Bontják a piaccsarnok épületét


2018-09-03 13:00:55  | cikk: HuHa  | 


Bontják a piaccsarnok épületét főképe
A ma reggeli munkaterület átadás után a kivitelező meg is kezdte a piaccsarnok épületének bontását, Áldozó Tamás polgármester és a projektet koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője pedig sajtótájékoztatón ismertette a beruházás elemeit és a tervezett munkamenetet.
Mint ismeretes, a jelenlegi piac az 1960-as évek elején épült, 2005-2006-ban részben felújították, korszerűsítették, de mostanra erősen elhasználódott és idejét múlttá vált. Ezért pályázott új piac építéséhez európai uniós és hazai forrásra az önkormányzat a TOP keretében megnyíló pályázati lehetőséget kihasználva. A pályázaton a város 500 millió forintot nyert el, a projekt előkészítési munkálatai megtörténtek, így ma reggel munkaterületté nyilvánították az épületet és megkezdődött a bontás.
Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert ügyvezető adtak hírt a bontás megkezdéséről

-A piac minden település életében többet jelent önmagánál, hiszen nemcsak arról szól, hogy bizonyos termékek gazdát cserélnek, hanem egy találkozóhely is - mondta el Áldozó Tamás polgármester, aki felidézte, Pápa városa életében komoly szervező erő volt a vásár, múltja a 14-15. századra nyúlik vissza. Ma a pápai piac nagy és jelentős, talán a megyében a legnagyobbnak számít - véli a polgármester - ezért a piac megújítását is súlyának megfelelően kezeli a város.
-Az volt az elvárásunk - és ezt egyeztettük az árusokkal és megosztottuk a nyilvánossággal is -, hogy amint a piac elköltözik innen a beruházás miatt, a munka azonnal megkezdődjön. Így a mai napon a munka elkezdődött és a lehető legrövidebb időn belül be kell fejeződnie.
A vezetékek, kábelek leszerelése után a tetőlemezeket távolítják el

A városvezető arról is szólt, a rekonstrukció nem terjed ki a jelenlegi piac egészére, hiszen azon magánterületek is vannak, melyeket nem érint a projekt. Hangsúlyozta, szeretnék, ha a felújítás teljes, befejezett beruházást jelentene, ez azonban függ attól, hogy a kivitelezésre a közbeszerzési eljárásban milyen ajánlatok érkeznek. A tervezői költségbecslés szerint az elnyert, rendelkezésre álló 500 millió forint nem lesz elég, ezért a képviselő-testület már korábban döntött arról, hogy többletkötelezettséget vállal a piac megújításához.
-Ennek forrása hitel, a hitelfelvételi kérelmünkről a kormány még mindig nem döntött, azonban a városnak vannak olyan eszközei, melyek segítségével az önkormányzat tud többletkötelezettséget vállalni, ha a közbeszerzési eljárás lezárásakor még nincs kormánydöntés a hitelkérelemről - közölte Áldozó Tamás, hangsúlyozva, ez azt jelenti, hogy nemcsak a beruházás megkezdésének, de az új épület kialakításának sincsen akadálya.
Október végére eltűnik a piaccsarnok, új épül helyette

A ma megkezdett bontási munkálatokat október végéig kell befejeznie a kivitelezőnek - tudtuk meg Rádi Róberttől, a projekt koordinációját végző Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjétől.
-Az első fázisban a tetőlemezek leszerelését, majd a belső vasszerkezetek bontását végzik el, ezzel párhuzamosan zajlik majd az épületek és aljzatok bontása - tájékoztatott. Az ügyvezető figyelmeztetett, a bontási munkák zajjal és porral járnak, de számítani kell a tehergépjármű forgalom megnövekedésére is a piac környékén.
Rádi Róbert azt is elmondta, az új piac kiviteli tervei elkészültek, a hét végén megindítják az építő kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást, így október végére az eljárás lezárulhat.
Az elbontott anyag egy részét hasznosítani tudja a Városgondnokság

A kiviteli terv közel 3200 négyzetméternyi terület kialakítását tartalmazza, ebből az épületekkel beépített terület 1700 négyzetméter, melyen 12 üzlethelyiséget alakítanak ki 500 négyzetméteren, épül egy közösségi kiszolgáló blokk, a 830 négyzetméter területű csarnokrészben pedig 168 méter hosszúságban helyeznek el árusító padokat, valamint 6 db árusításra alkalmas bokszot. A saját vizesblokkal rendelkező üzletek befelé és kifelé is tudnak majd árusítani, így akkor is működhetnek, amikor a zárható fedett tér nem látogatható. Az építményt három oldalról pergolázott sétány veszi majd körbe és a tervek szerint zöldfal határolja.

A fedett piac ma reggeltől a Fő térre költözött, igaz az időjárás miatt reggel nem voltak őstermelők az új elárusítóhelyen. A holnapi zöldség-gyümölcs nagypiac talán már barátságosabb időben debütál. A bontás alatt álló piaccsarnok melletti területen értékesítő árusok egyelőre még maradnak a helyükön, ők október elejétől költöznek a térre.

Képek:


Címkék: piac
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!