Szente János sírjánál tisztelegtek a városbarátok


2018-08-16 22:17:33  | cikk: Babos Petra  | 


Szente János sírjánál tisztelegtek a városbarátok főképe
Az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet a függetlenségért küzdő haza javára szolgálatot vállalt pápai és környékbeli nemzetőrök emléke előtt tisztelegve vitt koszorút Szente János, néhai pápai nemzetőr őrmester nyugvóhelyére elhunytának kerek 170. évfordulónapján a Kálvária-temetőbe.
A megemlékezésen Kerecsényi Zoltán ügyvivő szólt a megjelentekhez.
-Fontosnak tartottuk, hogy figyelmet szenteljünk a polgári forradalom jellegzetes vívmányának: a nemzeti őrseregnek, vagy közkeletűbb nevén a nemzetőrség intézményének, s azon belül a 170 éve a Dráva-vonalat védelmező pápai nemzetőröknek, akik közül sokaknak sajnos igen szomorú vég jutott, gondolva többek között Süttő Ignác pápai városkapitányra, Czink Alajos és Hoffelder József orvosokra, vagy Eöri Szabó Antal szolgabíróra. A néhai tekintélyes pápai polgárok, nemzetőrök nevét és alakját Somogyváry Gyula író is megörökítette „A hadtest hű marad” című kötetében - emelte ki Kerecsényi Zoltán, aki rövid temetői beszédében több ízben is utalt a méltatlanul elfeledett író '48-as pápai nemzetőröket is bemutató művére. Szente 1848. augusztus 16-án, Czink augusztus 22-én halálozott el, mindkettőjük a Dráva-vonalnál szerzett megbetegedés következtében. Mivel a nemzetőrsereg később érkezett Pápára, feltételezhetően útközben halhattak meg és holtan szállíthatták haza mindkettőjüket. Állítólag Czink két pápai nemzetőrt próbált kimenteni a Dráva-folyóból, megfázott, tüdőgyulladást kapott, s ebbe halt bele. Sajnos, az elmúlt 170 év alatt nyugvóhelye elfelejtődött, eddig még nem sikerült megtalálni. Ellentétben a pápai nemzetőri névjegyzékben 325. folyószám alatt nyilvántartott 27 esztendős pápai lakosé, haszonbérlőé, Szente János nemzetőr őrmesteré a csodával határos módon mindmáig áll, melyet még felesége, Gold Mária emeltetett - emelte ki az ügyvivő, majd hozzáfűzte, jelenlegi tudomásuk szerint olyanokról, akik a szabadságküzdelem idején, tehát konkrétan 1848/49 folyamán estek el, hunytak el csak két személy síremlékének meglétéről tudnak ma Pápán. Az egyik a szintén Dráva-vonal védelmében küzdő Eöri Szabó Antal néhai pápai járási szolgabíróé, nemzetőré az Alsóvárosi köztemetőben, akinek nyugvóhelyét az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet „Kossuth-Emlékprojektje” folyamán, 2017-ben Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző, „Kossuth-Emlékprojektjük” védnöke kezdeményezésére a temetővezetés felújított, s a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola jelképesen örökbefogadott. A másik pedig Szente Jánosé, a Kálvária-temetőben, amelyet 1993 óta a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola diákjai évről-évre, március idusán megkoszorúzzák.
A Szente János sírjánál való tisztelgést követően a szintén a Kálvária-temetőben nyugvó Czirfusz Vince ihászi tanító sírhelyére is emlékkoszorút helyeztek el az „Ihász 170”-emlékév jegyében, mert a '48-as szellemiséget, illetve az ihászi csata emlékezetét hűen ápoló hírében állt.
A városbarátok soron következő összejövetele szeptember elején lesz, amikor Petőfi ankétra várják az érdeklődőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!