Az improvizáció és a perspektívák


2018-08-29 21:48:19  | cikk: ha  | 


Az improvizáció és a perspektívák főképe

Feszültnek tűnt, amikor az orgonához ült, de aztán mintha megszűnt volna létezni minden zavaró körülmény. Elhangzott a jezsuita szerzetes első elmélkedése és megszólalt a zene. Valalmi egészen új, nem ismert, mégis ismerős meditatív dallam, ami vonzotta a lelket, vonzotta a gondolatokat. Aztán engedte, hogy mindenki a saját belső világában utazhasson. Új dimenziókat fedezett fel az orgonista is, a közönség is.


Beller Barnabás koncertje egészen különleges élmény volt. A fiatalember 2012-ben lett a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma diákja, s akkor ragadta meg figyelmét az orgona. A zene már egészen kicsi kora óta fontos szerepet játszott az életében, nagypapájától tanult zongorázni, de a tanulás a felfedezés örömét adta, hisz nem szabályos oktatás volt ez, inkább Barnabás kísérlezett, fejlődött. Az improvizáció alapjai is innen erednek. Szóval a Refiben a gyülekezetben és az iskolai programokon is egyre többször ült orgonához, aztán amikor 2014-ben felvételt nyert a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba, akkor az egyházzene már nem volt idegen számára. Pannonhalmán sokat tanult, az utolsó két évben pedig egyre többet szolgált kántorként is. Azért Pápához sem lett hűtlen, a Szent Anna templomban is szívesen orgonál, ha hívják és volt már ott is hangversenye.


Ezúttal a református templomban adott koncertet Az elmélkedés perspektívái címmel. Egy jezsuita szerzetes gondolati inspirálták a zenét, azok mondanivalójára, lelkületére, hangulatára reflektált Beller Barnabás. Nem volt kotta, az improvizációk alapját stílusok, motívumok adták, s ebben rejlett a koncert varázsa: ami akkor és ott megszületett, az egyszeri volt és megismételhetetlen. Hisz mindig máshogy hatnak a gondolatok, más érzéseket hívnak elő, Barnabás esetében pedig más dallamokat. A református templombéli koncerten az improvizáció különleges perspektívákat nyitott az orgonistában is, a közönségben is. Ha a perspektívát, mint nézőpontot tekintjük, akkor új belső utak nyíltak, ha pedig mint távlatot, akkor pedig várakozást jelent egy újabb ilyen alkalomra...

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!