Utolsó nap a piacon


2018-08-31 14:22:51  | cikk: HuHa  | 


Utolsó nap a piacon főképe
A szokottnál több árussal és vásárlóval zajlott a mai vásár, s ez volt az utolsó nap, hogy a piaccsarnok és a körülötte lévő szabad területek is benépesültek. Az őstermelők számára vasárnap még van lehetősség a fedett csarnokban való árusításra, hétfőn azonban már a Fő téren kínálhatják portékáikat. A nyüzsgő tömegben őstermelők, kereskedők árulták termékeiket, bőven volt zöldség, gyümölcs, méz, virág, de lehetett kapni füstölt húsárut, virághagymát, kosarat is. A kis üzletekben és a falatozókban is nagy volt a forgalom, úgy tűnt, mindenki ki akarta használni az utolsó napot. S persze a beszélgetések is főként arról szóltak, hogy új helyre költözik a zöldség-gyümölcs vásár, árusok és vásárlók cseréltek véleményt az ügyről. Volt, aki szerint reménytelen vállalkozás a Nagytemplom köré tervezett új piac, mások bizakodóak a jövőt illetően, és persze még sok bizonytalanság övezi az új világot.
Az utolsó pénteki piacot tartották ma az 1960-as évek elején épült csarnokban (légifotó: Varga András)

Varga Csaba mezőlaki őstermelő saját kertjében termesztett zöldséggel, gyümölccsel és virággal, valamint mézzel érkezett ezúttal is. Úgy mesélte, 1961 óta jár a pápai piacra, akkor még gyermekként édesanyját kísérte a vásárba, ahol élő csirkét és tojást árultak. Ő maga 12 éve jár minden kedden és pénteken árusítani, sőt egy időben még szombaton is bejárt a városba eladni a termést.
-Őstermelő vagyok, zöldségfélét árulok, Mezőlakon két kertünk van, ott terem a zöldség, gyümölcs és virág, a fő profilunk azonban a méhészkedés, így sok mézet árulok. A forgalom nagyon változó, leginkább fizetésfüggő, de mintha egy kicsit mindig gyengébb lenne - mondta el tapasztalatait. Úgy fogalmazott, ő már nem sokat vár az új helyszíntől, kora és egészsége miatt a visszavonulást tervezi. Még kijár majd a Fő térre is, főként mézzel, de aztán fokozatosan abbahagyja ezt a tevékenységet.
Varga Csabának már a szülei is árultak a pápai piacon, ma is hetente kétszer bejár Mezőlakról

Ferenczyné Papp Zsuzsanna méztermelő vállalkozó a fiatalabb árusok közé tartozik, egy éve jár a pápai piacra, minden kedden és pénteken itt van, mézet árul. 10 éve méhészkedik, Vaszarról jár be - tudtuk meg.
-Meglehetősen jó a forgalom, persze lehetne jobb is. Sok függ az időjárástól és az emberek pénztárcájától - mesélte. Úgy tervezi, a szomszédos pulton árusító gazdával együtt bérelnek egy kocsit a Fő téren és jönnek továbbra is. Meglátása szerint mutatós lesz az új helyük, kérdés, hogy bírják majd az időjárás viszontagságait a fedett tér nélkül.
-Én örülök neki, hogy kaptunk egy lehetőséget, élünk is vele, s hogy milyen lesz, azt majd a vevők döntik el. Jó minőségű áruval jövünk, és azt gondolom, hogy fel fognak jönni érte a Fő térre is. Bizakodó vagyok - osztotta meg velünk véleményét. Hozzátette, állandó vásárlói is vannak, ők már jelezték, hogy meg fogják keresni az új helyen is.
-Azt mondják, kedves vagyok és elég hangosan beszélek ahhoz, hogy megtaláljanak - mondta mosolyogva.
A mindig mosolygós Zsuzsa asszony bizakodva néz a főtéri piac elé, ő éves bérletet vásárolt

Nagy volt a forgalom Petrovicz Pál zöldség-gyümölcsárus vállalkozónál is. A Győrszemeréről érkezett kereskedő több mint 10 méteren értékesít, nemcsak idényjellegű termékei vannak, hanem szinte minden, ami e termékkörbe tartozik. 1989 óta piacozik városunkban, előbb őstermelőként járt ide, 2000 óta aztán vállalkozóként folytatta.
-Nem panaszkodhatok, jó forgalmunk van és ezt várjuk az új helytől is. Szeretjük a pápaiakat, szívesen jövünk ide árusítani - fogalmazott. Mint mondta, állandó vásárlói közül sokan jelezték már, hogy jönnek a Fő térre is utánuk, hogy tőlük vásároljanak. Az új piaci körülményekkel kapcsolatban ő is bizakodó, véleménye szerint a kocsik, melyeket kapnak az árusításhoz, megfelelőek, és szép lesz a környezet.
Petrovicz Pál Győrszemeréről jár Pápára árusítani, meglátása szerint a pápai vásárlók kedvesek, barátságosak, számít rájuk a Fő téren is

Míg a piaccsarnokban folyt a vásár, a Városgondnokság dolgozói újra berendezték a Fő teret, hogy immár valamennyi kocsi kirakásával megkezdjék a helyek elosztását az árusok között. Elsőként az éves bérletet vásárlók választhatták ki a helyüket, aztán a félévre helyet bérlők, a havi bérletesek és végül az alkalomszerűen árusítók.
Berendezték a teret, kevésnek bizonyul a 45 kocsi

-Az árusok többnyire békésen és rugalmasan vették ezt a feladatot, mind a 45 kocsinak akadt bérlője, sőt többletigény is mutatkozott az árusítóhelyekre, így további 10 ponyvás, kerekes árusítópult gyártását kértem a kivitelezőtől - számolt be a mai egyeztetés eredményéről Bakó István, a Városgondnokság igazgatója. Hozzátette, a piac rendjét tartalmazó táblát már kirakták a térre, a közlekedési útvonalakat meghatározták, az árusokkal egyeztettek a részletekről és kérték a rendőrség segítségét a területbiztosításban.
-Vasárnap még a fedett csarnokban árusíthatnak az őstermelők, hétfőn reggel azonban már a Fő térre kell jönnie az árusoknak. Mivel a hétfői árusítási nap szerény szokott lenni, ezért 6 órára öt kocsit kiteszünk a térre az őstermelők számára. Kedd és péntek kivételével csak az őstermelők árusíthatnak a főtéri piacon is, ezt ellenőrizzük, és vizsgáljuk azt is, hogy az őstermelői tevékenységnek megfelelő árut kínálnak-e.
Békésen megegyeztek a helyekről az árusok

Kedden aztán már a nagypiacra várják az árusokat és a vásárlókat a Fő térre: kapható lesz zöldség, gyümölcs, méz, füstölt húsáru, egyéb élelmiszer, virág és minden, ami a fedett csarnokban is megvásárolható volt. Az árusok hajnali 5 órától érkezhetnek a helyük elfoglalására, autóikkal a Fő utca felől hajthatnak be. Áruszállító járműveikkel 6.30-ig el kell hagyniuk a tér területét a Plébániasor irányában, parkolási lehetőséget a Gróf úti felső parkolóban biztosít számukra a város. A déli piaczárást követően 13.30-ig kell elhagyniuk a teret, a behajtás ekkor is a Fő utca felől történhet.

Képek:


Címkék: piac
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!