Borrendi találkozó


2018-09-08 10:31:49  | cikk: ha  | 


Borrendi találkozó főképe

Tizenegy borrend fogadta el a meghívást a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál pénteki szakmai programjára. A hagyományos talákozóra érkeztek vendégek többek közt Mórról, Velencéről, Kecskemétről, Tokaj vidékéről. A Városháza aulájában tartott rendezvényen Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket, kifejezve örömét, hogy sokan elfogadták a szervezők invitálását. A programon két előadást hallhattak a résztvevők, de természetesen alkalom nyílt a személyes tapasztalatcserére is. A találkozón elhangzott, hogy közelről és távolabbról is szívesen érkeznek a szakemberek Pápára, hisz a helyiek remek vendéglátók és a fesztivál is színvonalas.

Tornai Tamás, a Somlói Borrend mestere volt az egyik előadó

Tornai Tamás, a Somlói Borrend mestere a borászati stratégiákról tartott előadást. Ennek kapcsán szólt arról is, hogy ma már azok a borvidékek könyvelhetnek el sikereket, melyek képesek alkalmazkodni a megváltozott piaci igényekhez. - A világ gyorsul és összemegy - mondta Tornai Tamás -, az információk egyre gyorsabbak, a fogyasztók egyre igényesebbek. Ezt azt jelenti, hogy a vásárlók minőséget, különlegességet szeretnének kapni a pénzükért. A Somló a vulkanikus talajával, jellegzetes fajtájával, a juhfarkkal eleget tesz ennek az elvárásnak. A somlói borokat nemcsak a hazai közönség kedveli, de a külföldiek is elismerik. Az utóbbi három év nemzetközi versenyein elnyert magyar díjak fele a somlóiakat dicséri - tette hozzá a borászati szakember.

A hagyományos szakmai program helyszíne a Városháza aulája volt

A siker titka az innováció és hagyományok ötvözése. Azokat a fajtákat, módszereket házasítják a modern eszközökkel, technológiákkal, melyek biztosítják, hogy a bor megfeleljen a kor elvárásainak. A világban óriási verseny van, sok az új pincészet, viszont kevesebb bor fogy. 2000 és 2016 között több mint 8%-kal csökkent a borfogyasztás - ez is mutatja, hogy alkalmazkodni kell a fogyasztói igényekhez. Jellemzően ma Magyarországon is kevesebbet forgalmaznak borokból, ám az jó hír, hogy a vevők a minőséget keresik itthon is. Kevesebbet vásárolnak ugyan, de a borra forditott összeg növekszik, s a magyar export mérlege is kedvező.

Pászti János hegybíró spanyolországi tapasztalatairól beszélt

A másik előadó Pászti János, a Nagy-Somlói Borvidék hegybírója volt. Ő három hónapja lépett hivatalába, előtte kilenc éven át dolgozott Spanyolországban. Ott szerzett tapasztalatairól számolt be hallgatóságának. A navarrai és riojai borvidéken tevékenykedett, mint mondta, ott is kicsi birtokok vannak, a termelők 60%-a saját maga műveli a szőlőjét, mint Magyarországon. Viszont fontos különbség, hogy minden településnek van szövetkezeti pincéje, a szőlőt közösen dolgozzák fel és utána közösen értékesítik a bort. Itthon is voltak hasonló jellegű próbálkozások, de ez nálunk nem vált népszerűvé, pedig a kisebb birtokok számára ez lehetne a jövő, mondta a hegybíró.

A szakmai programokat követően a hagyományoknak megfelelően a borrendek képviselői díszes borrendi ruháikba öltözve, zászlókkal vonultak együtt az Esterházy-kastély udvarára, ahol részt vettek a fesztivál ünnepélyes megnyitóján.

Képek:


Címkék: borrend | Somló | bornapok
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!