A ferences templom és rendház titkai a Honismereti Körben


2010-05-19 22:52:22  | cikk: Babos Petra  | 


A Honismereti Kör ma délután a város legrégebbi templomához látogatott el, a ferences templomhoz. Itt Zsuppán István művésztanár tartott előadást a templomról.
- Pápán a Barát utcában található a ferences rendiek kolostora és temploma, melyhez téglakerítéssel övezett kert is tartozott. A ferenceseket a Garai család telepítette a városba 1474 és 1484 között, s továbbra is a földesurak pártfogását élvezték. Az 1500-as években, amikor a protestántizmus tért nyert Pápán, üldöztetést szenvedtek. Török Bálint fia, Török Ferenc különösen sokat sanyargatta őket. Az üldöztetés miatt 1599-ben elhagyták a várost. Mikor az Eszterházyak lettek a földesurak, Eszterházy Ferenc 1660-ban újra betelepítette őket, s számukra nagy összegű alapítványt tett, később zárdát, templomot építtetett nekik. Eszterházy Károly gróf 1822-ben restauráltatta a templomot, a zárdát és a templomba vörös márvány főoltárt állítatott. A szép barokk templomban négy mellékoltár is található. A templom ékessége az a hatalmas festmény, mely az alapítókat, gróf Eszterházy Ferencet és Thököly Katalint ábrázolja a háttérben a pápai várral. A kolostorépület két részből áll. A templom festményeinek, belső terének a karbantartásban nagy szerepe volt a XX. században - mesélte az előadó.
Elmondta még, hogy az ötvenes években a többi szerzetesrenddel együtt a ferencest is megszüntették, a kolostorépületbe kiegészítő parancsnokságot, telekkönyvi hivatalt és orvosi rendelőt telepítettek. A templom működik, a rendház jelenleg üresen áll, romos állapotban van.
A pusztulástól a városi önkormányzat mentette meg azzal, hogy a megrongált tetőzetet teljesen rendbe hozta.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!