Borban az igazság, borban a vigasz - borcsütörtöki hangulatjelentés


2018-09-07 17:45:28  | cikk: HuHa  | 


Borban az igazság, borban a vigasz - borcsütörtöki hangulatjelentés főképe
-Barátaimat a koncertek hozták ide, engem ők és a bor - fogalmazott vidáman tegnap este az Esterházy-kastély udvarán Kukor Péter egy pohár olaszrizlinget kortyolgatva - a mai este nagyon bejött, Béla bácsi olaszrizlingje nagyon finom és jó volt a műsor is. Szerintem erről szól ez a rendezvény, hogy találkozzunk a barátainkkal és a jó programoknak köszönhetően hosszú időt el lehet itt tölteni.
A vidám társaság tagjai megegyeztek arról, hogy a hétvégén is visszatérnek és minél több pincészet kínálatából igyekeznek választani. A visszajáró borászokat már ismerik is, hiszen minden évben ellátogatnak a fesztiválra, de kíváncsiak az újakra is.

-Van egy kedves hagyományunk, hogy minden évben eljövünk a fesztiválra és végigkóstoljuk az irsai olivér állományt, minden pincészetnél, mert nagy rajongója vagyok ennek a borfajtának. Mindig megragadom egy barátomat is, együtt végigjárjuk a pincészeteket és ahol a legjobb az irsai olivér, abból vásárolunk egy palackkal, és valamikor otthon baráti, családi körben megisszuk. Ha kell, duzzogva a cserszegi fűszerest is bevállaljuk, az is hasonló karakterű bor. A cicegével is nagyon jóban vagyok, elképzelhető, hogy cuppantunk abból is - mesélte Harczos Attila, egy pohár fehérborral a kezében, egy barátjával az oldalán. 19 óráig négy pincészet kínálatát nézték végig, kettőben találtak is ilyen nedűt, de még az este a többi faházat is feltérképezték. Mint mondta, számukra a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál minden évben a jó hangulatról, a barátokról és kedvenc boráról szól. Azt is elárulta, a hét többi napján is eljönnek a rendezvényre, mert a zenei koncertek iránt is érdeklődnek.

Ilyen vendégvéleményekkel találkoztunk borcsütörtök este az Esterházy-kastély udvarán. A rendezvény második estéjén nagyon sokan gyűltek össze, a koraesti koncerten már zsúfolásig megtelt a sátor és környéke. A borcsütörtöki program könnyűzenével kezdődött, a 701-es csoport koncertje indította a programot.
-Nagyon jól sikerült a koncert, a kezdeti gyér létszámú közönség hamarosan népes társasággá alakult -mesélte Illés Csaba, fellépésük után már egy pohár vörösbort tartva a kezében. Csigi Zsolt a zenekar alapítója hozzáfűzte, akkor jó a program, ha jókedvű mindenki, a zenészek is jól érzik magukat és a zenélés örömét, a zene élményét átadják a közönségnek.
-A bor kicsit rásegít a zenészek munkájára a közönség soraiban is - vélte.
Illés Csaba és csapata vörösbort, bodzafröccsöt, villányi portugiesert, bodzás chardonnay fröccsöt választott estére és abban is megállapodtak, hogy a hétvégén a cicegét is megkóstolják, hiszen otthon is gyakran kerül ilyen az asztalra.

Az este sztárvendége a Triász zenekar volt, Sipos Péter, Kálmán György és Jankai Béla ismert rockzenekarok dalainak feldolgozásait hozta el Pápára. A háromtagú csapat 2012 óta zenél együtt, egyre népszerűbbek, mókás stílusukat pedig sosem felejtik otthon.
-28 éve nyomom az Irigy Hónaljmirigyben, és annyira utálok már öltözködni, hogy arra gondoltam, kellene egy olyan zenekar, ahol csak vetkőzni kell. Ők ketten jelentkeztek a szexhirdetésre, így találtuk meg egymást. Egy jó énekest kerestem magam mellé és egy jó zongoristát - poénkodott Sipos Péter. Kissé komolyabbra fordítva a szót, elmondta 350 koncerten vannak túl, egyre több külföldi fellépésük van, három lemezt jelentettek meg és most tervezik, hogy belekezdenek a negyedik Elveszett dalok albumnak, melyen szintén feldolgozások szerepelnek majd, saját stílusukra hangszerelve. Jankai Béla mosolyogva arról mesélt, a feldolgozandó dalokkal kapcsolatban mindenki hozza a saját ötleteit, a végén pedig ő dönt, hiszen a stúdióban a hangszerelés az ő feladata.
-Van úgy, hogy egy tizenkétdalos lemezhez harminc dalt kezdünk megcsinálni, aztán szűkül a kör.
A zenekar arra törekszik, hogy az ismert előadók népszerű, de nem agyonjátszott dalait dolgozza fel, sokszor döntenek első hallás után, ha tetszik, felkerül az elveszett dalok közé és újra közönség elé viszik, immár átdolgozva.

A zenekart természetesen arról is kérdeztük, hogy állnak a borral, csülökkel és cicegével.
-A bort nem kell bemutatni, azzal jó barátságban vagyunk, és idejövet az interneten próbáltuk megfejteni, hogy mi az a cicege - nevetett Kálmán György énekes. Mint kiderült, sikerült azonosítaniuk a soha nem hallott nevű ételt és azt is eldöntötték, hogy meg is fogják kóstolni, hogy készítik Pápán a tócsnit.
-Én a csülköt minden formában nagyon szeretem, a vegetáriánus csülök az egyik kedvencem, a szójacsülköt imádom, meg az alkoholmentes bort - mondta viccesen Sipos Péter.
A Triász koncertje hatalmas sikert aratott, a közönség együtt énekelt a zenészekkel, minden dalt vastaps kísért, a vicces beszólásokat pedig hangos nevetéssel jutalmazta a népes társaság.
A rockzenei koncert után hirtelen műfajváltással népzenei dallamok csendültek fel a színpadon, az esti borozgatáshoz a Somló Banda húzta. Mesics György zenekarvezetőtől megtudtuk, nagyon sokfelé jártak a nyáron, mozgalmas és eredményes időszakot zárnak, jól összerázódott a zenekar, megérett egy lemeznyi anyag, amit novembertben terveznek rögzíteni és megjelentetni. A tradicionális népzenét játszó csapat a borcsütörtöki fellépését a hely szelleméhez igazítva egy Esterházy ritka magyarral kezdte, aztán pedig erdélyi nóták és feldolgozások csendültek fel.

-Minden magyar népdal illik a borozáshoz, ha a magyar ember elkezd mulatni, folyik a könny és a bor is természetesen - véli. A rendezvénnyel kapcsolatban megjegyezte, közel áll a szívéhez a bor egy kis cicegével, de a csülöktől sem zárkózik el. Kedvence a száraz fehér olaszrizling.
A koncert utánra ő is azt tervezte, hogy végignézi a pincészetek kínálatát és megkóstolja kedvelt szőlőnedűjét. Hozzá hasonlóan nagyon sokan tettek így borcsütörtökön, a faházaknál nagy volt a nyüzsgés, sorra nyíltak a borosüvegek és teltek meg a borospoharak. Malek Lászlót, a Jammertal Borbirtok kereskedelmi képviselőjét kérdeztük a csütörtök esti forgalomról.
-Régóta járunk ide Pápára, nagyon szeretjük ezt a rendezvényt. A mai nap kedvence egy fehérbor, a sauvignon blanc, nagyon népszerű - mondta, hozzátéve, Villányra nem a fehérbor a jellemző, viszont van egy borászhölgy a birtokon, aki Új-Zélandon tanulta a mesterséget és az ott tanultak alapján alkották meg ezt a különleges bort.

Az ételek között is találtunk különlegességet. Szabó István, a Quinquin Kávézó és étterem üzletvezetője a cicegét lapon sütötte, így könnyedebb lett az étel, mint a sok zsírban sült változat, a lepényszerű cicegét pedig füstölt és sült csülökkel töltötte meg.
-A vendégek választhatnak hozzá borban párolt vöröshagymát, sült savanyúkáposztát, friss reszelt tormát és zöldsalátát is. Eleinte óvatosak voltak a vendégek, hiszen ez egy újdonság, de egyre jobban fogy, egyre többen kóstolják meg - mondta el tapasztalatait.

A tegnap esti vendéglétszámmal mind a fellépők, mind a borosgazdák és a vendéglátósok elégedettek lehettek, hiszen nagyon sokan töltötték az estét az Esterházy-kastély udvarában. A szervezők arra számítanak, hogy ma este, a fesztiválnyitó programja is hasonlóan népszerű lesz.

Képek:


Címkék: bornapok
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!