Isten éltesse Magyarországot! - az államalapításra emlékezett a város


2018-08-20 21:41:24  | cikk: Babos Petra  | 


Isten éltesse Magyarországot! - az államalapításra emlékezett a város főképe
Szent István király minden időben, minden politikai rendszerben utat mutatott. A Szent Jobb mindig óva figyelmeztette a magyar népet vezetőit. Többségük hallgatott rá, de voltak akik, csak legyintettek egyet és pusztán muzeális darabnak, régi korok letűnt tárgyának tekintették Szent István jelképét. Voltak, akik eladták volna a Szent Koronát, mert azt hitték így megszabadulnak Szent István örökségétől. A történelemből tudjuk, hogy kísérletük nem sikerült - kezdte ünnepi beszédét Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott.
Augusztus 20. államalapító Szent István király ünnepe, a keresztény magyar államalapítás és a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Pápa városa idén immár hagyományosan az Erzsébet ligetben szervezett méltóságteljes, színvonalas megemlékezést az egyik legrégebbi magyar ünnepnap alkalmából.
Pápa Város Fúvószenekarának toborzója és a Himnusz hangjai után Takács Szabolcs mondott beszédet.
-Idén 1017 éves állam-berendezésünk, Géza fejedelmünk és Szent István királyunk öröksége egész Európa előtt jogot formál számunkra. A most augusztus 15-én 980 éve elhunyt Szent István király nemcsak államot hagyott ránk, nemcsak a közigazgatás alapjait, a mai megyerendszer elődjét, nemcsak keresztény kultúránk gyökereit fektette le, de magyar országot, magyar nemzetet is teremtett. Olyan európai nemzetet, amelyet 1017 éve a keresztény vallás tartott meg a kontinens közepén, az egységes hit kovácsolt össze, s ez határozta meg életmódunkat, fejlettségünket, nyelvünket, de még városaink látképét is - mondta a kormánymegbízott, majd hozzátette, akinek öröksége van, annak feladata is.
-Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már a jelen igazolja az elmúlt évek magyarországi döntéseit, amelyekkel megtévesztés, parancs és zsarolás ellenében a bölcsesség útján tudott maradni és a fejlődés útján tudott tovább haladni az ország. Ma már sokan jönnek velünk és sokan jönnének utánunk. Magyar értékrend, amikor a munkának becsülete, a családnak és nemzetnek értéke, a hitnek ereje van. A ma születésnapját ünneplő magyar állam pedig az elmúlt két és az előttünk álló egy ciklusban visszatért Szent István által meghatározott eredendő feladatához: hogy megóvja nekünk az általunk megszokott értékrendet és biztonságot - emelte ki Takács Szabolcs, majd hozzáfűzte, augusztus 20-a sokáig nem szólhatott a magyarság hitéről, erkölcsről és identitásról, a megmaradásról és a nemzeti nagyságról, s nem szólhatott a keresztény vállalásról és a földhöz való ragaszkodásról sem.
Mint mondta, merjünk nagyot álmodni, azt, amit Szent István ezer esztendeje meg mert álmodni. Merjük megkeresni, megtalálni egymást és újra megragadni az időközben elengedett kezeket. Merjünk mindannyian nemzetben, magyarságban, közösségben gondolkozni.
Végül kiemelte, a feladatunk, Szent István örökségét méltón őrizve, a hétköznapokban ezen értékek mentén tovább haladni, s apróbb vagy nagyobb ügyekben tovább vinni Magyarország és a magyar-közép-európai értékrend zászlaját. Legyen ez az ünnep, Szent István király ünnepe, Magyarország születésnapja ne csak felhőtlen és örömteli, ne csak kenyérben, mulatságokban és borban gazdag, hanem öntudatos is mindannyiunk számára.
Az ünnepi beszéd után "Egy ország" címmel Csomor Csilla és Kurkó József színművészek és a Séllyei István Énekkar tagjai adtak műsort.
A megemlékezés befejezéseként az ünneplő közösség fáklyát tartó fiatalok és a fúvószenekar vezetésével az Országzászló-emlékműhöz vonult, ahol koszorúkat helyeztek el az államalapítás emlékére. Az augusztus 20-ai ünnepség a Szózattal ért véget.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!