Zenével búcsúztak a nyártól


2018-09-02 19:35:09  | cikk: ha  | 


Zenével búcsúztak a nyártól főképe

Pápa Város Fúvószenekara nyárbúcsúztató koncertjével tényleg pontot tett a szép évszak végére. Az időjárás kegyes volt a zenekarhoz és a közönséghez is, így az ismert és kedvelt dallamok az Esterházy-kastély udvarán csendültek fel: Morricone zenéje, a Jégvarázs és az Oroszlánkirály dalai, de szólt a Trónok harca főcímdala, s természetesen a Grease sem maradhatott ki a repertoárból.

Megtelt a kastély előtti tér a koncertre

A zenekar nyáron számos nagy sikerű koncertet adott, de a legnagyszabásúbb programjuk a júliusi nemzetközi fúvós fesztivál volt. Nemcsak az érdeklődők, de a zenészek számára is élményekkel teli napok voltak ezek, melyek elsősorban a találkozásokról, a közös zenei munkáról és a koncertekről szóltak. Ahhoz azonban, hogy mindez létrejöhessen, sok segítő kézre volt szükségük. A zenekar tagjai már megszokhatták, hogy nem csak együtt zenélnek, hanem részt kell vállalniuk a szervezésben, a pakolásban. Mindehhez azonban kevés a zenekar tagsága, amikor egy 4 napos rendezvényről van szó. Az idei fesztivál ismét igazolta, hogy a családtagok, barátok, ismerősök nélkül mindez nem valósulhat meg, így Horváth Adrián karnagy és Mógor-Schmidt Katalin egyesületi elnök megköszönte mindazok munkáját, akik segítettek a fesztivál idején.

Sokan segítik önkéntesként a zenekar munkáját

Az is hagyomány, hogy a nyárbúcsúztató koncerten adják át az örökös és tiszteletbeli tagnak járó elismerést. Az Örökös tag-díjat olyan személy kapja, aki meghatározó tagja volt - vagy jelenleg is az - Pápa Város Fúvószenekarának. Idén ezt Gyenge Csaba vehette át. Ő erkeles diákként ismerte meg a zene alapjait és Kovács Attila tanár úr iránymutatásával trombita szakon kezdte meg tanulmányait a Bartók Béla Zeneiskolában 1999-ben. Összesen két évet tanult trombitán a zeneiskolában, aztán tenorkürtösként folytatta tanulmányait. Ahogy az a későbbiekben kiderült, a tenorkürt jó döntésnek bizonyult, mivel két alkalommal is eljutott a balatonfüredi mélyrézfúvós versenyre, ahol ezüst minősítést szerzett. Pápa Város Fúvószenekarának Hetyei József akkori karnagy hívására lett tagja 2004-ben. Mint mondta, a zene szeretete és a jó társaság miatt mindig örömmel vesz részt a próbákon, fellépéseken.

Gyenge Csaba immár a zenekar örökös tagja

A Tiszteletbeli tag-címet a fúvósok olyan személynek, vállalkozásnak, intézménynek adják át, akik különböző módon támogatják az együttest. Ebben az évben Varga András, a Pápa Városi Televízió főszerkesztője, a fúvószenekar rendezvényeinek állandó operatőre, és olykor hangulatfelelőse kapta ezt az elismerést. - 2010-ben kapta meg a városi tv a Tiszteletbeli tag-címet, amely egy komoly elismerése volt a munkánknak. A 2010-es évek elejétől rendszeresen készítek teljes koncert felvételeket a zenekarnak. Évfordulós koncertek, újévi fúvós show-k, fúvósfesztiválok több órás felvétele és soknapos utómunkája alatt úgy fogalmaztam meg magamban, hogy én a fúvósok szívás szakosztályát képviselem. De nekem ez jól esik! - vallja Varga András. - Már több alkalommal ért az a megtiszteltetés, hogy a csapat magával vitt külföldi útjaira, hogy kamerámmal megörökítsem az ottani élményeket, és így be tudjuk mutatni az itthoniaknak, hogyan viszik a város hírnevét messze földre is a pápai fúvósok. Tiszteletbeli tagként továbbra is minden lehetőségemmel támogatni kívánom a zenekart, megtiszteltetésnek veszem, ha felkérnek egy-egy munkára, vagy magukkal visznek szerepléseikre - mondta az elismerés kapcsán a városi televízió főszerkesztője.

Varga Andrásé a tiszteletbeli tagnak járó díj

A nyárbúcsúztató koncerten nemcsak adott a zenekar, de kapott is, hisz Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara dallal köszöntötte a 100 éves múlttal büszkélkedhető közösséget. Horváth Adrián karnagy elmondta, hogy az ősz számukra már az újévi show-ról szól. A zenei témát egyelőre még nem árulta el, csupán annyit mondott, hogy az énekesekkel már folyik az egyeztetés: Ress Hajnalkát, Ekanem Bálint Emotát és Solti Ádámot is megkeresték már a közös munka lehetőségével.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!