A zsidó gasztronómia sajátosságairól


2018-08-15 22:30:31  | cikk: Babos Petra  | 


A zsidó gasztronómia sajátosságairól főképe
Folytatódott a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület által életre hívott Zsinagógai séták elnevezésű, több alkalomból álló programsorozat. A negyedik összejövetel témája a zsidó étkezés volt. A programon ezúttal is Schmidt Orsolya egyesületi elnök, s édesanyja Schmidt Dezsőné tartottak érdekfeszítő előadásokat.
Schmidt Orsolya elmondta, a szentírási előírások alapján megvannak azok a szabályok, amelyeket be kell tartani. Ez elsősorban azokat az étkezési alapanyagokat jelentik, amelyekre oda kell figyelni, ezekhez szabályok is kötődnek.
-Nagyvároskban, de kisebb helységekben is, ahol nagyobb lélekszámban élnek zsidók, gyakran látni élelmiszerüzleteken a héber betűs felírást: kásér. Az ott kínált élelmiszereket és italokat zsidó ember gondolkodás nélkül megvásárolhatja. A Biblia szerint az ember kezdetben csak a növényvilág termékeit ette. Csak az özönvíz után kaptak Noé utódai engedélyt állati élelmiszerek élvezésére. Noha minden állati eredetű élelmiszer megengedett, előbb el kell belőle távolítani az éltető vért. Csak kóser hús fogyasztható. Már a Biblia is tiltja bizonyos állatok (például disznó, nyúl, ló, teve) húsának evését, akárcsak az elhullott vagy széttépett állatokét. A húst vérteleníteni kell. Ugyancsak a mózesi törvények írják elő a vér fogyasztásának tilalmát. Étkezésre csak egészséges és az előírásoknak megfelelően levágott állat gondosan vértelenített, kisózott húsa használható. A tejes és a húsos ételek különválasztása elengedhetetlen. Tehát húsfélét nem szabad együtt főzni, vagy akár egyszerre enni a tejtermékkel! Sőt, a későbbi zsidó hagyomány alapján a tejes és a zsíros (húsos) edényeket, konyhai eszközöket (főző- és tálaló edényeket, mosogatót, konyharuhákat, abroszokat stb.) szintén külön kell kezelni. Sőt, azokat az edényeket és ételeket, amelyet mind a húsos, mind a tejes ételekhez használhatunk. A zsidó édességek főleg az ünnepeken vannak jelen. Egyik állandó étel a kalács, ami Szombaton jelenik meg - mondta Schmidt Orsolya.
Schmidt Dezsőné az étkezési szokásokról mesélt a megjelenteknek. A szombati munkatilalom hozta létre a legjellegzetesebb zsidó ételt, a sóletet. Mivel a vallási szabályok szerint szombaton nem szabad ételt készíteni, nyersanyagát már péntek délután összeállították, majd a kemencében vagy forró kövek között (helyenként önálló sóletkályhában) mintegy tizenkét órán át érlelték.
Az előadás során még számos ételről szó esett, többek között a barchesz-ről, a töltött halról, a flódniról, a kovásztalan kenyérről, vagyis a pászkáról, a maceszgombócról, a Hámán-táskáról is.
A soron következő összejövetel jövő szerdán lesz 17 órától, amikor is a Szombatról esik szó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!