Átadták a felújított és bővített falumúzeumot Tapolcafőn


2018-08-18 13:43:31  | cikk: Babos Petra  | 


Átadták a felújított és bővített falumúzeumot Tapolcafőn főképe
Manapság elgépiesedő világunkban egyre nagyobb jelentősége van azoknak a múzeumoknak, skanzeneknek vagy emlékszobáknak, melyek a jelenkori embereknek mutatják be azokat a vidéki életre jellemző eszközöket, tárgyakat, berendezéseket, melyek néhány évtizeddel ezelőtt élő elődeink életében még mindennapos szerepet játszottak. Ezért is kiemelkedően fontos az, hogy a 2002-ben Pápa-Tapolcafőn Takács Eszter szervezésében megnyílt a falumúzeumot felújították és ismételten átadták a látogatóknak a volt polgármesteri hivatal épületében.
Villmanné Ikervári Lilla, a Tapolcafői Részönkormányzat tagja az átadón elmondta, másfél évvel ezelőtt a részönkormányzat többi tagjával megtekintették a múzeumot, sakkor döntöttek úgy, hogy fel kellene újítni. A falu lakosságának körében gyűjtést szerveztek, nagyon sokan adták oda régi eszközeiket, berendezéseiket.
-Először az épületet próbáltuk rendbe rakatni, az épület állagmegóvását is megtettük. Ezekkel tavaszra elkészültünk, majd mi álltunk neki a múzeum berendezéseit rendbe tenni. Nagy öröm számunkra, hogy ismét megnyithattuk a múzeumot, ez egy újabb színfoltja lett a városrészünknek - mesélte.
Áldozó Tamás köszöntőjében elmondta, az elmúlt évtizedekben sok minden történt Tapolcafőn, melynek egy jelentős része arról szólt, hogy emléket állítsanak ismert és ismeretlen tapolcafőieknek, pedagógusoknak, hősöknek, katonáknak. Az emlékállítás mindig arra keres választ, hogy ki vagyunk. Az egyik legfontosabb az identitás kérdése, vagyis hol vagyunk, kik vagyunk, miért vagyunk azok, akik vagyunk.
-A küldetésünknek, a helyhez való tartozásunknak sokféle válaszát látjuk, ilyen a templom, az emlékmű, a zászlók, ha ezeket egymás mellé rakjuk, akkor összeáll az, amit megkaptunk, amihez képest meghatározzuk magunkat, és amit szeretnénk továbbadni. A falumúzeum is egy olyan épület, ami ebbe a vonulatba helyeződik el. Tudjuk, a közösséghez tartozunk, a tapolcafőiekéhez. Erre alkalmas, ha elmondják a történeteiket, ha elénekli az énekeiket, felelevenítik a hagyományaikat. Megkeresik azokat a tárgyakat, amelyek fontos üzenetet hordoznak a múltból. Ha ezeket egymás mellé rakják, képet kapnak a korábbi Tapolcafőről. A kultúra információ csere, az ellőttünk élőknek az üzenete tárgyakban, képekben, textíliákban. Remélem, mindenki felfedezi, ami a számára legkedvesebb, amihez élménye fűződik. Azok a tárgyak, amelyek emlékeket őriznek, a legjobb helyen a múzeumban lehetnek. Bátran keressék fel azokat, akik megálmodták ezt a falumúzeumot, s helyezzék el tárgyaikat - mondta a polgármester, majd köszönetét fejezte ki a részönkormányzat tagjainak, akik fontosnak tartották a” tapolcafőiség” megőrzését.
Zsegraics Gyula, a Tapolcafői Részönkormányzat elnöke a megnyitó kapcsán elmondta, az elmúlt években kezdték el az műemlékek, épületek felújítását a faluban.
-Így jött az ötlet, hogy a falumúzeumot is felújítsuk, hiszen már nagyon elhanyagolt volt. Minden elismerésem a hölgyeké, akik nagyban hozzájárultak a megszépüléséhez. Köszönetemet fejezem ki Áldozó Tamásnak és Bakó Istvánnak is, aki szintén hozzájárultak a rekonstrukcióhoz. A jövőben szeretnénk a tejcsarnok épületét is felújítani, ahol szintén egy emlékhelyet, múzeumot szeretnénk kialakítani - emelte ki, majd hozzáfűzte, a kultúrház vezetőjénél lesz a múzeum kulcsa, s ő fogja majd a látogatókat beengedni az épületbe.
Az ünnepségen a helyi gyerekek működtek közre

A köszöntők után a közelgő nemzeti ünnep alkalmából megkoszorúzták a világháborús emlékművet. Ezt követően dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás és Zsegraics Gyula közösen átvágták a nemzeti színű szalagot, majd a megjelentekkel megtekintették a múzeumot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!