Borospoháron innen és túl - fesztiválnyitó a kastélyudvarban


2018-09-08 11:47:17  | cikk: HuHa  | 


Borospoháron innen és túl - fesztiválnyitó a kastélyudvarban főképe
A hazai történelmi borvidékek borrendjeinek jelenlétében pénteken este hivatalosan is megkezdődött a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál. A borpénteki program az előző napok jó hangulatában telt, sok érdeklődővel, eszem-iszommal. A faházak 16 órától várták a vendégeket az egyes borvidékek jellemző és különleges nedűivel, a vendéglátósátraknál pedig mindenki kedvére válogathatott a borhoz illő finom falatokból. A borozgatáshoz helyi és környékbeli művészeti csoportok teremtettek jókedvet, a sort a JMSZK Gyémántvirág mazsorett csoportja nyitotta, őket a Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Kórusa követte, majd a Városlődi Vegyeskar és a Kemenesmagasi Citerazenekar lépett színpadra.
Pápa Város Fúvószenekara vezette a borrendi felvonulást

Mire beesteledett, megérkeztek a borrendek is az Esterházy-kastély udvarára, a díszes, borrendi viseletbe öltözött borlovagok felvonulását Pápa Város Fúvószenekara vezette, a Brezza di Barocco kórus kísérte és érdeklődők népes társasága követte. A színpadon a Somlói Borrend mellett, a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend, a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend, a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend, a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend, a Somlói Borút Egyesület, a Szent Benedictus Borlovagrend, a Matthias János Borrend és az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa képviselői sorakoztak fel, hogy köszöntsék a rendezvényt.
-A föld sava és titkos ereje, a nap tüze, esős őszök bölcsessége, a természet rejtett párlatai, mindez nemesedett bölcsességgé a borban - hangzottak el a köszöntőben Márai Sándor gondolatai.
Az ország minden részéből érkeztek borrendek a pápai fesztiválra

Áldozó Tamás polgármester házigazdaként üdvözölte a rendezvény vendégeit és a borrendek képviselőit, akik az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jó barátsággal, jó szívvel jöttek el a pápai fesztiválra. Mint mondta, a hét elején aggódva figyelték az időjárási előrejelzéseket, de a keddi rettenetes időjárást követően szerdától már a rendezvénnyel van a meteorológia is.
-A következő napokban nincs más dolgunk, minthogy jól érezzük magunkat. Amikor jöttem ide, azt láttam, hogy az a törzsközönség, amely az elmúlt években meg szokta tölteni az Esterházy-kastély udvarát, ismételten itt van. És azt remélem, hogy nemcsak az ismerősök vannak itt az elmúlt évekből, hanem vannak új vendégek is, hiszen messze földre elvihették a hírét annak, hogy itt egy jó rendezvény van, ahol finom borokat lehet inni és finom ételeket lehet enni.
Áldozó Tamás polgármester jó szórakozást kívánt mindenkinek

A polgármester jó étvágyat, kellemes borozgatást és a programokhoz jó szórakozást kívánt mindenkinek. Hasonló jókívánságokat fogalmazott meg Tornai Tamás, a Somlói Borrend nagymestere, aki Unger Tamás nagymester távollétében köszöntötte a közönséget.
-Öröm látni, hogy ilyen sokan eljöttek és remélem nemcsak a cicege és a csülök hozta ide önöket, hanem az a vágy is, hogy finom borokat kóstoljanak. Mi bortermelők és borrendi tagok a munkánkkal egy üzenetet közvetítünk, és ez a közvetítő eszköz a bor. A mi izzadtságunk legyen az önök öröme, élvezzék, értékeljék, legyen gazdagabbak azokkal a borokkal, melyeket elfogyasztanak. Kedves egészségükre!
Élvezzék, értékeljék munkánk gyümölcsét! - fogalmazta meg Tornai Tamás nagymester a borászok nevében

Polgárdi Sándor, a Somlói Borrend ceremóniamestere üdvözlőbeszédében arról szólt, a borrendnek célkitűzése, hogy a bort úgy népszerűsítse, hogy emberek között legyenek. Szeptember közepéhez közeledve, hazánkban sok helyütt már elkezdődött a szüret, a szüret pedig ünnep a szőlészek és borászok számára, hiszen az elvégzett munka gyümölcsét láthatják meg.
-A szüret mindig egy családi ünnep, vagy egy vállalkozás ünnepe, és a bor nemcsak marketingtermék, de olyan kincs is, amely emberi életünknek elengedhetetlen terméke, mely jellemzi azt, hogy milyen csodálatos országban élünk, ahol kitűnő borok jelennek meg a fehér terített asztalon és itt Pápán immár évtizedek óta lehetőség van arra, hogy többfajta bort megkóstoljunk.
A ceremóniamester felejthetetlen napokat, jó beszélgetéseket kívánt a következő napokra a borászoknak és a vendégeknek egyaránt. A fesztiválnyitón dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Somló Borrend tagja, a baleset miatt távolmaradni kényszerülő Unger Tamás nagymesternek jobbulást, a közönségnek pedig jó egészséget és kellemes időtöltést kívánva ürítette poharát.
Megtelt érdeklődőkkel a kastélyudvar a megnyitó estéjén

A ceremóniát a Brezza di Barocco kórus hangulatos dalai zárták, majd színpadi műsorokkal folytatódott az este. A Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület, valamint a PRK Szakgimnáziuma és Tánc-Lánc AMI néptáncosai különböző tájegységekről hozott táncai gyönyörködtették a közönséget és nagy sikert aratott a kárpátaljai Viskről érkezett Szivárvány Néptáncegyüttes műsora is.
A pápai néptáncosok nagyszerű hangulatot teremtettek műsorukkal

Pápa legújabb testvérvárosából első alkalommal érkezett művészeti csoport a borfesztiválra, a fiatal táncosok nagy izgalommal és lelkesedéssel készültek a fellépésre. Takács Zsuzsa és Szeles Viktória táncpedagógusoktól megtudtuk, a 2004-ban létrehozott ifjúsági néptánccsoport a viski Kölcsey Ferenc Középiskola szakköreként jött létre, két csoportot működtetnek fiatalabb és idősebb diákokkal. Hetente két alkalommal tartanak próbát, a csoportokhoz nagyon szívesen catlakoznak a fiatalok.
-A gyerekek nagyon szeretnek táncolni, szívesen jönnek a csoportba. Sok fellépésünk van, gyakran kapunk meghívást különböző rendezvényekre és mindig sikerrel szerepelünk - mondta el Takács Zsuzsa.
-Célunk, hogy visszatanítsuk a viski néptáncot, hiszen ez már feledőben van, de táncolunk szatmári táncokat, Erdélyből, Felvidékről és Magyarországról származó táncokat is - fűzte hozzá Szeles Viktória. A táncpedagógusok szerint fontos, hogy a magyar néptáncot, a népi kultúrát felelevenítsék, továbbadják a gyermekek számára, hiszen ez a jövőjük, hogy magyarságukat megtartsák.
A viski fiatalok először jártak Pápán, fellépésüket siker koronázta

-A viski fiatalok egy része nagyon fogékony erre, főleg azok, akik most velünk jöttek Pápára. Meg is lepődtünk, mert az úton nem popzenét, hanem népzenét hallgattak és énekeltek - mesélte mosolyogva Szeles Viktória. A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválon előadott műsorukban szerepelt viski, szilágysági, jobbágytelki és szatmári tánc és egy citerás dalcsokorral is készültek. A csoport vezetőitől azt is megtudtuk, most először járnak Pápán, a várost nagyon szépnek és hangulatosnak találják, megtekintették az Esterházy-kastélyt, jártak a Várkertfürdőben, sétáltak a Fő téren és még egy közös fotót is készítettek a Visk táblánál. A fiatal táncpedagógusok arról is meséltek, a bort és a csülköt jól ismerték, a cicegének azonban utána kellett nézniük. Aztán rájöttek, hogy ismerős számukra ez az étel is, ők tósnyinak hívják.
-Megkóstoltuk a helyi ízeket, nagyon finomnak találtuk - lelkendeztek.
A kárpátaljai diákok magyar népdalokat is énekeltek

Nemcsak a viski vendégek, hanem a pápai és környékbeli közönség körében is népszerűek voltak a fesztivál étkei, ezúttal is hosszú sorok álltak a vendéglátó sátraknál, ki-ki ízlésének megfelelően választott a felvonultatott ételek között, s a csülök és cicege mellett langalót, perecet és kürtőskalácsot is majszolhatott.
Megállás nélkül sült a cicege és a csülök

A pincészeteknél is nagy volt az érdeklődés, az Esterházy-kastély címerével díszített poharakba sorra töltötték az aranyló sárga, vagy sötéten vöröslő nedűket, a faházak előtt pedig vidáman borozgató társaságokkal találkoztunk. A villányi Polgár Pincészet tucatnyinál is többféle bort hozott a rendezvényre, minden igény kielégítésére felkészültek, a klasszikus boroktól kezdve a prémiumkategóriás különlegességekig a pulton szépen sorba rendezve kínálták boraikat. Kovács Edina, a pincészet képviselője érdeklődésünkre elmondta, régóta nagyon szívesen jönnek a pápai rendezvényre, sok borkedvelő vendégük van, akik rendszeresen visszajárnak hozzájuk.
A Polgár Pincészet közel 20 féle bort kínál

-Az idei fesztiválra is hoztunk fehérborokat, rozékat és vörösborokat, a fehérek között is van száraz, félédes és prémium kategóriás édes desszertbor. A vörösborok közül alapborunk a portugieser, ez is nagyon finom, könnyű gyümölcsös bor, de a prémium kategóriás borokig nagyon sokfélét kóstolhatnak nálunk a vendégek. Pincészetünk zászlósbora a Credo, mely a legmagasabb minőséget képviseli, ez egy 2012-es évjáratú négyes cuvée. A tavalyi év terméséből két fajta vörösbort is hoztunk, az egyik a portugieser, a másik pedig a Redy cuvée, ami Villány legújabb közösségi bora. Ez több pincészet összefogásával készült, azonos arculattal megjelenő, könnyed, fiatalos, lendületes vörösbor. Azzal a céllal tervezték, hogy a fiatal korosztályt, az y generációt megcélozva, egy gyümölcsös, intenzív, de száraz vörösbort kapjanak - mondta el a kínálatról. Mint megtudtuk, a fiatalok körében közkedvelt ez a bor, az idősebbek pedig a testesebb borokat keresik.
-Az elmúlt napokban a rozék és a testes, prémium kategóriás vörösborok voltak a legnépszerűbbek, azt vettük észre, hogy a vendégek egyre inkább keresik a magasabb minőséget - osztotta meg velünk tapasztalatait. A pincészet képviselője arról is mesélt, bár számukra ez az öt nap a munkáról szól, jól érzik magukat a rendezvényen. Napközben meglátogatják Pápa nevezetességeit - nagyon tetszik nekik városunk -, megkóstolják más borászatok nedűit, a fesztivál ételeit és a színpadi produkciók is elnyerték tetszésüket, igaz csak a pult mögül nézik a fellépők műsorát.
Borpénteken is nagy tömegek látogattak el az Esterházy-kastély udvarába

A mai, borszombati program szintén sok érdekességet vonultat fel, a faházak 16 órakor nyitnak, ekkor kezdődik
az Esterházy-kastélyban a családi kézműves foglalkozás is. A színpadon 17 órakor a Nefelejcs Népdalkör és Citerazenekar lép fel, őket Pápa Város Fúvószenekarának koncertje követi, majd Rugli Béla tangóharmonikás csábít könnyed borozgatásra. Az este sztárja Péter Szabó Szilvia lesz, az ő koncertje után pedig Party One Music Band és a Pulzus együttes zenéje szórakoztatja a közönséget.

Képek:


Címkék: bornapok
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!