Felavatták a város első botlókövét


2009-09-10 17:27:10  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Felavatták a város első botlókövét főképe
A néhai Karlovitz Adolfnak állítottak botlókövet ma 13 órakor, a Fő utca 8 szám alatti (volt Karlovitz Patika) épület előtt. Az ünnepségen a város képviselőtestülete és az érdeklődők mellett megjelentek a Karlovitz család tagjai is.
- A gyógyszertár akkoriban nem bolti készítményeket árusított, hanem valóságos kis üzem működött itt, amely saját receptúra alapján, helyben, a laboratóriumban kikísérletezett tabletták, kenőcsök, fájdalomcsillapítók forgalmazásával foglalkozott - idézte meg az egykori patikát s egyben nagyapja emlékét Karlovitz Kristóf, az unoka. Emlékbeszédében mint a városáért példaértékűen munkálkodó polgárról szólt Karlovitz Adolfról, aki a patikusság mellett a Fő utca 5. szám alatt (a gyógyszertárral szemben) egykor működött takarékpénztárnak is tisztségviselője volt.  A második világháborút követően a kommunista rendszer a Karlovitzhoz hasonló polgárokat üldözte, sőt a polgárság szétzúzása útján építette az „új világot”. Az első botlóköveket a holocaust áldozatainak emlékére állították, s az unoka úgy látja, hogy a magyar polgárság háború utáni sorsa is a holocaustot idézi; ezért is kezdeményezték a botlókő elhelyezését az egykor a család tulajdonában álló épület előtt. Külön köszönetet mondott a városnak azért, mert első pillanattól a család kezdeményezése mellé állt.
A Karlovitz Kristóf után szóló dr. Kovács Zoltán polgármester példamutató kezdeményezésnek nevezte a botlókő állítását, felhíva a jelenlévőket is arra, hogy újabbak elhelyezésére szóló javaslatokat fogalmazzanak meg.
Ezt követően Karlovitz Kristóf és dr. Kovács Zoltán polgármester együtt avatták fel az emlékművet.

Babos Petra


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!