrix - már évek óta minden alkalommal ellátogatunk a rendezvényre, nagyon jó dolognak találjuk. Rengeteg embert vonz, nagyon sok a finom bor és étel, és mindenki jól érzi magát. Nagyon sok ismerőssel, baráttal találkozunk itt, akikkel jó elbeszélgetni egy pohár bor mellett. Nagy az ismeretségi körünk, így mindig van társaság.
-Az ételeket még nem kóstoltuk meg, de készülünk rá - mondta párja, Tóth Ákos, aki az Etyek-Budai Borvidékről érkezett Nyakas Pincészet rozéját kóstolta meg elsőként a széles választékból. Felesége egy igazi nőies nedűvel kezdte az estét, a villányi Mokos Pincészet meggyborát kortyolgatta. Mindketten úgy nyilatkoztak, a választott borok nagyon ízlenek és további kóstolót is tartanak még az este folyamán.
-Nem napi rendszerességgel, de más alkalmakkor is iszunk bort. Én kedvelem a somlóit, de a szórakozóhelyeken nem nagyon lehet hozzájutni a minőségi somlaihoz, bár néhány üzletben már felfedezzük a hegy palackos borait - tette hozzá Tóth Ákos. A házaspár az esti koncertre is kíváncsi volt, és úgy tervezték, hogy borvasárnapon is ellátogatnak a kastélyudvarba.
Tóth Ákos és felesége minden évben ellátogat a rendezvényre, sok ismerőssel találkoznak, jól érzik magukat

Kovács István és felesége Csornáról jött el a fesztiválra. Mint mesélték, ez már a negyedik év, hogy ellátogatnak a pápai rendezvényre.
-Most éppen Pécsről jöttünk hazafelé, az unokánkat látogattuk meg, de ezt a programot nem hagytuk volna ki. Nagyszerű a fesztivál hangulata, gyönyörű a környezet, ez a kastélyudvar tökéletes helyszín, nagyon tetszenek a műsorok, az ételek és az italok pedig kiválóak - mesélte Kovács Istvánné, aki az ételkínálatból a cicegét választotta, és ha nem ő lett volna a sofőr, akkor egy pohár rozét is megivott volna hozzá. Férje a sült kolbászt kóstolta meg ezúttal, hozzá előbb egy villányi vöröset fogyasztott, aztán pedig egy pohár száraz fehér badacsonyi bort. Mint megtudtuk, családi, baráti rendezvényeken szívesen megisznak egy-egy pohár szőlőnedűt és a napi hajtás végén is jól esik néhány korty finom bor. A házaspár elmondta, az étel- és italválaszték mellett a műsorokra is kíváncsiak, így késő estig tervezték a pápai látogatást.
-Péter Szabó Szilvia a kedvencem, természetes, hogy maradunk a koncertre - mondta az asszony.
A csornai házaspár is visszatérő vendég, ki nem hagynák a fesztivált

Ahogy a rendezvény első napjától kezdve jól látszott, a borok mellett a pálinkát is szívesen kóstolgatták a fesztivál vendégei, kiszolgálásukról két pálinkaház gondoskodott, közülük a Csalló Pálinkamanufaktúra immár sokadik alkalommal. Faházukban megszámlálhatatlan féle pálinkát kínáltak, csak a pulton 28 félét sorakoztattak fel, de mint megtudtuk, ennél sokkal több félével érkeztek.
-Egy pálnikaház egy borfesztiválra a szívélyes maghívásnak köszönhetően kerülhet, mi Balatonalmádiból nagyon jó kapcsolatot ápolunk Pápa városával, egyébként pedig a pálinka nagyon jól megfér a bor mellett, kiegészítik egymás - válaszolta Bató János, a Csalló Páinkamanufaktúra kereskedelmi vezetője arra a kérdésre, hogy miként kerülhet a borfesztiválra a pálinka. Rögtön hozzátette azt is, gyakran ajánlja is a vendégeknek a két ital párosítását, hiszen egy fűszeres borhoz nagyon jól illik egy vackorpálinka, de a fesztivál ételkínálatához is nagyszerűen igazodik.
A pultra ki sem fért az összes pálinka, a klasszikusok mellett igazi különlgességeket is hozott a Csalló Pálinkamanufaktúra 

-Elsősorban a zsíros ételekhez ajánljuk, például a csülök mellé kiválóan illik a pálinka. Előtte is utána is!
A szakember szerint a bor és a pálinka együttes fogyasztása a hiedelemmel ellentétben nem életveszélyes kombináció, de fontos az, hogy minőségi italokat válasszunk és mértékkel fogyasszuk. Bató János arról is mesélt, hogy a pálinkafogyasztásnak éppúgy van etikettje, mint a borivásnak, ez pedig így szól:
-A pálinkát illik tulipánpohárból inni, legjobb, ha 18 fokos pincehőmérsékleten fogyasztjuk. Egy kicsit pörgessük meg, hogy a pohár szája koncentrálja az illatokat és megszellőztesse az italt. Ezt az illatot élvezzük elsőként, aztán a két cent pálinka első centjét vegyük a szánkba, azt préseljük szét a nyelvünkön, élvezve az ízeket, a második kortyot pedig húzzuk le, hogy érezzük, amint végigmegy a torkunkon, fertőtlenít és gyógyít és jól esik.
A Balatonalmádiban működő pálinkaház több mint 30 fajta gyümölcsből, több mint 50 féle pálinkát készít, az alapanyagokat az ország legjobb termőhelyeiről szerzik be, az áfonyát pedig Erdélyből vásárolják.
-Itt a fesztiválon az a tapasztalatunk, hogy a klasszikus fajtákat keresik leginkább, a barackot, a magyar kajszit, a besztercei szilvát, de mindig ajánljuk az ilyen rendezvényeken elérhetővé váló különlegességeket is, hiszen ezekkel nem találkozhatnak minden nap a vendéglátóhelyeken. Ilyen például a madárberkenye vagy a kökény - mesélte, s ha már a különlegességeknél tartottunk, hát be is mutatta a madárberkenye pálinkát.
-Ez tulajdonképpen egy dísznövény, nagyon kevesen ismerik, pedig nagyon elterjedt az utak mentén. Termését nyersen nem fogyasztjuk, pálinkának pedig nagyon nehéz elkészíteni, mert nagyon kevés a cukortartalma. Amíg a barackpálinkánál egy mázsa gyümölcsből 7-8 liter pálinka készül, addig egy tonna - tehát tízszeres mennyiségű - madárberkenyéből csupán 15-20 liter. A szakirodalom szerint régen a királyok italának nevezték, mert csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak, hogy ebből főzessenek pálinkát.
A Csalló Pálinkamaufaktúra munkatársa osztotta a borosgazdák véleményét abban is, hogy nemcsak Pápán, de másutt is a vendégek egyre inkább keresik a minőségi italokat és a különlegességeket.
-A pálinkafogyasztás kultúrája egyre magasabb színvonalú, természetesen ezért mi is nagyon sokat dolgozunk, hogy a Magyarországon megtalálható nemes gyümölcsökből egyre értékesebb italokat készítsünk. Egyre inkább ez az elvárása a vendégeknek is.
Megállás nélkül sült a töltött cicege (is)

A finom ételek és italok mellett borszombaton is remek programok várták a vendégeket, akik az első pillanattól megtöltötték a rendezvénysátrat. A színpadon a Nefelejcs Népdalkör és Citerazenekar lépett fel elsőként népdalokkal, vidám nótákkal, őket Pápa Város Fúvószenekara követte, műsorukban indulók, musicalrészletek és ismert slágerek csendültek fel, majd Rugli Béla tangóharmonikás szolgáltatta a zenét a baráti beszélgetéshez, borozgatáshoz.
Pápa Város Fúvószenekarának koncertjén már a sátor környékét is megtöltötték az érdeklődők

Mindeközben pedig a kisgyermekes családokat a kastély foglalkoztató műhelyében kézműves játszóház várta. Horváthné Bátor Mária és munkatársai ezúttal is nagyszerű ötletekkel készültek a kicsik számára. Fontos számukra, hogy olyan dolgokat alkossanak a gyermekek, amik nem a fiók mélyének készülnek, anyukák is szívesen kitesznek a lakásba dísznek, vagy a kicsik tudják használni.
Horváthné Bátor Mária (középen) mindig új dolgokat talál ki a kézműves tevékenységhez

-Az idén textilből készült dolgokat alkothatnak a gyerekek. Nagy fejtörést okozott, mi az, amit kevés varrással is el tudnak készíteni, hiszen a gyerekek jellemzően nem tudnak varrni. Végül olyan ötletek születtek, amikhez tényleg nem kellett a varrás tudománya - mesélte a lelkesen alkotó családok között sürgölődve.
-Farmerból táskát készítünk ma, kiszabtunk egy nagy téglalapot, amin már van dísz, de természetesen további díszekkel is csinosíthatták a gyerekek. A téglalap oldalait fölcsíkozták ollóval és ezeket a csíkokat összekötve készült el a táska oldala varrás nélkül. Így egy mutatós farmertatyó született, amire csupán a fülét kellett rávarrni. A sünikabala hasonló módon készül, a kivágott sablon széleit bevagdossák és összekötik, így a kötések a süni tüskéit adják meg. Ezt a figurát vattával kitömik, majd arcot készítenek neki - sorolta a szombati elfoglaltságokat, nem kihagyva a perecsütési programot sem.
Kedves kis süni is készült, varrás nélkül

-Ezen nem is akarunk változtatni, ha borfesztivál van, akkor perecsütés is, ez nagy sláger - tette hozzá.
A foglalkozás vezetője úgy látja, évről évre egyre népszerűbb a kézműves foglalkozás, sok ismerős, visszatérő arcot üdvözölhetnek, és jellemző, hogy akik a szombati programra eljönnek, azok vasárnap is visszatérnek.
-A gyerekek nagyon ügyesek, a kisebbeknek mi is segítünk, és azt látjuk, hogy egyre több anyuka egyre szívesebben áll be az alkotásba. Nem kérjük, hogy amíg a gyermek dolgozik, ő sétáljon körbe a kastélyudvarban, örülünk, ha együtt vannak, együtt kézműveskednek. Ez egy nagyon jó program - osztotta meg velünk véleményét és azt is elárulta, hogy vasárnap újra lesz perecsütés, emellett pedig textilházikót és kalapos ajtódíszt készíthetnek a családok a 16 és 19 óra között működő kézműves műhelyben.
Készül a perec - ez az egyik legnépszerűbb elfoglaltság

A kilencéves Tavaszi Liliána Veszprémben él, édesanyja pápai. Rendszeresen hazalátogatnak a nagyszülőkhöz, a szeptemberi utat a fesztiválhoz igazítják. A kislány nagyon szereti a kézműves elfoglaltságokat, a kastélyban elsőként farmertáskát készített.
-Fogom hordani, nagyon jól néz ki. Beleteszem a telefonomat, a kabalaállatkámat és a szemüvegtokomat - lelkendezett Liliána, akinek édesanyjától megtudtuk, szívesen jönnek el a rendezvényre, a kézműves játszóház mellett a gasztronómiai kínálatot is megnézik, és bár bort nem nagyon fogyasztanak a csülköt és a cicegét biztosan megkóstolják.
Liliána édesanyjával együtt kézműveskedett

A borszombati program most is késő éjszakába nyúlt, alkonyatra már zsúfolásig megtelt a kastélyudvar és az előtte lévő tér, mindenki az este sztárját, Péter Szabó Szilviát várta. Az énekesnő fergeteges hangulatú koncertet adott és a zenei élményt még a rövid áramszünet sem csorbította, amikor néhány percre elsötétült a teljes belváros. A régről ismert, de még most is a fülekben csengő Nox slágereken kívül az Ébredő című, idén megjelent albumról is elhangzott néhány dal, a közönség pedig együtt énekelt, csápolt a különleges hangszerekkel kísért dalokra. A koncertet hosszú autogramosztás és fotózkodás követte, az énekesnő mindenkivel váltott néhány kedves szót, az idő pedig lassan átkúszott szeptember 9-ébe, Péter Szabó Szilvia születésnapjába, amit természetesen a színpadon is megünnepeltek.
Péter Szabó Szilvia koncertjén hatalmas volt a tömeg

-Nagyon jó érzés ennyi ember előtt énekelni a színpadon, főleg a születésnapomon. Szerencsére eddig szinte minden évben úgy alakult, hogy a színpadon volt a szülinapozás, imádom, nagyon sok szép emlék kötődik ezekhez. A mai este csodálatos volt, köszönöm a közönségnek, hogy együtt bulizhattuk végig a koncertet.
Mint mesélte, öt évvel ezelőtti hazatérése óta nagyon sokat dolgozott, összerakta a zenekarát, új dalok készültek, februárban pedig megjelent legújabb lemeze - számára ez az élet kislánya mellett.
-Amióta ő megszületett, minden a helyére került, minden kerekké vált bennem és körülöttem is. Nagyon sokat tudunk együtt lenni a koncertek ellenére is, ma is voltunk csavarogni délelőtt - mondta mosolyogva. Új lemezével kapcsolatban úgy fogalmazott, ezzel a lemezzel vált igazán éberdővé.
Az énekesnő új dalait is elhozta

-Mindenkinek az életében vannak olyan történések, amik ráébresztik a dolgok lényegére, amik által kitisztul valami a lelkében, ami korábban ködös volt. Nekem is több ilyen volt az életemben, ami helyére tette bennem a dolgokat, de az utolsó az volt, amikor a régi szerzőkkel olyan lemezt készítettünk, amire nagyon régóta vágytam és úgy gondolom, hogy a közönség is nagyon várta. Kilenc évvel ezelőtt jelent meg az utolsó Nox lemez, most a régi szerzőkkel, új ízzel, mai hangzással, de mégis azt a világot adjuk a közönségnek, vagyis gyakorlatilag elkészült az új Nox lemez, csak Péter Szabó Szilvia néven.
Az énekesnő úgy látja, a közönség szereti az új albumot, koncertről koncertre egyre többen éneklik vele az új dalokat is és ez így volt Pápán is. A hajnalig tartó borszombati mulatság a Party One Music Band fellépésével és a Pulzus együttes bulijával zárult.
A szervezők ma is várják a vendégeket az Esterházy-kastély udvarába: 16 órakor nyit a kézműves foglalkoztató a kastélyban, a színpadon pedig 17 órától Kossuth Gergő, majd a NeoFolk zenekar, utánuk Szórádi Gábor és Horváth Gábor szórakoztatja a közönséget, az esti nagykoncertet pedig az Anna and the Barbies adja.

Képek:


Címkék: bornapok
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!