Pályázati pénzből újul meg a könyvtár egyik épülete


2018-09-05 15:31:34  | cikk: HuHa  | 


Pályázati pénzből újul meg a könyvtár egyik épülete főképe
40 millió forintot nyert el a Jókai Mór Városi Könyvtár az EFOP - 4.1.8 pályázati kiírásán tanulást segítő infrastruktúra fejlesztésére. A projekt a könyvtár területén lévő egyik régi épület felújítását és új funkcióval való bővítését, berendezését teszi lehetővé. Az építési munkálatok jól haladnak, a kivitelezés meghaladja az 50 százalékos készültséget - tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón.

Dr. Hermann István a félkész épület nagytermében arról szólt, fél évvel ezelőtt ebbe az épületbe nem lehetett bejönni, omladozó, romos vályogfalak, kosz fogadta volna a belépőt. Az elnyert pályázati forrásból az épület megmenthetővé és hasznosíthatóvá válik: egy oktatótermet és egy foglalkoztatót alakítanak ki kiszolgáló helyiségekkel, az épület berendezéséhez bútorokat, a tervezett funkciók ellátásához pedig a szükséges IKT eszközöket vásárolnak.
Polovitzerné Antal Mónika, dr. Áldozó Tamás, dr. Hermann István adott tájékoztatást a projektről

-Az építkezés jól halad, a feleslegessé vált falakat elbontották, a megmaradókat kijavították, a belső aljzatot és szigetelést elkészítették, a tetőszerkezetet megerősítették, új cserépfedést kapott az épület és a napelemek már felkerültek az épületre. A belső gépészeti alapszerelések megtörténtek, a szükséges gyengeáramú hálózatot is kiépítették, kialakítottak egy akadálymentes mosdót és az épületet is akadálymentesítették. A belső vakolás elkészült, az új kazánt beszerelték - sorolta a már elvégzett munkafolyamatokat az igazgató. Hozzátette, a szerelvényezések, burkolások, festések következnek a kivitelezői munkában.
Az új kazánt már beszerelték

Polovitzerné Antal Mónika, a projekt szakmai munkatársa, az intézmény informatikus-könyvtárosa arról tájékoztatott, a projekt februárban kezdődött és jövő év január végéig tart, az elnyert támogatás összege 40 millió 580 ezer forint. Ebből a forrásból a könyvtár épültében lévő számítógéppark megújítása vált lehetővé, tíz gépet már meg is vásároltak, beüzemelésük folyamatban van. Ezekből hatot a könyvtárlátogatók használhatnak, néggyel pedig a könyvtár munkatársai fognak dolgozni.

-A két helyiségből álló felújított épület foglalkoztató helyiségében kézműves és helyismereti foglalkozásokat tervezünk, a nagyterem pedig számítógépes oktatóteremnek készül, de alkalmas lesz kiállítások rendezésére, könyvtári rendezvények lebonyolítására is.

Áldozó Tamás polgármester örömét fejezte ki, hogy a város és intézményeinek fejlesztésére nemcsak a TOP-os források állnak rendelkezésére, hanem EFOP-os támogatások is. Ilyen támogatást nemcsak a könyvtár tudhat magáénak, hanem a város több oktatási intézménye is. Emlékeztetett, a könyvtár öt éve költözött ide.

-Egy tekintélyes épületcsoportot kapott használatra a könyvtár, ezek egy részét azonnal használatba tudták venni, de vannak olyan épületek, melyeknek sorsa a bontás vagy a felújítás. Ezzel a pályázattal az egyik régi épületet sikerült megmenteni és új funkcióval ellátni.
A felújított épület a napelemekkel

Mint mondta, a könyvtárakra szokás úgy gondolni, mint ahol folyóiratok, könyvek, hanghordozó eszközök vannak, de a könyvtár információs és dokumentációs központ is, és az archiváláson túl sok más fontos feladata is van. Ilyen az értékközvetítés, értékteremtés és a tudás közvetítése.

-Ez a tér is ez utóbbi funkciót erősíti, hiszem, hogy ennek nagy jövője lesz ezen a telephelyen is - emelte ki.

A polgármester arról is szólt, a könyvtár területén van még egy felújításra szoruló épület az udvarban, ennek a felújítására a múzeum pályázott, hogy látványraktárt alakítson ki benne, a pályázat azonban nem nyert, tartaléklistára került. Ez jó példája lett volna a közgyűjtemények együttműködésére, másrészt a raktározási problémák megoldására - tette hozzá. 

A projekt keretében megújuló épületet szeretnénk élettel megtölteni - fogalmazott dr. Hermann István, mint megtudtuk, nyugdíjasok és fiatalok számára szerveznek majd itt oktatásokat, foglalkozásokat, vetélkedőket és akár kiállításokat is.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!