Peti Sándor emlékszobát avattak Tapolcafőn


2018-09-08 18:58:09  | cikk: Babos Petra  | 


Peti Sándor emlékszobát avattak Tapolcafőn főképe
Nemrégiben avatták fel Pápa-Tapolcafőn a falumúzeumot, s most átadták a Peti Sándor emlékszobát a Forrás Napján.
Peti Sándor a Somogy megyei Hernádfa nevű kis faluban született. Az elemi iskolát szülőfalujában végezte el, középiskolában pedig Csurgón járt. Tanulmányait a Csurgói Tanítóképzőben folytatta, ahol néptanítói képesítést szerzett, és egyidejűleg a kántortanítói ismeretekből is sikeres vizsgát tett. Pályafutását segédtanítóként kezdte Kaposfőn. A tapolcafői református gyülekezet presbitériuma pályázatot hirdetett 1928-ban a kántortanítói állás betöltésére - amelyet ő is sikeresen megpályázott -, így 1928 őszén már Tapolcafőn kezdte meg kántortanítói működését. Fiatal házasként került Tapolcafőre és költözött be feleségével az „öreg” tanítói lakásba. Ebben a házban alapozták meg családi életüket, és születtek meg gyermekeik: 1929-ben Sándor, aki katonatiszt, majd leszerelése után tanácsi dolgozó volt, 1933-ban Endre, aki gépészmérnöki, majd közgazdász diplomát szerzett és 1941-ben Ágnes, aki a pedagógusi pályát választotta.
A korábbi három egyházi iskola egybeolvasztása után kinevezték igazgatónak, amely tisztséget 1968-ban történ nyugdíjba vonulásáig töltötte be. Peti Sándor a tanítást élethivatásásnak tekintette, ezért az életét teljes egészében a tanításnak szentelte. Meggyőződése volt, hogy csak az lehet jó pedagógus, aki folyamatosan együtt is él azzal a közösséggel, amelyik tanítására vállalkozott; szereti, tiszteli tanítványait, és figyelemmel kíséri életüket. Az együttélés azt jelentette, hogy az oktatási munkán túl részt vett a tapolcafői lakosok mindennapi életében; tanácsaival segített gondjaik megoldásában, őszinte együttérzéssel osztozott gyászukban és örömükben, szervezte és irányította a falu kulturális életét... Ezért lehetett a faluban mindenki „tanító bácsija” - derült ki az emlékszoba átadón.
A Tapolcafői 2015-ös Kalendáriumban emléket állítottak a néhai Peti Sándor tanító úrnak, iskolaigazgatónak, aki negyven évig szolgált a Tapolcafői Általános Iskolában, s ez eljutott fia, Peti Endre kezébe is. A Kertbarátkör munkája, amely a múltbeli emlékek feltárására is vállalkozott, érlelte meg a gondolatot, hogy édesapja hagyatékát az egyesületnek ajánlja, hogy az írásos emlékek megfelelő helyre, méltó megőrzésre kerüljenek. A Kertbarátkör vezetősége megtiszteltetésnek vette a megbízást, s egyben kihívást is jelentett számukra e nemes feladat megoldása. 2015-ben mentek el Esztergomba, ahol Peti Endre él, s vették át a hagyatékot. Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör elnöke köszönetét fejezte ki a hagyatékért, a dokumentumokért.
Az ünnepségen egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni Peti Endre, de egy levelet írt, melyet Somogyi Zoltán olvasott fel. A levélben köszönetét fejezte ki a tapolcafőieknek, hogy méltóképpen őrzik továbbra is édesapja emlékét.
A rendezvényen Dreisziger József volt tanítvány gondolatait is felolvasták, aki szerint Peti Sándor tanóráit a pontosság jellemezte. Könyörtelenül üldözte a magyartalan beszédet, a helyesírási hibákat, és írása szép formátumú volt. A magyar-nyelvtan, történelem, alkotmánytan tanár a könyv és olvasás szeretetét ültette diákjaiba. Ő a magyar ember méltóságát, erkölcsi tanítását sok-sok irodalmi példán keresztül igyekezett tanulóiban igényesen megalapozni.
Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, ő nem ismerte személyesen Peti Sándor tanító urat. Az elismerés hangján szólt, s elmondta, amit a tapolcafőiek elkészítettek, az példaértékű. A polgármester büszke arra, hogy egy közösséghez tartoznak, s van bennük annyi elkötelezettség, erő, és kitartás, hogy mindig van idejük, hogy saját múltjukkal foglalkozzanak. Végül arra bíztatta a helyieket, hogy tartsák meg jó szokásukat, s legyen továbbra is elkötelezettségük arra, hogy a falu múltját ápolják, mert akkor erős lesz a jelenük és a jövőjük is.
Ezt követően Áldozó Tamás és Somogyi Zoltán átvágták a nemzetiszínű szalagot, majd a megjelentek megtekintették az emlékszobát, melyben korabeli iskolapad, ábécéskönyvek, tantervek, tollak, tintatartó, iskolacímer és más egykori kellék található a Peti Sándor dokumentumok, fényképek és tablók mellett.
Az emlékszoba felavatása után a hajdani tanítói lakás falán koszorút helyeztek el, majd a tanösvényen folytatódott a Forrás Napi programokkal a rendezvény.
Somogyi Zoltán elmondta, két évente szervezik meg a Forrás Napját, idén negyedik alaklommal.
-2010. májusa felejthetetlen nap volt, hiszen természeti csoda történt aznap, több, mint negyven év után ismét visszatért a forrás, kibuggyant a föld gyomrából. A Tapolca patak újra éledni kezdett. A Tapolca Forrás-tanösvény kialakításával kellemes kikapcsolódást biztosítunk a természet kedvelőinek. A tanösvény látványelemeinek sora aztán a kertbarátkör tagjainak keze munkája révén tovább gyarapodott. A tanösvény, s egyben a tapolcafőiek büszkesége, a malomkerék, a kertbarátkör korábbi elnökének hívószavára számtalan adomány segítségével kelt új életre. Ennek az emlékjelnek az átadása kapcsán Áldozó Tamás tett javaslatot, hogy minden év szeptember első szombatja a Forrás Napja legyen.
A Forrás Napját a Forrás Népdalkör és a helyi óvodások színesítették. A gyerekek szerencsekerekezhettek, totót tölthettek ki és horgászhattak az Örvény-tóból.
A jó hangulatú program beszélgetéssel, közös falatozással, borozgatással zárult a patak partján lévő árnyas fák alatt a kora őszi napsütésben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!