Egyre népszerűbb a közösségi régészet Pápán


2018-08-14 21:03:32  | cikk: Babos Petra  | 


Egyre népszerűbb a közösségi régészet Pápán főképe
2015-ben keresték fel a Gróf Esterházy Károly Múzeumot olyan önkéntesek, akik fémkeresővel szerették volna segíteni a múzeum munkáját. Most ők kapcsolódtak be az intézmény kutatásaiba.
- A járásból eddig öten segítik a munkánkat, valamint most jelentkezett három személy még, akik szintén szeretnének a múzeum kutatásaiban részt venni, de nagy örömükre a megye távolabbi településeiről is jelentkeztek már önkéntesek - tudtuk meg Péterváry-Szanyi Brigitta régésztől, aki hozzáfűzte, a program célja, hogy a helyi közösségek megismerhessék régészeti örökségünket, bekapcsolódhassanak a régészeti tevékenységbe, erősödjön a területen a régészeti örökség védelmében a társadalmi felelősségvállalás. És nem utolsó sorban hangsúlyos cél a közösségformálás.
-A múzeum szempontjából fontos a régészeti lelőhelyekre vonatkozó jogi szabályozások megismertetése is a helyi közösségekkel: így például a fémkereső jogszerű használata, ennek lehetőségei, valamint, hogy mi a teendő, ha valaki régészeti leletet talál.
Nagy öröm számukra, hogy jó kapcsolatot ápolnak az iskolákkal. Az önkormányzatok is igen segítőkészek, segítenek a szervezésben, sőt az eddigi helyszíneken gyakran a polgármesterek is részt vettek a kutatásban.
-Az elmúlt két évben eddig kilenc település lakói vettek részt valamilyen, a programhoz kapcsolódó alkalmon. Az eddigi gyakorlatok alapján egy, a helyben eddig ismert lelőhelyekről, illetve a régészet módszereiről szóló előadással alapozzuk meg az együttműködést. Majd egy kötetlen beszélgetésen a jelenlevők is hozzá tehetik tudásukat, információikat az ismert és új, lehetséges lelőhelyekről. A következő alkalmakon már a megtanult módszereket gyakorlatba ültetve jó hangulatú terepbejárások következnek, amikor az összegyűjtött leletek mosása lehetőség szerint közösen történik. Az eredmények kisméretű kiállítások és előadások formájában újra visszajutnak a helyiekhez. A jövőben mindezt az iskolások és óvodások számára kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozások teszik teljessé -mondta a régész.
Péterváry-Szanyi Brigitta kiemelte, szeretnék a pápai iskolákkal is felvenni a kapcsolatot, nagy örömükre, egy sikeres pályázatnak köszönhetően jövő nyáron a türrösök egy régésztáborban vehetnek majd részt.
A régész elmondta, nemrégiben fedeztek fel egy új római lelőhelyet Pápán, a Gróf út végén, itt szeretnének a jövőben ásatásokat végezni önkéntesekkel, diákokkal, érdeklődőkkel.
Aki esetleg érdeklődik a régészeti program iránt, Péterváry-Szanyi Brigittától kérhet bővebb információt a részvétellel kapcsolatban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!