Érkeznek a piackocsik - finisben az előkészületek


2018-08-23 23:31:24  | cikk: HuHa  | 


Érkeznek a piackocsik - finisben az előkészületek főképe
Ahogy arról korábban már hírt adtunk, a városi piac szeptembertől a Fő téren üzemel, hiszen megkezdődik a piacrekonstrukció, melyhez a város a TOP első körében 500 millió forint támogatást nyert el. Az új piachelyszínnel kapcsolatos előkészítő munkák javában zajlanak, csütörtök délután megérkeztek az első elárusító kordék. Ezeken a könnyű, kerékkel felszerelt, előírásoknak megfelelő anyagból készített kocsikon árusítanak majd az élelmiszer-, zöldség-, gyümölcs- és virágárusok. Korábban tíz kocsi már elkészült - ezt a Játékfesztivál idején meg is tekinthették a városlakók a Fő téren -, csütörtökön újabb tizenhatot szállított le a gyártó, pénteken még egyszer ennyi érkezik, a jövő hét elején pedig további hármat szállít a kivitelező a kocsikhoz tartozó ponyvákkal és tartószerkezetükkel együtt.
Csütörtökön 16 kocsi érkezett meg, a többit jövő hét elején szállítja a gyártó

-A piacot két részletben költöztetjük fel a Fő térre, szeptember elejétől a fedett térben árusítók foglalják el új helyüket, október elejétől pedig a ruhaárusok is a főtéren értékesíthetik portékájukat - közölte Bakó István, a Városgondnokság igazgatója.
A ruhaárusok számára sátrakat készíttet az önkormányzat, ezek 3*3 méteresek és egymásba fűzhetők, így azok számára, akik nagyobb területen árusítanak, elegendő felületet tudnak biztosítani. Ezekből egyelőre ötven darabot gyártanak, az árusok között végzett felmérések szerint ennyire lesz szükség.
Könnyű, kerekes, kitámasztható, lapjára pult, fölé ponyva kerül - ilyen az elárusító kocsi

Az egységes megjelenésű árusító installációkat zárt helyen őrzik a Pedagógus Művelődési Ház udvarán, a piaci napokon a Városgondnokság munkatársai adják majd ki ezeket az árusoknak, és ők lesznek azok, akik segítenek a téren való elhelyezkedésben és az összeszerelésben is. A zöldséges piac szombat kivételével minden nap működik, az ő helyük a jégpálya területén lesz, az elrendezés tervei már elkészültek, hiszen itt is meghatározott rend szerint, elkülönítve lehet élelmiszert, virágot, egyéb holmit árusítani. Természetesen az első tapasztalatok alapján még változhat a kocsik elrendezésének módja.
-A gombavizsgáló a volt akkumulátoros üzletben kapott helyet, a piacfelügyelő irodája a Lábasház épületében az órás helyén lesz, a piachoz tartozó vizesblokkot a Fő téri nyilvános WC biztosítja, az előírt víznyerő-kézmosó helyet pedig ott alakítjuk ki, ahol a Vízmű párakapuja van jelenleg. A piacosok számára külön parkolóhelyeket jelölünk ki a Gróf úti parkolókban, melyet az árusítási napokon ők használhatnak - sorolta az igazgató. Kiemelte, a múlt héten a szakhatóságokkal megtekintették a teret, a tervezett piactérképet, és a jegyzőkönyvek tanúsága szerint kifogást nem emeltek a hatóságok a tervek ellen.
Bakó István (balra) és Áldozó Tamás egyeztet az új piacról

Áldozó Tamás polgármester arról szólt, szeptember elején munkaterületté válik a piaccsarnok, megkezdődnek a bontási munkák, így elsőként az ott árusítók helyét biztosítják a Fő téren, a második körben pedig a szabadterületeken lévő piacosok is átköltöznek a Fő térre. A bontási munkák a piaccsarnok és a meglévő betonos felületek teljes elbontását tartalmazzák, ezt követően kezdődik meg az új vásárcsarnok építése, a piac pedig ez idő alatt a Fő téren üzemel.
-Azt gondolom, mindenki nagyon kíváncsi arra, milyen lesz a tér a piacnapokon, ehhez támpontot jelenleg talán a régi képeslapok, festmények, fotók adhatnak, melyek vásártérként ábrázolják a Fő teret. Azok egy nagyon hangulatos világot festenek le, és a mostani installációval is ezt szeretnénk megteremteni - fogalmazott. Hozzátette, nagy az érdeklődés az árusok részéről és bízik az új hely sikerében.
-Remélem, hogy a szkeptikusok, akik reménytelennek látják ezt a vállalkozást, akik azt várták, hogy pénteken befejezik az árusítást és a következő kedden már az új piaccsarnokban árusíthatnak a régi helyükön, azok is megbékélnek a helyzettel és belátják, hogy az üzletnek mennie kell.
Kiemelte, a Fő tér minden olyan közlekedési infrastrukturális elemmel rendelkezik, mellyel a mai piactér is, a várkerti parkolók talán még közelebb is vannak a térhez, átmenő forgalom, buszmegálló ugyanúgy van. A rend és a tisztaság biztosításáról elmondta, elvárják, hogy az árusok rendezett környezetet hagyjanak maguk után - aki nem így tesz, azt többet nem is engedik árusítani -, de a Városgondnokság munkatársainak feladatai közé is tartozik, hogy piaczárás után gondoskodjanak a tér tisztaságáról. Ez más nagyrendezvények esetén is így működik.
A Fő tér visszakapja egykori vásártér funkcióját 

Az első főtéri piacnap szeptember 3-án lesz, ekkortól az élelmiszer-, zöldség-, gyümölcs- és virágárusok már itt értékesítik portékáikat, de a tér berendezésére már a jövő héten tart egy próbát a Városgondnokság - tudtuk meg.

Képek:


Címkék: piac
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!