Máma még nem ittunk semmit - megkezdődött a borfesztivál


2018-09-05 22:42:18  | cikk: HuHa  | 


Máma még nem ittunk semmit - megkezdődött a borfesztivál főképe
Nos, a cím első része nem igaz, hiszen akik ellátogattak ma délután és este az Esterházy-kastély udvarára bizonyára elkortyoltak egy-egy pohár bort, merthogy a cím második része nagyon is valós: borszerdával megkezdődött a finom nedűk, ízletes ételek fesztiválja. A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál az idei évben is rendkívül változatos borkínálatot, hozzá pedig nagyszerű ételeket vonultat fel, a programot pedig színpadi produkciók sokasága teszi teljessé.
Vidám társaságok gyűltek össze a kastélyudvarban

Már az első este is sok érdeklődőt vonzott a kastélyudvarba, az első borosüvegekből 17 óra után néhány perccel cuppantak ki a dugók, ekkor töltötték ki az első kupica pálinkát a faházakban, már sültek az első cicegék és csülkök pirultak a hatalmas serpenyőben, a színpadon pedig dalra fakadt az első fellépő csoport.
-Tíz pincészet fogadta el meghívásunkat az idei fesztiválra, s nagyjából azon a helyen találhatják meg őket a vendégek, ahol az elmúlt évben is. A Badacsonyi Borvidék, a Balatonfüredi Borvidék több képviselője jött el, Villányból is érkeztek finomabbnál finomabb borok, természetesen a Somlóról is vannak borászatok és az Etyek-Budai Borvidékről is érkezett pincészet a rendezvényre, ezen túl pedig két pálinkaház kínálatából választhatnak a vendégek - sorolta Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft, ügyvezetője. A borászatok teljes palettájukat felvonultatták, így mindenki garantáltan megtalálja kedvenc borát ebben az öt napban, hiszen fehérborok, rozék és vörösek, száraz, félszáraz és édes nedűk egyaránt vannak, sőt az elmúlt évek sikerét látva ezúttal is gazdag a kínálat gyümölcsborokból. Boros Katalin az első estén egy nagyszerű, száraz vörösborral köszöntötte a fesztivált, mint mondta, ő ezt a típusú szőlőnedűt kedveli leginkább.
Tíz pincészet jött el a hazai történelmi borvidékekről

A fesztiválon több sátorban is készül cicege különböző feltétekkel, van persze bőven csülök is, emellett sültkolbászt, csirkehúst, langalót és perecet is választhatnak a vendégek a borok mellé, desszertnek pedig frissen sült kürtőskalács kínálkozik. Orbán Lászlótól, a Galéria Bisztró vezetőjétől megtudtuk, nagy mennyiségű alapanyaggal készültek az ötnapos rendezvényre.
-Egy tonna burgonyával, többszáz kiló tejföllel, liszttel, ötszáz tojással készültünk a vendégek kiszolgálására - ebből készítjük a cicegét. Csülökből idén a tavalyi év kedvencét készítjük, a klasszikus pácolt és kemencében sütött csülköt - mondta, hozzátéve, a rendezvény idején harminc munkatársa dolgozik az ételek elkészítésén. Már az első napon sok dolguk akadt, hiszen folyamatosan érkeztek a látogatók és hamarosan alig győzték sütni a krumplis finomságot.
Sül a cicege és a csülök

Természetesen már borszerdán is változatos programok fogadták a kastélyudvarba ellátogatókat, a rendezvény első fellépői a Pápai Nyugdíjas Egyesület amatőr művészeti csoportjai voltak. Az énekkar vidám dalokkal készült a rendezvényre, az irodalmi szakkör is borhoz illő darabokat adott elő, a műsor végén pedig a nemrégiben alakult tánckar szórakoztatta a közönséget.
-A rendezvény hangulatához illően vidám népdalokat, többszólamú kánont és tangóharmonikásunk közreműködésével könnyed mulatós nótákat hoztunk a fesztiválra - mesélte műsorukról Szanyiné Csepregi Ilona, az énekkar vezetője. Úgy fogalmazott, a magyar népi kultúrában az élet minden kedves dolgához sok dal kapcsolódik, így természetesen a borozgatáshoz, mulatáshoz is, ezért nem volt nehéz dolguk a dalok kiválasztásánál.
-Szép nagy a zenei irodalom ebben a témában, akár a népdalokat, akár a műdalokat tekintjük - magyarázta, s nem is csodálkozott azon senki, hogy a Máma még nem ittunk semmit kezdetű nóta is bekerült a repertoárba, ezzel zárták előadásukat. A karvezetőtől azt is megtudtuk, az énekkar tagjai is szívesen megisznak egy-egy pohár jó bort, és néha arra is van alkalom, hogy ezt együtt tegyék meg.
A Pápai Nyugdíjas Egyesület volt az első fellépő

A folyamatosan érkező vendégek sorra járták a pincészeteket, végignézték a kínálatot, aztán pedig ki-ki ízlésének megfelelően választott a borászatok kínálatából. E mustra közben találkoztunk a közeli Celldömölkről érkezett Danka Imrével, aki párjával baráti társaságban látogatott el a fesztiválra. Danka Imre maga is borász, a Ság hegyen vannak birtokai, így ő szakértő szemmel tekintett végig a választékon, s természetesen elsőként egy somlói nedűt kóstolt, hiszen egy borvidékhez tartoznak.
-A Tornai Pincészet juhfarkját, mint tradicionális somlói fajtát kóstoljuk meg először, a hölgyeknek pedig egy késői szüretelésű hárslevelűt választottunk, ami az édes kategóriába tartozik. Kezdésnek ez nagyon jó, de be kell vallanunk, hogy földijeink közül a vönöcki Buti pálinka is itt van a rendezvényen, így egy birsalma pálinkával indítottuk a programot. Az is nagyon jól esett - árulta el nevetve. Mint megtudtuk, minden évben ellátogatnak a rendezvényre és úgy érzik, Pápa városa büszke lehet erre a fesztiválra.
Danka Imre (jobbra) szakértőként kóstolta a borokat

-Én most vendégként vagyok itt és minden borászatnál a jó dolgokat értékelem. Úgy látom, a pincészetek jó borokat hoztak, persze az ízlések különbözőek, de a minőséggel nem lehet probléma, a borászatok szívüket, lelküket és legjobb boraikat hozták el ide. A mai vendégek számát tekintve pedig azt gondolom, a következő napok nagyon sikeresek lesznek. A tavalyi tapasztalataink is nagyon pozitívak voltak, akár a borról, cicegéről vagy csülökről legyen szó - mondta. Mosolyogva tette hozzá, ők ma felderítést végeznek, és úgy tervezik, vasárnap visszajönnek nagyobb társasággal.

Már az első estén ellátogatott a fesztiválra Áldozó Tamás polgármester is. Vele arról beszélgettünk, hogy ez a rendezvény nagyszerű alkalom a baráti társaságok találkozására, jóízű beszélgetésekre, könnyed borozgatásokra és finom vacsorákra, de családi programnak is kitűnő, hiszen a hétvégén játszóház is várja az apróságokat a kastélyban.
-Egy barátommal tervezett beszélgetésünket én is ide szerveztem, jó a levegő, jók a borok és az ételek és van program - osztotta meg velünk véleményét a rendezvényről. A polgármester a villányi Polgár Pincészet egyik vörösborát kortyolgatta ma este.
-Ez egy portugieser, azért ezt választottam, mert a pulton egymás mellett tíz üveg bor volt kitéve és bal szélsőnél kezdtem, hogy könnyű legyen megjegyezni - mesélte nevetve.
Áldozó Tamás polgármester (középen) száraz vörösbort választott

A borszerdai program a pápai nyugdíjasok fellépése után az Egyházaskeszői Néptánccsoport műsorával folytatódott, a folklórműsort aztán a rock and roll műfaja követte: a Fekete Lakkcipők nevet viselő Komár László emlékzenekar adott koncertet, táncra csábítva a rendezvénysátor népes közönségét, a késő esti borozgatáshoz pedig Bagi Sándor tangóharmonikás szolgáltatta a zenét.
A Komár László Emlékzenekar rock and roll dallamokkal szórakoztatta a közönséget

Csütörtökön 17 órakor ismét kinyitnak a faházak, a színpadon a 701-es csoport, majd a Triász zenekar ad koncertet, az esti poharazgatáshoz pedig a Somló Banda népzenekar húzza majd.

Képek:


Címkék: bornapok
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!