Rendőrök az iskoláknál


2018-09-03 17:31:38  | cikk: HuHa  | 


Rendőrök az iskoláknál főképe
Mától újra megnövekedett gépjárműforgalomra lehet számítani a reggeli órákban városszerte, az iskoláknál pedig torlódásokra is kell készülni, hiszen ahogy az első tanítási napon is látható volt, nagyon sok gyermeket visznek autóval a suliba. Az oktatási intézményeknél rendőrök segítik a forgalmat, a Pápai Rendőrkapitányság Iskola Rendőre Programjának ez az első akciója, mely szeptember végéig tart.
Rendkívül nagy a forgalom reggel az iskolák környékén

Császárné Elek Veronikától, a PRK kiemelt megelőzési főelőadójától megtudtuk, öt általános iskolánál vigyázzák a biztonságos közlekedést a rendőrök: az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskolánál, a Tarczy Lajos Általános Iskolánál, a Vajda Márta-iskolánál, a Munkácsy Mihály Általános Iskolánál és a Weöres Sándor Általános Iskolánál. Az első négy helyszínen a gyalogos-átkelőhelyek rendjét őrzik, figyelik, hogy a járművezetők megadják-e az elsőbbséget az átkelni kívánó gyerekeknek, a Weöresnél pedig a Teleki utca egy szakaszának egyirányúvá tétele miatt van szükség a rendőri jelenlétre, hiszen sokan még a régi rend szerint közlekednének az iskola környékén. A munkába a polgárőrök is besegítenek, ők a Török Bálint utcán és a Petőfi Gimnázium közelében lévő gyalogos-átkelőknél adnak szolgálatot reggelenként.
Császárné Elek Veronika minden közlekedőt körültekintésre és a szabályok betartására kért

-Évek óta hagyomány, hogy szeptemberben a reggeli becsengetés előtt a nagyforgalmú utcákban lévő iskoláknál a gyalogos-átkelőhelyeknél rendőreink segítik a biztonságos közlekedést. A forgalomsegítés, vagy inkább demonstratív rendőri jelenlét célja, hogy felügyeljék a közlekedést, nem pedig az, hogy megállítsák a forgalmat - magyarázta a rendőr alezredes. A tapasztalatok szerint elegendő, ha a rendőrt látják a zebránál, az azutósok ilyenkor sokkal figyelmesebbek és átengedik a gyalogosokat az úttesten.
-Arra kérünk minden járművezetőt, hogy ne csak a rendőr jelenlétében, de minden esetben adják meg az elsőbbséget a gyalogosoknak a zebránál - kérte, hozzátéve, nemcsak az elsőbbségadás szabályát kell megtartani, de a telefon kézben tartásának tilalmát is, hiszen ez elterelheti a figyelmet a forgalomról. Több problémát és balesetveszélyes helyzetet eredményezhet, ha a járművezetők a megállás és várakozás szabályait megsértik, ez különösen az iskoláknál a reggeli csúcsforgalomban okoz gondot. A szülők többsége ugyanis az iskola bejáratához legközelebb szeretné kitenni gyermekét, még akkor is, ha már nincs szabad parkolóhely. Ez sokszor torlódáshoz vezet.
-Kérjük, hogy ezt mellőzzék és inkább az iskolától kicsit távol, szabályosan álljanak meg!
A polgárőrökkel együtt hét iskola közelében vigyázzák a forgalmat

A kerékpárosoknál is problémát okoz a kézben tartott telefonnal való tekerés, az ő esetükben még két jellemző szabálytalanságot említett meg az alezredes. Az egyik, hogy sokan a járdán kerékpároznak, helytelenül, a másik pedig, hogy a gyalogos-átkelőknél nem áttolják a biciklit, hanem áthajtanak rajta. Mindhárom szabálytalan és balesetveszélyes is - hívta fel a figyelmet.

Császárné Elek Veronika arról is szólt, a járművel közlekedők mellett a gyalogosoktól is elvárt a szabályos közlekedés, az úttestre való lelépés előtt mindig körül kell nézni, és csak akkor szabad a zebrára lelépni, ha meggyőződtek arról, hogy megadták az elsőbbséget.
A reggeli forgalomsegítés szeptember végéig tart, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója azt kéri, ezt követően is tartsák be a szabályokat és közlekedjenek körültekintően a balesetek elkerülése érdekében.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!